Reklama

Reklama

Útěk na Tahiti a jeho ostrovy

(TV film)
Česko, 2011, 52 min

Režie:

Libor Špaček

Obsahy(1)

Cestopisný dokument nabízí nevšední pohled na jedno z nejkrásnějších míst na Zemi – Společenské ostrovy Francouzské Polynésie. Jaká je dnešní podoba ostrovů, které se již před dvěma staletími proslavily úchvatnou přírodou, magickými rituály a tancem plným nespoutané vášně? Existují tajuplné obřady i ve 21. století nebo jsou to pouhá představení pro turisty? Zachovali si místní obyvatelé vztah k přírodě, z níž po staletí čerpali hluboké poznání? Nitky překvapivě vzájemných souvislostí protkávají cesty tvůrců Útěku nejen na souši, ale i pod hladinou oceánu. Blízká setkání se žraloky, největšími predátory moří, boří mýty o krvelačných tvorech a divák jejich fantastické schopnosti poznává v úzké vazbě s pocity tvůrců během samotného natáčení. Osudy mořských želv a jedinců, kteří usilují o jejich ochranu, spolu s poetickými záběry podmořského světa, vedou k pochopení křehké provázanosti celého ekosystému. Útěk na Tahiti provází diváka nenásilně, ale přesto naléhavě, při pokorném vstupu do nádherného chrámu matky přírody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ráj na zemi, luxusní místo často vyhledávané nejrůznějšími světovými zbohatlíky, pro většinu lidí bohužel nedostupné, ale asi je to tak správně :-) Sami víte co dovedou lidi a co by asi zapříčinil větší příval turistů. Příroda na tomto místě je skutečně taková jako před téměř 250 lety, co byly atoly objeveny. Ale více než o ostrovech samotných, tamních obyvatelích jejich zvycích, tradiční kultuře, a přírodě, zde bylo podle mně až příliš mnoho času věnovanému oceánu a podmořskému životu (žraloci, mořské želvy). Ne že by se na to všecko krásně nekoukalo, ale můj šálek kávy tohle zrovna není. Ale i tak si myslím že dokument byl hodně zajímavý a nakonec snad i docela dobře vyvážený (podmořský svět+pevnina) a celkem nemám co dodat a hned bych balil kufry a jel:-) Nejvíce se mi líbila ta část s archeologem v pralese (nebo kdo to byl?), kdy lidem kteří ho doprovázeli a nám divákům před obrazovkami vysvětloval k čemu se dá použít, využít a zpracovat to či ono z tamní flóry a samozřejmě nechyběla ani nějaká malá historická osvěta spojená z ostrovy. Věděli jste například o tom že zde žil herec Marlon Brando, který zde v roce 1962 točil film "Vzpoura na lodi Bounty", kdy tu byl jedním atolem (Tetiaroa) natolik okouzlen, že si ho později koupil a nějaký čas na něm žil, a dále že zasloužil o jednu skvělou věc, týkající se ekologického systému? Viz http://www.tahiti-tourisme.cz/articles.php?id=2546 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tahiti je ostrov mojich snov, tak som nemohol zaváhať. Párik mladých sympatických potápačov ma previedol hlavne nádherným podmorským svetom, karalový svet je asi to najkrajšie, všetko v súlade s pevninským životom. Práve ten súlad narušili v minulých storočiach misionári a svojou neznalosťou prírody takmer vyhubili niektoré druhy. Uchvátilo ma plávanie s vraj neškodnými trojmetrovými žralokmi, ale osobne by som dal prednosť plávaniu s delfínmi. Dokument je skôr pocitový, s podmanivou hudbou v polynézskom štýle, výborný relax. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama