Reklama

Reklama

Žena u okna

  • Česko Žena v okně (více)

Obsahy(1)

Na pozadí romantického příběhu nám film připomíná bouřlivý politický vývoj v Řecku, plný násilí a převratů. Rok 1936, generál Metaxas nastoluje v Řecku stanné právo. Opoziční politik Boutros (Victor Lanoux) je na útěku před policií a unikne jen díky skoku do okna Margot (Romy Schneider), bohaté Rakušanky, která je provdaná za italského diplomata Rica (Umberto Orsini). Margot se nudí, začne Boutrosovi pomáhat a zamiluje se do něho. Děj se posouvá do roku 1945 a sleduje ve Francii Rica a Raoula (který ví o její lásce), jak se baví o jejím osudu. Pak se znovu vracíme do třicátých let za Margotinou dcerou, která v Řecku pátrá po svém otci. (MI-380)

(více)

Recenze (12)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Silný člověk je vždy víc, než slova, která hlásá...“  Jak to už u filmů páně Granier-Deferra bývá, dočkal jsem se naplněného zážitku. Neskonale půvabná Romy Schneider opět vdechuje filmu svůj nezaměnitelný šarm, i díky přirozenému výkonu se stává hlavním tahounem filmu, a rozhodně se vedle ní neztratí ani dva zásadní mužští herci tehdejšího francouzského filmu. Od počátku jsme svědky zajímavého náhledu do politické situace v Řecku a Evropě nedlouho před 2. světovou válkou, kdežto často přítomné dějiny začínají tvořit pozadí k romantickému příběhu. V neposlední řadě nade vším stojí režisér, který si neobyčejně pohrává před divákem s vyprávěním. Nejdříve začne filozofickými dialogy ve velkém řeckém amfiteátru, se ženou, která zasněně rozjímá se dvěma muži z různých politických barikád a za chvíli se dovídáme, že doma v Itálii má dalšího, toho svého (a přímo diplomata!)... to už samo vzbuzuje dost očekávání a otazníků, na které jsem pak v ojedinělém rozplétání pomocí flashbacků i delších retrospektivních návratů s napětím vyčkával. Přestože mi chvíli trvalo, než jsem se v způsobu vyprávění plně zorientoval a přistoupil na něj, naštěstí Granier-Deferre věděl, kam chce děj a vyprávění směřovat, k čemu ho dovést a po scéně osudového setkání se ženou u okna už jsem byl coby divák opět plně lapen do spletité romantické historie na pozadí dějinných okamžiků. Prosluněné kulisy Řecka, byť dějově v dosti bouřlivé epoše, dotvořily spolu s hudbou pěknou atmosféru. [85%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebavilo, nelíbilo. Je to divné, ale všude kde se objevila Romy, mám pocit podobný, že to je nuda. Tady je už navíc dost stará a do téhle role to chtělo někoho fakt sexy. Victor jako homme fatalle dost dobrý, neseděl mi tentokrát ani dabing. Exteriéry parádí, kousek od Korintu, cikády uměly vyřvávat. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Romantické drama lásky, jejíž vznik doprovázely zvuky pochodu nastupujících nácků. Sexy Romy nenechá nikoho na pochybách, že o ni usilují hned tři muži. Uhlazený Noiret báječně sekunduje muži s jedním z nejkrásnějších filmových úsměvů, Lanouxovi. A když se tohoto tria ujme režisér specializující se na kriminálky a psychologická dramata, je o úspěch postaráno. 105 minut stoprocentního filmu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Obávám se, že Une femme a sa fenętre je jen obyčejnou levicovou slátaninou. Odehrává se v letech 1936-1967 (podle jiných zdrojů 1936-1972) v Řecku a ve Francii a jediné, co za to stojí, je Romy v některých kostýmech. Skutečně jen v některých, jinak je to klasická Romy roku 1976, stejně jako celý film. Je nepoměrné její zosobnění dvojrole Rakušanky Margot Santorini a její vlastní dcery oproti celému ansámblu. Otázkou ovšem je, zda ze sebe nevydala příliš ve filmu, který si to nezasloužil. Dobová výprava jako vždy v těchto letech totálně selhává a liché je také opětovné spojení značky Schneider-Noiret, které ani nepočkalo na to, až dozní dojmy ze Staré pušky. Absurdní tečkou na závěr je pak věčné citování všech těch Odysseů a Oidipů bez jakékoli pointy. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, kam tento snímek žánrově zařadit, chvíli jsem měla pocit, že sleduji politické drama o Řecku, pak jsem se přehoupla do romanťárny, kterak se bohatá nudící kráska zamilovala do odboráře (jako fakt?), neb její manžel o ni nejevil zájem (jako fakt?) a Metaxas je tu líčen jako největší zlořád světa, člověk, který se postavil Mussolinimu... Nicméně krom předhozených filmových puzzlí, ano, mám na mysli střih, však hanět nechci. Herci do jednoho výborní, Romy Schneiderová je tu tak krásná, až se tají dech a Philippe Noiret dal toho věrného přítele a zamilovaného muže bezchybně. S Lanouxem mám trochu problémek, asi že hrál komunistu... Pěkně natočené + příjemný hudební podmaz. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama