Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lete roku 1683 pred brány Viedne dorazila tristotisícová armáda Osmanskej ríše, ktorej velil veľkovezír Kara Mustafa. Začalo sa obliehanie Viedne. Osud mesta sa po úteku cisára Leopolda stáva čoraz neistejším. Ak by Viedeň padla, osmanská armáda sa ľahko dostane až k Severnému moru či pred brány Ríma. Po mnohých týždňoch obliehania dochádza v dňoch 11. – 12. septembre 1683 k rozhodujúcej bitke, v ktorej sa váhy medzi víťazstvom a porážkou niekoľkokrát preklopia. V okamihu, keď všetko speje k víťazstvu armády osmanského veľkovezíra, dorazí na bojisko poľská armáda pod vedením kráľa Jána III. Sobieskiho. Poľské husárske vojsko zvedie vražedný boj, ktorý rozhodne nielen o osude cisárskeho mesta, ale aj celej Európy. (Incantator)

(více)

Recenze (63)

majo25 

všechny recenze uživatele

Povrchne spravený historický film, ktorý iba v rámcoch reflektuje historické reálie. Zápletka ala kresťanstvo versus islám ma neinteresuje, okrem toho Osmanská ríša mal množstvo pokusov skončiť s Európou, ako ju poznáme; nielen tento jediný v roku 1683. Hrá sa na niečo veľkolepé a to ho vlastne aj zráža dole. Remeselné spracovanie je slabšej kvality, čo sa prejavuje hlavne v efektoch - zabudnite na americkú či v poslednej dobe aj západoeurópsku kvalitu, dokonca aj turecký Fetih 1453 je na tom lepšie. Na druhej strane, obrazový filter veľa vecí zakryje, stredoveké mestá sú v podstate hodnoverne naanimované a akčný príbeh nenudí. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Snad je to opravdu znamení doby, že různé komixové šlaky mají perfektně zvládnutou formální a technickou stránku (stojí za nimi takové peníze, že si mohou dovolit prvotřídní techniku i tvůrce), zatímco film o bitvě, která zásadně ovlivnila dějiny přinejmenším střední Evropy, se musí spokojit s lacinou produkcí a průměrným režisérem. Prostě - formální stránka je taky důležitá, a její nezvládnutí sráží jakékoliv dílo. Zde ho srazila do kategorie B. Také bych čekal, že tam bude více o dlouhém obležení Vídně (namísto zdlouhavě natočené první půli filmu), a, abych si přihřál nacionální polívčičku, tedy i něco o činnosti Zdeňka Kašpara Kaplíře ze Sulevic, ale chápu, že je to polský film, takže je hlavně o polském vkladu. Též nejsou ani vzpomenuty Thökölyho křesťanské oddíly, bojjíci v tureckém vojsku, a oddíly muslimských spojenců polského krále. Jistě, nebyly rozhodujíci, ale jejich účast nabourává jednotnou ideologickou frontu. A nic o následném habsburském politikaření, které znechuceného Jana Sobieského vypudilo zpět do Polska, takže nedošlo k tomu, aby takové vítězství bylo využito k podstatnějšímu vytlačení Turků z Uher a Balkánu. Myslil jsem, že doby, kdy ideové zaměření rozhodovalo o umělecké hodnotě filmu jsou pryč, ale evidentně tomu tak není. Prostě, dílům jako Ohněm a mečem či Potopa to nesahá ani po první půlmetr filmu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Akýsi pokus o Kráľovstvo nebeské, lenže chýba tomu veľkoleposť. A je to až príliš nábožensky orientované, hoci samozrejme aj toto hralo svoju rolu, ale že by úplne hlavnú? Vizuálne tiež slabšie, samotná bitka znázornená tak divne, no v podstate tri štvrtiny filmu sú len vykecávačky o viere a jej obrane. Takáto veľká udalosť, určite najväčšia v 17. storočí si zaslúžila podľa mňa masívnejší prejav. Kľudne aj trojhodinový, ale nech to stojí za to. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh v pohode, ale to spracovanie je strašné. Neviem na čo sa si tvorcovia ukrojili takýto veľký kúsok, keď to nezvládli. Bitka o Viedeň potrebuje naozaj dobre efekty, ale toto je strašne lacná záležitosť. Akcie nie sú najlepšie, ale zaujímali ma, čo sa o postavách povedať nedá. Tak na pol oka sa to pozrieť dá, ale to je tak všetko. 45% - 2* ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No, co vám budu povídat. Fickaně udělaný trailer sliboval historický velkofilm a já se těšil jak Polák na burzu. A on se z toho vyklubal hysterický malofilm, kde se pár tlustých pšontků sem tam projelo na koni v gumových kyrysech, několik jich dokonce spadlo a udělalo přitom "ááááá". Aspoň, že se nešetřilo na úžasně vypečených trikových scénách! Při "velkolepě" natočeném dělostřeleckém útoku na hradby Vídně si produkce dokonce mohla dovolit házet před kameru kusy pemzy a foukat do záběru kouř z cigaret! Velmi spektakulární a Karel Zeman by se měl co učit! Rymejk bych chtěl určitě vidět jako loutkový film. Jednak si myslím, že by to ty marionety herecky zvládly líp a z hořícího, papírového modelu Vídně by se mi nepochybně tajil dech, a druhak bych se u toho zajisté tolik nenasmál! ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Bitevní scény byly natáčeny v Călugăreni v Rumunsku. Na stejném místě byla 23. srpna 1595 svedena bitva, v níž valašský vládce Michal Chrabrý porazil mnohonásobně silnější osmanskou armádu vedenou Sinanem pašou. (AGAMENON)
  • Armáda Kara Mustafu Pašu nemala tristotisíc vojakov. V skutočnosti bol jej počet 138 až 170 tisíc vojakov, v ktorom sú už zarátané aj armády Tatarského Krymského chanátu a Uhorské vojsko Imricha Tököliho. Presný počet skúsených tureckých vojakov bol iba 50 tisíc, zvyšok boli neskúsení vojaci rôznych národností ako Rumuni, Moldavčania. Kara Mustafa, ako sa ukázalo neskôr, veľa vecí podcenil aj vo výbere armády. (Raccoon.city)
  • Režisér Renzo Martinelli kvůli kontroverznímu námětu film připravoval dlouhých 11 let. (AGAMENON)

Reklama

Reklama