Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou osamělých bratrů uprostřed 50. let... 50. léta 20. století. Sedlák Joža Pastýř (V. Helšus) žije se svým postiženým bratrem Jurou (K. Halbich) na horské samotě a urputně se brání vstupu do družstva, přestože mu družstevníci zabaví zemědělské stroje. Vesničané se bratrům vyhýbají. Joža je kvůli novému nařízení donucen nádeničit na úpravách koryta řeky, kde ho však ostatní nádeníci záměrně zraní. Předseda místní stranické organizace Cyril (S. Tříska) se marně snaží přivést Jožu k rozumu. Ten trvá na svém a se zaťatými zuby plní všechna nová omezující nařízení. Jednoho dne se však těžce zraní při kácení stromů a zůstává v lese bez pomoci… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice silné a působivé téma. Pak režisér Kosek velmi citlivě popsal příběh dvou mužů, které semlela doba kolektivizace. Přestože měli silní zastání v dobráckém předsedovi místní organizace v podání vynikajícího pana Třísky, nakonec ve smutném závěru podléhají. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Existuje takové nařízení ... soudruhu strýčku. Toto prohlášení má dvě části, ta první je obecná, abstraktní, oficiální, úřední; ta druhá je ale zatraceně konkrétní. Jedno je vyhláška a druhé její provádění.   Filmové ztvárnění povídky Jiřího Křenka Čas ozimů je o tom druhém. Ostatně, všechna Evangelia jsou o tom druhém... Přinese nám ČT na Vánoce 2022 ještě něco podstatného (kromě obvyklých keců a gagů)? Zde se televizní dramaturg zřejmě nechal unést slovem evangelium, to přece k Vánocům patří. Nebo už ne? ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zvláštní jak tenhle tv film nemá žádné hodnocení natož komentář. Přitom je to typický příklad po listopadové tvorby něco jako Vrácenky, Tichá bolest a pod. Dsný pohled na život v 50.letech a nucené kolektivizace. Ještě že už jsme někde jinde. ()

DAJAAAA odpad!

všechny recenze uživatele

Sedláci byli vždy pakáž jako většina podnikatelů, zneužívající lidských práv a svobod.Tohle byla jen světlá výjimka a kdoví jestli to byla vůbec pravda. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Valašská balada z doby, která by se už nikdy neměla vrátit. Je hrozné, že mnoho lidí dnes už na tu dobu zapomnělo a někteří dokonce tvrdí, že za komančů bylo vlastně dobře. ()

Reklama

Reklama