Reklama

Reklama

Stoupenci zla

(seriál)
  • USA The Following (více)
Trailer 17
Mysteriózní / Krimi / Drama / Thriller
USA, (2013–2015), 33 h 45 min (Minutáž: 45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Hudba:

John Frizzell

Hrají:

Kevin Bacon, James Purefoy, Natalie Zea, Shawn Ashmore, Valorie Curry, Nico Tortorella, Annie Parisse, Connie Nielsen, Sam Underwood, Kyle Catlett (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(45)

Pověstný sériový vrah Joe Carroll (James Purefoy) unikne z cely smrti a znovu se pustí do zabíjení. FBI osloví bývalého agenta Ryana Hardyho (držitel Zlatého globu® Kevin Bacon), který Carrolla před devíti lety zadržel. Zjizvený veterán ve spolupráci se zvláštní agentkou Debrou Parker a ostrým hochem Mikem Westonem zjistí, že Carroll vybudoval dokonalou síť svých oddaných stoupenců. Ti se mohou objevit kdykoli kdekoli a uskutečnit plány svého ďábelského vůdce. Zatímco Carroll pomalu utahuje smyčku kolem Hardyho bývalé ženy, syna a dokonce i agenta samého, Hardy se snaží ochránit nevinné, odolat své Nemesis a rozbít chorobný kult sériového vraha. První série hrůzostrašného seriálu Kevina Williamsona (Vřískot, Upíří deníky) přináší 15 fascinujících epizod – nikdy je nesledujte o samotě! 
(Magic Box)

(více)

Videa (219)

Trailer 17

Recenze (256)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. série - 70% To je snad nejbrutálnější seriál, jaký jsem kdy viděl! První řada má hodně rychlý styl vyprávění. A má hodně zápletek. Oceňuji, že se nebojí sáhnout na život hlavním postavám. Na můj vkus je to ale moc přehnané, spoléhá to v mnoha případech na štěstí a není to postavené do reálného prostředí, kde by to fakt takto mohlo fungovat. Ale zaháčkovat to umí, drží to v napětí celých patnáct dílů. 2. série - 50% Po první sérii mám pocit, že si tvůrci ukousli až moc velké sousto. Opět chtějí šokovat počtem mrtvých a brutalitou. To funguje jako v první sérii, ale příběhová linka je fakt pořádný úlet. Noví stoupenci mě nebavili, přišlo mi to už moc přes čáru. Naštěstí to vypadá, že třetí série bude opět zcela jiná a snad lepší...3. série - 60% Po fiasku v podobě druhé série se konečně vracíme do starých kolejích. Líbí se mi hra s několika záporáky najednou. Hlavně Theo, toho jsem si fakt oblíbil. Dá se říci, že celých 14 dílů funguje dobře, i když kvalit první řady nedosahují. Pak ale přišlo finále a poslední díl to všechno zabil. Proč se prostě nedrží rozjetého standardu od první řady, ale vymýšlí blbosti? ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Psáno po 13. episodě. Teoreticky to prostě nemá chybu - kult maniaků, vraždících ve stylu E.A.Poe, citujícími z jeho knih, a sami tvořícími propracovaný nový příběh dle zvráceného scénáře. S dobrými herci v hlavních rolích... Bohužel, je to napsaný tak hrozně blbě, že lákavá forma nemůže přebýt trapný obsah. Do historie nepochybně vstoupí především díky nejblbějším jednotkám FBI a SWAT v dějinách, opakovaně kupícím amatérské chyby nepopsatelných rozměrů, jen aby mohli kultisti dále unikat. A ne, nikomu nežeru, že to je záměr, jen se prostě tvůrci nechtěli (nebo neuměli) vypořádat s tím, aby to probíhalo uvěřitelně... Škoda, jedno z největších zklamání letošní seriálové sezony. ()

Reklama

nemik22 

všechny recenze uživatele

Doufám, že se nenecháte odradit negativními komentáři na první stránce. The Following patří rozhodně mezi ty lepší seriály. Od chvíle, kdy jsem dokoukal pilotní díl, se ve mně probudila silná závislost, která mě pronásledovala až do konce. Což je podle mého názoru silnější argument než cokoliv jiného. Hrozně se mi líbí herecké obsazení. Dokonce mě hodně baví i James Purefoy, kterého jsem do téhle doby znal spíš jako klaďase a kterého jsem zrovna dvakrát nemusel. Role záporáka mu vážně sedí a je až neskutečně přesvědčivý. Kdo má rád napětí a krev, nemůže si tohle nechat ujít. Myslím si, že to je kvalitní náhrada za Dextera. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Po šiestej epizóde končím. Snažil som sa bezmyšlienkovite viezť na solídnom tempe a nevšímať si tie z prsta vycucané zvrat(k)y, ktoré tu scenáristi proste sypú len aby mali cliffhanger do ďalšej epizódy, ale keď vám pri dvoch epizódach napadne uprostred časti ten najšialenejší možný zvrat a oni ho v závere vo flashbackoch skutočne vytiahnu, tak sa len musím nahlas zasmiať nad vymletosťou scenáristov, ktorí budú časom možno schopní spraviť Carrollovho komplica aj s jeho maželky a tváriť sa pri tom ako náramne sofistikovaná a premyslená kriminálka. Blbina, ktorá mala na viac, než tri diely možno keby sa nehrala na nič viac než priamočiaru naháňačku a Carroll nesedel s klepetami pod zámkom. Tú jeho naplánovanú genialitu mu totiž ani trochu nežeriem, aj keď to v každej epizóde opakujú stále dokolečka. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení a námět na způsob Se7en, který by konečně mohl dekapitovat stále více vyčpělého Dextera. Přesně to už od oznámení The Following sliboval. A v prvních epizodách tento slib i plní, a to tak, že na jedničku. V každém díle se tak najde chvilka, ze které spadne čelist a poznávání Hardyho minulosti stejně jako charakteru Joe Carrolla a jeho kultu je co do atmosféry v televizi málem bezkonkurenční. Bohužel se ale znovu scénáristé přepočítali a když v polovině přijde poměrně zásadní zlom, kvůli zbytečnému natahování už nepůsobí ani zdaleka tak působivě, jako úvod. Naprosto neuspokojivý závěr Carrollova plánu i přehnaně efektní finálový souboj je už jenom trochu smutnou tečkou. Nastávají tak sice pochybnosti, zdali bude mít druhá série kromě zajímavého startu ještě co nabídnout, ale celá ta tematika kultu mě uchvátila tak, že i přes všechny chyby považuji The Following za jednu z největších televizních událostí sezóny. Ale vůbec bych se nezlobil, kdyby se tentokrát otočil oblíbený proces, a téma přepracovala britská televize, která se zbytečným natahováním zápasí mnohem lépe. Pokračování jede víceméně v již vyjetých kolejích. Znovu kvalitou s přehledem převažuje spíš začátek, kde ještě Ryan Hardy vyšetřuje na vlastní pěst a druhý kult nevypadá, jako by byl jenom do počtu. O to víc však potěší poslední tři díly, ve kterých konečně dostává dost prostoru interakce mezi oběma hlavními antihrdiny, a lidský, s nadsázkou braný rozhovor ve třinácté epizodě patří mezi vrcholy celého seriálu. Zbytek je ale tak nezajímavá vata plná nucených cliffhangerů a nekonečného oživování hlavních postav, že se zdráhám nesnižovat hodnocení. Třetí a poslední série je od začátku do konce rozporuplné. Na jednu stranu ubíjí nudným ústředním příběhem lovení zbytků vrahů z předchozích řad, na druhou stranu se však celým dějem proplétá výborný proces proměny hlavní postavy. Nejlepší momenty jsou tedy znovu ty, kde se setkávají původní dva ústřední charaktery. Nakonec však bohužel stejně rozpačitě působí i závěrečný dvojdíl slibující hromadu zvratů a hodně akce. Zvraty se ale nevydaří, akce je ve výsledku taky a málo, a tak je nakonec nejlepším momentem série závěrečná pětiminutovka. Nutno ale dodat, že jde dost možná rovnou o nejlepší moment seriálu jako takového, a po takhle slibném rozloučení je mi nakonec i trochu líto, že Baconovu proměnu Foxové zařízli dřív, než jsme si jí stihli pořádně užít. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (3)

  • V 1. díle 1. série v čase 34:28 Ryan (Kevin Bacon) poté, co přijede k majáku, vystoupí z auta a jde k bráně, přičemž je při čelním záběru na Ryana v pozadí možné vidět krčícího se člena štábu v jeho autě. (O´Neill)
  • Jména psů, Ross a Rachel, odkazují na seriál Přátelé (od r. 1994). (Duoscop)

Reklama

Reklama