Reklama

Reklama

...téma Franz Kafka

(TV film)

Obsahy(1)

Každý ho zná, málokdo ho četl. Možná to zní kacířsky, ale je to tak. Kafka je fenomén, Kafka je mystérium. Zdá se, že z tajemných zdrojů věděl o životě cosi, co je nám ostatním nedostupné. Před jeho domem na Starém Městě v Praze stále postávají turisté. Obdiv v očích, fotoaparát na krku. Nikomu nechceme sahat do svědomí, ale čtenářů jeho díla tam bude zřejmě pomálu. Polohraný dokument Téma Franz Kafka, který je volným zpracováním dobových faktů, dopisů a literárního odkazu tohoto spisovatele, prolnutý hranými scénami, natočil v roce 1990 režisér Pavel Kačírek s Petrem Léblem v roli F. Kafky, dále pak s dr. I. Vyskočilem, J. Schmitzerem, J. Němcem, M. Štibichem a S. Vrbickou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

_aandyy_ 

všechny recenze uživatele

Tak já tedy vůbec nechápu, zda je toto myšleno vážně. Jednu hvězdu si zaslouží možná tak jen za obecná fakta, která jsou ale dostupná v řadě knih a po celém internetu. Jinak mi tady nesedlo vůbec nic - hrané pasáže - co to bylo?? Kroutím hlavou.. Mimochodem prolínání hraných pasáží Kafkova soukromého života a jeho uměleckého díla, to tady absolutně nefungovalo. Navíc - vypravěč otřesný, umělá distinkce působila spíše jako dokument z bývalého NDR, protagonista poměrně nesympatický... No snad už nic horšího než tohle na téma Franz Kafka nikdy nevznikne. ()

Reklama

bart-leby 

všechny recenze uživatele

V Léblově – do jisté míry velmi charismatické – herecké stylizaci je Kafka neduživým kriplem, chcípakem a odradkem, ale to vůbec nevadí. Komentář Petra Čepka je typicky nezúčastněný a lehce monotónní, což je taky v pohodě. Hrané scény (zvláště ty s Ivanem Vskočilem) jsou zcela funkční a tvoří smysluplný kontrapunkt k dokumentárně-didaktické linii snímku. Co je ovšem na pováženou, že skutečnost, že je to celé takové vážné, až to sere mramor. A s Kafkou by mělay být přece i legrace a humor. Vždyť absurdno a groteskno, jak nás poučil humorolog Vladimír Borecký, jsou atributy komiky… ()

The Graduate 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedený pokus o dokument. O Kafkovi jsem se nedozvěděl téměř nic nového, zato většinou samoúčelných a zmatečných hraných scén jsem si „užil“ dosyta. Velmi slabé dvě hvězdičky. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama