Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1759 umírá bohatý šlechtic markýz de Valmorin, který se chce pomstít svým dědicům a nařídí otevřít závěť až za 200 let. V roce 1959 se tak schází pestrá rodinná sešlost markýzových potomků, kterým právník poslední vůli přečte. Zlomyslný markýz ale stanovil zvláštní podmínku, že obrovské dědictví má převzít ten z rodiny, kdo trpí nevyléčitelnou nemocí. Jako naschvál pochopitelně všichni členové rodiny překypují zdravím a energií. Fantazie nezná mezí, všichni příbuzní začnou vyvíjet značné úsilí a nastává boj, kdo bude nejlépe předstírat smrtelnou chorobu.
Film Někdo to rád studené (Certains l′aiment… froide) natočil francouzský režisér Jean Bastia, který se zároveň podílel na scénáři. Komedie s dobrým nápadem, jinak ovšem průměrný film, disponuje zajímavým hereckým obsazením, které zaplnila řada osobností spojená s veseloherním žánrem jako byli Francis Blanche nebo Jean Richard, s nímž Bastia spolupracoval víckrát. Jednu z hlavních rolí hrál Louis de Funès, který patřil k největším překvapením. Film byl natočen v červenci a srpnu 1959, některé exteriérové scény byly pořízeny například v Ženevě. Premiéra proběhla 17. února 1960 a v kinech vidělo film přes milión diváků. (argenson)

(více)

Recenze (4)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Já si zase myslím, že je tahle komedie téměř geniální. A to jen proto, že mohla z famózního námětu vytěžit ještě o dost víc. Ale ty nápady, jak získat dědictví, jsou fakt super, já jsem se náramně bavil, a to už od povedených úvodních titulků. Jedna z nejvlezlejších a nejmazanějších funésovských rolí. A tenhle skvělý film rozhodně stojí za pozornost a tentokrát ani zdaleka ne jen kvůli němu. 75%. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Výchozí nápad je docela slibnej, ale jinak je to pitvořivá taškařice celkem o hovně. Louis de Funès má na svém kontě z přelomu 50. a 60. let určitě lepší filmy. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak zhruba do půlky filmu to ještě jde a je to celkem i zábava. Jakmile však přestane boj o dědictví, je to drobátko slabší. Není to úplná nuda, ale ten „náboj“ z počátku je pryč. Postava v závěru mi připadla naprosto zbytečná a jen to prodloužila. Takže pro mne jen průměr.         50 %  ()

James87 

všechny recenze uživatele

Louis nemá mnoho prostoru, ale myslím si, že to není zase tak hrozné, aby se na to nedalo koukat. Já jsem s touto komedií celkem spokojen. Někdy je to skoro groteska, ale proč ne? ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama