Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Únosy bez výkupného vznikly na motivy sovětského vědeckofantastického románu „Modří lidé“, který na počátku 70. let vydala skupina autorů skrývajících se pod pseudonymem. Sci-fi žánr totiž neměl v ideologicky sešněrovaném kulturním prostředí na růžích ustláno a víceméně živořil na okraji, což se změnilo až v polovině 80. let. Jde o hororově laděný příběh, kdy skupina vědců zaštítěná politickými a vojenskými špičkami jedné země prováděla pokusy na dětech s cílem vytvořit geneticky upravenou rasu schopnou osídlit Mars. (sator)

(více)

Recenze (7)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Únosy bez výkupného vznikly na motivy sovětského vědeckofantastického románu Modří lidé, který na počátku 70. let vydala skupina autorů skrývajících se pod pseudonymem. Sci-fi žánr totiž neměl v ideologicky sešněrovaném kulturním prostředí na růžích ustláno a více méně živořil na okraji, což se změnilo až v polovině 80. let. Šlo o hororově laděný příběh, kdy skupina vědců zaštítěná politickými a vojenskými špičkami jedné země prováděla pokusy na dětech s cílem vytvořit geneticky upravenou rasu schopnou osídlit Mars. S televizním zpracováním se to má tak, že vznikla typická televizní hra regionálního studia s minimálním rozpočtem, a tudíž bez možnosti zapůsobit jinak, než prostřednictvím zúčastněných herců. Scénář zároveň celkem z logických důvodů seškrtal spoustu literárního materiálu, takže okleštěnému torzu nelze dát víc než 2*, které jsou spíš za úžasný potenciál, který v sobě tento titul měl. Dovedu si představit, že v rukou schopného režiséra se vztahem k žánru, jako byl např. náš mladý Hertz, by vznikl temný a nesmírný působivý snímek. Celkový dojem: 35 %. Je škoda, že s velkou pravděpodobností jde o jediné zpracování tohoto románu. Kdyby se toho chopilo velké studio, mohli by fanoušci sci-fi a hororů zaplesat... ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Na tenhle televizní film jsem nezapomněl ani po mnoha létech, proto hodnotím takhle vysoko. Ještě bych dodal, že za Drama a Krimi by patřilo taky označení i Sci-fi, Horor. Kdo tenhle film nezná, tak část děje je asi takto: Matka (Eva Jakoubková) konečně nalézá své dítě v nějaké laboratoři pro genetickou úpravu lidí pro dlouhodobý pobit v prostředí na Marsu bez skafandru. Jenže pozdě. Její dítě je už geneticky upravené a navíc se všemi negativními důsledky naprosté změny osobnost. Při osobním setkaní se snaží matka se svým dítětem o komunikaci, jenže dítko ji už nepoznává a svou vlastní matku zabije. ()

Reklama

R.E.M. 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetla, takže nemůžu srovnávat. Ale... pokud mi zážitek, dojem z filmu zůstane i po více než dvou desítkách let, tak měl film - děj, námět, herecké výkony, ten nezměřitelný rozměr navíc... stal se pro mě nezapomenutelným i po jednom jediném podívání. O kolika televizních filmech to můžu říct.? Zbytek komentáře mi ušetřil svým výstižným příspěvkem lukano. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem si (a to jen a pouze pod dojmem z tohoto filmu!) opatřil a přečetl knižní předlohu a mohu konstatovat, že filmové zpracování je podstatně lepší (jak je to vzácné!!). Hlavně ten nejdramatičtější (a taky nejdrastičtější) moment příběhu, když zmutovaný syn zaútočí na vlastní matku, čímž ji zabije, v knize vůbec není! Kniha tedy vlastně nekončí, jen tak jako "přestane" (oni by si asi autoři v té době ani víc dovolit nemohli, jakkoli se skryli za pseudonym), filmová verze tím tedy jasně vyhrává. I když, uznávám, dost děsivým způsobem. ()

sator

všechny recenze uživatele

Únosy bez výkupného vznikly na motivy sovětského vědeckofantastického románu Modří lidé, který na počátku 70. let vydala skupina autorů skrývajících se pod pseudonymem. Sci-fi žánr totiž neměl v ideologicky sešněrovaném kulturním prostředí na růžích ustláno a více méně živořil na okraji, což se změnilo až v polovině 80. let. Šlo o hororově laděný příběh, kdy skupina vědců zaštítěná politickými a vojenskými špičkami jedné země prováděla pokusy na dětech s cílem vytvořit geneticky upravenou rasu schopnou osídlit Mars. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se i v Leskovci nad Moravicí v místní továrničce. V současnosti je téměř celé toto moravské území zatopené vodní nádrží Slezská Harta. (sator)

Reklama

Reklama