Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 1
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (99)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Docela milým překvapením je pro mě tento televizní megaprojekt, jenž je zpracován spíše dokumentárně, než jako klasický seriál. Hlavně musím pochválit výběr hlavních herců, Zach a Novák, se do rolí věrozvěstů velmi hodili. Z vedlejších postav "kraloval" Milan Bahúl jako Rostislav. S režiserskými přístupy jsem měl občas problém, ale často to šlo na úkor dějepisné výpovědi. Dokudrama má sice dost chyb, ale jako celek neuráží a na naše poměry je to nadprůměrná věc. Hodnotím za slabší 4 hvězdy! Více filmů/seriálů se zaměřením na českou historii. ()

VenDulin85

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu nebudu hodnotit, to bych byla fakt ukvapená, navíc moje dojmy jsou zatím rozpolcené... Za Česko jsem ráda, že se točí snímky, které nám mají pomoct zorientovat se v našich dějinách, protože přiznejme se, ne všichni jsme tehdy v dějáku dávali pozor ;-). Asi každý by ze sebe vyplodil rok 863, když se ho někdo zeptá na příchod soluňských bratří na Velkou Moravu... ale co dál? Za sebe doznávám, že už jsem spoustu věcí vypustila z hlavy, takže si je ráda připomenu a to, že film balancuje mezi naučným a historicko-dramatickým snímkem, nebudu pitvat. Rozhodně bych se ale ohradila přirovnávat toto k paskvilu jménem Kněžna Libuše, který jsem si z jakési mladické nerozvážnosti onehdá pustila.. To si tento seriál, byť viděn zatím jen jeden díl, rozhodně nezaslouží. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Žánr dokudramatu nijak nesleduji, takže téměř nemám s čím srovnávat. Pokud bylo cílem tvůrcům přinést co nejvíce informací o významu Cyrila a Metoděje pro naše dějiny, tak mise byla úspěšně splněna. A není na škodu si připomenout, že náš západní soused to s námi nikdy nemyslel dobře, franckými knězi nepočínaje a EU nekonče. :( ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Zřejmě je těžké z dochovaných pramenů rekonstruovat celou historii bratří Cyrila a Metoděje...Nečekal jsem, že z tohoto seriálu (filmu) bude historický epos do detailů přesný...Vždyť to ani nejde, tak stejně jako i u jiných historických postav (Jan Hus, Ježíš atd.)...Záleží jakým pohledem se na celou osobu díváme a to pak i účes, spisovnost či drobnosti ovlivní hodnocení...Jde přeci o odkaz, který tito bratři zanechali, a jak z něj můžeme čerpat DNES, nikoli to brát jen jako historickou událost...Pro mne široký záběr zkoumání na tehdejší církev, kde charakteristické znaky mohu vidět i dnes, ať už těch, kteří opravdu milovali Ježíše nebo těch, kteří se spíše vezli na tradici a výhodnosti být církevní...Na české poměry dobře ztvárněný seriál, výprava a "modernější" zpracování na mně působily tak, že mám zase jiný pohled na Cyrila a Metoděje... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Multi-koprodukčný film 4 krajín vrátane Slovenska. Stále doplácame na filmovú nevyspelosť. Popri úžasnej grafike (na naše pomery) vidím obrovské vady, ktoré to neskutočne ničia. Po prvé : príšerné herectvá, Po druhé : fakt "plodné debaty", ktoré sú absurditou najväčšieho rádu. Nakoniec môžeme byť radi, že je to robené dokumentárnym spôsobom, i keď opäť sme potvrdili, že historické tématy natočiť, je pre nás tabu. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)
  • Drtivá většina natáčení probíhala na našem území, například v archeoskanzenech Modrá a Řepora, Mikulčicích u Hodonína nebo klášteře Doksany. Zahraniční destinace zastupují italský Řím a Samara, turecký Istanbul a Kyperská Larnaka a Paphos. (Olík)

Reklama

Reklama