Reklama

Reklama

Mafiánovi

  • USA The Family (více)
Trailer 2
USA / Francie, 2013, 111 min

Kdysi měl všechny a všechno pod palcem. Ale časy se mění. Bývalý mafiánský boss Giovanni Manzoni (Robert De Niro), jeho rázná manželka Maggie (Michelle Pfeiffer) a jejich dvě děti jsou za příkladnou spolupráci se zákonem umístěni do programu na ochranu svědků. Žít životem spořádaných občanů se jim příliš nedaří. Zoufalý agent FBI Stansfield (Tommy Lee Jones) je musí opět přestěhovat, protože mafiánské klany zuřivě pátrají po špinavém udavači s jasným cílem. A tak se z nich tentokrát stávají Blakeovi a jejich novým domovem malé, ospalé městečko v Normandii. Jenže staří psi se novým kouskům učí těžko. Jejich chování a zvyklosti jsou pro život v utajení překážkou. Tahle rodinka má mafiánství prostě v krvi. (Bioscop)

(více)

Videa (24)

Trailer 2

Recenze (537)

castor 

všechny recenze uživatele

Fajn rodinka, řekne si divák. Jenže pak si velmi rychle uvědomí, že Luc Besson už dávno není v té formě, když seděl za kamerou Leona nebo Brutální Nikity. Navíc mě tenhle žánr nikdy moc nebral, zvlášť když tvůrce moc netuší, koho chce oslovit. Na vině je scénář, který je jednoduše odbytý. Představení hlavních postav potěší, následně ale snímek zbytečně zvážní. Nedokáže skloubit humor s akcí, zkouší od každého něco a nepotěší ani akčním dramatem, ani odlehčenou zábavou. Závěrečná konfrontace s gangsterskou minulostí je tak stejně mdlá jako předchozí děj, některé solidně naštve. Holt Besson už dávno není velmi schopný filmař, nýbrž velmi zručný obchodník. A v tom je sakra rozdíl. Máme se smát, protože tu hlavní postava zmlátí instalatéra, máme se zasnít, protože si producent Martin Scorsese do filmu nacpe odkaz na své kultovní Mafiány. Jenže my bychom raději nějakou konzistentnější látku, která by donutila si alespoň nějaké sekvence za čas pustit znovu. V téhle podobě to půjde hodně těžko. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť vtipné a už vůbec ne oduševnělé či originální. Stárnoucí mafián a jeho rodina si nemohou zvyknout na normální život. Tečka. Tady se Besson moc nenamáhal. Navíc se mi snažil vsugerovat, že angličtinu ovládá ve Francii každý včetně instalatéra a vesnické pokladní. Neovládá Lucu. Stejně jako se u vás vzdálenosti nepočítají na míle. Nicméně i když mám spoustu výhrad, nakonec se mi film o mafiánské rodince docela zamlouval. Předně jsem u toho nemusel vůbec myslet a navíc Besson je výborný vypravěč, takže i ze zdánlivě hloupého scénáře vytřískal maximum a nenudil. Pak oceňuji, že potomci Michelle Pfeiffer a Roberta De Niro nebyli protivnými fakany a naopak se mi jejich postavy líbily. Zejména synek byl poděs. No a nakonec je tu výborné obsazení, přičemž třetím do svaté trojice je Tommy Lee Jones. Smíchy jsem se sice nepotrhal, ale bavilo mě to docela solidně. 60% ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Celkem v pohodě film. Není to sice ten typ filmu, na který by jste si i po roce vzpoměli, ale je to příjemná a zábavná podívaná. Robert De Niro je jako vždy skvělý a vtipný. Michelle Pfeiffer také zahrála v pohodě a také se mi líbil výkon Johna D'Leo a nádherné Dianny Agron. Příběh je takový jednodušší, Giovanni Manzoni je bývalý mafián a s celou jeho rodinou jsou v programu na ochranu svědků. A téměř celý film sledujeme jak si "užívají" života v jedné francouzské vesničce. Potěšilo mě, že v příběhu mají výraznou roli i Manzoniho děti, líbilo se mi, že film se zaměřuje i na ně. V závěru filmu se pak dočkáme pořádné akce. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No a? Túžba sa ťa zmocní náhle. Nikdy nečaká na správny čas a miesto. Vezmi si svojho otca. Prvý raz na mňa skočil v kostole.“ Toto ma v dobe svojho vzniku absolútne, totálne nezaujímalo. Myslel som si, že to nikdy neuvidím. Potom som ale náhodou zahliadol pár minút v televízii a zaujali ma do takej miery, že som si snímku zohnal a pozrel od začiatku do konca. Nevravím, že je to zázrak. Ak by sa takáto zostava (Luc Besson, Tommy Lee Jones, Michelle Pfeiffer, Robert De Niro a producent Martin Scorsese) stretla v 90. rokoch, bola by to udalosť roka. V roku 2013 však už všetci (nejeden raz svojou vlastnou vinou) skončili v pozícii, že divákov ich nové filmy nejak extra nezaujímali. Bolo by každopádne nefér tvrdiť, že je to zlý film. Od zápletky „americká rodina mafiánov v programe na ochranu svedkov sa snaží začleniť do bežnej komunity na francúzskom vidieku“ sa určite dalo vytrieskať viac, ale celkom som si užil, ako sa jednotlivé postavy snažili zžiť so svojím novým okolím bez toho, aby na seba prehnane pútali pozornosť. Najviac v tomto bodovali neposední potomkovia. Najmenej nudná matka v prekvapivo „nijakom“ podaní Michaelle Pfeiffer. Páčil sa mi kasting, pomerne divoký a relatívne nepredvídateľný scenár (film premietaný v klube) a drsný zmysel pre humor. Nevadila mi ani dvojhodinová stopáž. Rozpaky som každopádne mal z finále, ktoré je pomerne akčné a drsné a pravdupovediac príliš sa nehodí do predchádzajúceho konceptu. Pôsobilo na mňa zo všetkého najviac pôsobilo dojmom, že bolo náhradné. Že tvorcovia pôvodne natočili iné, ale po katastrofálnych testovacích projekciách narýchlo spráskali toto a aj to podľa toho vyzerá. Strieľa sa tu cez kovové mreže a neodrazí sa od nich ani jedna guľka, profesionálny zabijak v zásobníku nemá náboje (fakt profesionál), manželka brutálneho mafiána je absolútne neschopná, brutálny mafián sa celé akčné finále piple s jedným mafiánskym poskokom a to ani nevravím o tom, kam ku*va zmizol Tommy Lee Jones! Diváci z toho boli zmätený, film na celom svete zarobil necelých 8O miliónov, ale zas treba povedať, že rozpočet bol pomerne rozumný (30), takže čistý prepadák to nie je; história si každopádne pamätá aj väčšie trháky. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Zasmiala som sa, áno. To je predsa u komédie hlavná podstata, ak sa nemýlim. Vtipné a svieže, aj keď téma tak trochu okukaná, ale komu by to vadilo ak sa podarilo spracovanie. Obsadenie vynikajúce. Musím priznať, že sa mi veľmi páčil štýl mafiánskej rodinky, čo sa riešenia konfliktov týka, sama denne stretávam jedincov, na ktorých platí len tento. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (13)

  • Giovanni Manzoni sleduje americký film Mafiáni (1990), v ktorom hlavnú úlohu stvárnil samotný predstaviteľ Robert De Niro. (XsApollo)
  • Členové ochranky programu na ochranu svědků jsou ve filmu agenti FBI. Ve skutečnosti tuto pravomoc v USA má pouze federální policejní služba U.S. Marshalls Service. (vojacekr)

Související novinky

Besson promění Scarlett v stroj na zabíjení

Besson promění Scarlett v stroj na zabíjení

29.04.2013

Trénink, který absolvovala kvůli roli Black Widow (černou kůži si aktuálně navléká na placu právě natáčeného Captain America: The Winter Soldier), se jí bude hodit. Scarlett Johansson už před mnoha… (více)

Reklama

Reklama