Reklama

Reklama

Novinář Roland Wolf by rád napsal knihu o známé televizní hvězdě Christianu Legagneurovi. Aby měli na práci dostatek klidu, rozhodnou se oba muži strávit několik dní na Legagneurově venkovském sídle. Psaní se však příliš nedaří, neboť snahy o seriózní práci sám Legagneur neustále odkládá. Brzy se dozvídáme, že Wolfovy zájm y se netýkají pouze autobiografie a že Legagneur dokáže za úsměvem z obrazovky skrýt více než jen únavu z natáčení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som váhal, či predsa nedať Maskám štyri hviezdičky, ale štyri Chabrolove filmy, ktoré som videl majú zhodne po troch hviezdičkách, tak ostanem pri tradícii. Bol som veľmi príjemne prekvapený atmosférou, ktorá mi pripomínali detektívne filmy podľa Agathy Christie. Naopak, vôbec som nebol prekvapený hereckým koncertom Philippa Noireta, ktorý som predpokladal. Užíval som si film až do samého záveru, ktorý poničil veľa z toho, čo bolo predtým prácne vybudované. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Clauda Chabrola miluji a na mém osobním žebříčku francouzských režisérů se už propracoval na druhé místo, hned za svého jmenovce Sauteta. Masques zcela vyhovují mé představě mysteriózního filmu. To napětí, to pátrání, ta přetvářka, klam a hra! V hlavní roli úchvatný Philippe Noiret, jenž svoji masku odkládá či spíše poodhaluje jen zřídka, zato s pořádným účinkem - jediná "akční" scéna se zraněným ptáčkem. Robin Renucci je trochu slabší, stále však svou roli zvládá zcela spolehlivě. A pak Anne Brochet - když jsem ji poprvé spatřil, myslel jsem si, že vidím Emmanuelle Béart - samozřejmě kvůli oněm brýlím -, poté co si je sňala, jsem poznal, že se mýlím. Ke konci filmu jsem si však zase myslel, že se musí jednat přinejmenším o její sestru - a to ne v první řadě kvůli její podobě (jež tu sice je, avšak Aniny mdlé oči jsou zabarveny jinak než pronikavé zraky Emmnuelle), nýbrž kvůli tomu smutně-živému kouzlu, které Anne vyzařuje. Chabrol si své ženské hrdinky umí vybírat náramně (viz. Enfer, L' se samotnou Emmanuelle) ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

A tak já s filmy s pohádkovým podmazem (dobro vs. zlo a žůžové autino) nemám problém, přijímám je tak, jak jsou mi naservírovány. No.. a pokud servíruje filmové sousto Philippe Noiret, v tomto případě usměvavá, hodná, milá televizní hvězda, láskyplně pečující o osiřelou dívenku, nemohu jinak, než hodnotit kladně.. Kolik takových masek či jemu podobných mezi námi chodí.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chabrol opět natočil takové průměrné krimi, kterému nepomohl ani Noiret v hlavní roli. Prakticky nulová atmosféra, samotné vyšetřování je oprávněně upozaděno, neboť jeho výsledek je divákovi znám mnohem dříve, nežli prozře amatérský detektiv. Ještě že nám to všechno dobře dopadlo a zlo bylo po zásluze potrestáno, neboť nad ním zvítězilo dobro, byť hrálo s černými figurkami! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v srpnu 2020. Film Masky je Chabrolovým stylizovaným kriminálním thrillerem romantiky osamělého hrdiny proti zlovůli moci. Claude Chabrol s drzou lehkostí vybuzuje intimní pocity vnitřních světů, provokativně sváří prostředím místa i choreografií pohybu a černý humor laškuje nejen s principem pátrání, nebo s žánrovým klišé, ale stává se mistrnou zbraní v jeho přesvědčivém útoku na pokrytectví buržoazní morálky. Rytmus je pečlivě řízen a nezdvořile si pohrává se zvolenou obětí exemplárního odhalení odvrácené tváře veřejně uctívané šlechetnosti. Kalkul se brání poezií a záměrně vzdychá po estetické kráse života, aneb majetek se stává jediným zdrojem niterného uspokojení. Hvězdou Chabrolovy útočné písně a zevrubně zkoumaným objektem zájmu je Christian Legagneur (vynikající Philippe Noiret), populární televizní moderátor a rafinovaný obchodník s důvěřivostí lidského stáří. Mistrovským tahem se zdá být svěřenecká péče nezletilé, zahájená hra na schovávanou si vychutnává pečlivě naplánované úskočné klamání tělem. Křižáckým rytířem proti zákeřné zneužívající moci je Roland Wolf (sympatický Robin Renucci), spisovatel Legagneurova životopisu se soukromým utajeným posláním toho nejniternějšího charakteru. Osobní pohnutka, jak bývá, se stává širším veřejným zájmem a hrdina statečně bojuje ze všech svých schopností. Hlavní ženskou postavou je Catherine Lecœur (velmi zajímavá Anne Brochet), osiřelá kmotřenka váženého Legagneura. Potřeba víry v upřímnost veřejné prezentace stojí proti potřebě bezpečného místa osobní důvěry a intimity. K výraznějším postavám patří také Colette (příjemná Monique Chaumette), Legagneurova spolehlivá sekretářka i hospodyně jeho domácnosti. Je jeho nejbližším společníkem veřejného i osobního úspěchu. Z dalších rolí: Legagneurova bezprostřední masérka a veselá vykladačka karet Patricia Marquet (Bernadette Lafont), ten dokonalý Legagneurův hlídací pes, jeho řidič i kuchař Max (Pierre-François Dumeniaud), či Patriciin manžel a Legagneurův sklepník Emmanuel Marquet alias Manu (Roger Dumas). Masky jsou Chabrolovým útokem stylizovaného černého humoru proti buržoazii v žánrovém uspořádání kriminálního thrilleru. Chabrolův způsob nezdvořilosti si udržuje dostatečnou míru vkusu laškovného škádlení jeho filmových hrátek. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama