Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Významný francouzský vojevůdce Bertrand Du Guesclin, pozdější hrabě de Longueville, patřil k předním osobnostem dějin stoleté války. Pocházel ze šlechtické rodiny z Bretaně (byl také známý pod přezdívkou Bretaňský orel) a od počátků bojů s Anglií proslul jako vynikající stratég a statečný vojevůdce. V průběhu několika málo let dosáhl nejen důležitých vojenských úspěchů, ale jeho kariéru doprovázel i společenský vzestup a nakonec se v roce 1370 stal vrchním velitelem francouzské armády. Za stoleté války dokázal Angličanům odejmout většinu dosud držených území ve Francii včetně důležitého přístavu v Calais. Padl při obléhání Chateaunef de Randon v červenci 1370.
Životní příběh slavného francouzského rytíře převedl na plátno koncem čtyřicátých let 20. století Bernard de Latour, který se filmovou režií uvedl v tomto jediném případě (byl také spoluautorem scénáře). Magnetem pro diváky byl především populární herec Fernand Gravey v hlavní roli, dosud známý spíše ze společenských komedií a melodramat, v ženských rolích se pak uplatnily dobové hvězdy jako Junie Astor nebo Ketti Gallian. Film se natáčel od června do listopadu 1948, premiéra proběhla až 3. června 1949. V prvním týdnu promítání dosáhl s více než 80 000 diváky na první příčku úspěšnosti, v celkovém srovnání za rok 1949 ale nijak velký úspěch nezaznamenal. (argenson)

(více)

Recenze (1)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina mi nebyl sympatický a to je u mne problém. A také důvod nižšího hodnocení. Kostýmy skvělé, ale děj chvílemi vyprávěný a chvílemi klasický, což nemám vůbec rád. Nedá se říci, že bych se kousal nudou, ale také mne to bůhvíjak nebavilo. Pan Funes se tu objevil až po čtyřiceti minutách a to jen na pár sekund. Pak už mne to nebavilo vůbec mimo bojových scén. ()

Reklama

Reklama