Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin jako Richard Briand-Charmery - zvaný "Velitel" je bývalý vysloužilý voják a podvodník. Žije v penzionu a "živí" se sázením na dostihy. Jeho přítel Charly (Jean Lefebvre) mu dohazuje různé lidi, těm pak "Velitel" dá typy na koně, o kterých ví, že zaručeně nevyhrajou, ale on jim je dá jako tutovku. Jednoho dne Charly představí Velitelovi majitele restaurace Gasparda Ripeuxe (Louis de Funès). Velitel doporučí Ripeuxovi, aby si vsadil na jednoho koně. Velitel ovšem ví, že tento kůň nemá šanci vyhrát... (Kulihrášek)

(více)

Recenze (18)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin to s těma sázkama na koně fakt těžce hrotil. Navíc jeho chování a kecy, to bylo něco nesnesitelnýho. Poznat takovýho člověka v realu tak ho zlynčuju slupkou od banánu a samotnej banán bych mu narval do nosních dírek. Bohužel to není všechno co se mě nelíbilo. Ještě mě vadila imbecilita scénáře, už vidím jak ke mě přijde starej vejtaha, co si navíc nechá říkat Velitel, dá mě tip na vítěznýho koně a já celej žhavej mu dám všechny svoje prachy aby za mě vsadil - CHA CHA a ještě ke všemu opakovaně, jako tady v tom filmu. Tolik kritika, naopak největší chvála putuje na adresu Dalimila Klapky, který Funese nadaboval skvěle. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Gabin tady hraje bez své obvyklé šťavy, i když se není čemu když hraje dešně nesympatickatého dědka kterému jeho okolí říká velitel. Čásť kdy se potká a následně povečeří se svou milou je trochu příjemnější, ale jinak je to do té doby než se ve smímku objeví Louis suchá komedie ve které není nic čemu by se měl divák smát. Naštěstí na posledních 25 minutek příjde film zachránit Louis de Funés a ten na mé tváři dokázal opět vyloudit úsměv. Roli šéfkuchaře který neumí potlačovat své emoce zahrál před svou hvězdnou kariérou výborně a celkový dojem ze snímku o dost vylepšil. Takže: Pokud chcete vidět film s Gábinem zkuste filmy typu Kočky či Dvou mužů ve městě ve kterých dokáže vyniknout jeho herectví, ale pokud máte rádi Funése určitě si na něho v Gentlemanovi počkejte. Za něho totiž určitě rádi přidáte hvězdu navíc. P.S. Funése zde dabuje Dalimil Klapka a nutno dodat, že úspěšně. Nepřehrává, nenapodobuje Františka Filipovského a navíc stíhá Funésovu rychlou mluvu. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po snímku 'Napříč Paříží' (1956), se jedná o další film, ve kterém se setkali Jean Gabin v hlavní roli a Louis de Funès, sice ještě v roli vedlejší, ale už výrazné. Vcelku se jedná o zapomenutou klasiku a jak v rámci Gabina, tak i Funèse, je to poměrně škoda. Gabin zůstal věrný role lumpa, i když tady od těch předchozích přeci jen o něco odlišného, a Funès si už pomaloučku začal budovat v komediálním filmu své jméno. Což je i vidět. Ostatně, role v tomto filmu připomene jeho pozdější snímek 'Grand restaurant pana Septima' (1966), čímž by se dala předpokládat inspirace právě z tohoto staršího snímku. Gabin hraje podvodníčka na dostihových závodech dávající zájemcům typy na koně, které ale v jeho zájmu prohrají. No, má to dobře promyšlené. A jak v tom figuruje ve své roli Funès? To už určitě není těžké uhodnout. Gabin v roli důstojníka ve výslužbě a grandiózního podvodníka v podobě ošuntělého gaunera a okázalého gentlemana s pevnými nervy a výnosnou drzostí jako obvykle vyzařuje charisma nedotknutelného kádra, který svou poklidnou přesvědčivostí v rámci dobré zábavy nezklame ani tentokrát. A co víc, nejeden divák mu v té lumpárně i fandí.  Scénář je samozřejmě hodně konverzační, ale v podstatě co věta, to perla. Krásný úsměvný snímek s dobře vyobrazenou atmosférou na dostihovém závodišti. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nesnáším dostihy a filmy či knihy o nich taktéž. U tohoto filmu je anotace, že jde o komedii. To tedy nevím, ale já mám o komedii naprosto jiné představy. Tady jsem se zasmál hned první scéně s panem Funésem, a pak jsem se dále nudil a nudil. Po čtyřiceti minutách hluchých dialogů, nebo přesněji planého plácání jsem se nudil až ke stropu. Takže jak to hodnotit? Nakonec se odhodlávám pro desítku, a to jen pro těch pár scén s panem Funésem.          10 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jako takhle. Zápletka filmu není špatná, ale ten film není až na Funése vůbec ničím zajímavý (k tomu se dostanu). Jean Gabin si sice udržuje vysoký standart a docela dost postav je zapamatovatelných, ale film by si rozhodně zasloužil víc vtipnějšícj situací, takhle to bylo opravdu spíše nezáživné, přičemž mě potěšil i Jean Lefevre, který by si taky býval zasloužil být na plátně déle. A tím se dostávám k Louisovi. Gaspard Ripoux, šéfkuchař s velkou čepicí, sympatická to postavička. Film by byl mnohem lepší, atraktivnější a zábavnější, kdyby se právě tahle část zápletky rozvinula na celou stopáž, to by bylo skutečně parádní. Louis je tady ze všech nejlepší, Dalimil Klapka k němu opravdu bezvadně sedne a jen díky němu je tenhhle Epsomský džentlmán pěkně průměrný. Kritizovat výkon Jeana Gabina by sice bylo krajně nelogické, nedůstojné a kdoví co ještě, ale prostě byl dostačující, jen ten se za dva roky musel opravdu hodně divit, když se ten vtipný mužíček stal hvězdou první kategorie a pak mu to o šest let později natřel v Tetovaném... No, nechám už toho, prostě na tuhle rádoby zábavu prakticky hned po skončení zapomenete, v ničem totiž nevyniká (jak už jsem psal). Tak dobré hodnocení tady má určitě jen kvůli Louisovi, jak říkám, kdyby jeho roli více rozvedli, byl by to svižný možná-že-i hit. Takhle jen 55%, to stačí. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama