Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Septimův Grand restaurant je jedním z nejdražších podniků v Paříži. Septime jej vede železnou rukou a své zaměstnance doslova terorizuje. Mezi pravidelné návštěvníky restaurantu patří ministři, vysocí úředníci i policisté. Není divu, že na večeři přijde i prezident spřátelené země, který je ve Francii na oficiální návštěvě. Místo decentní záře flambovaného dortu se ozve výbuch a prezident je pryč. Je na Septimovi, aby našel prezidenta a získal tak zpět reputaci svého podniku. Bláznivé funesovské eskapády začínají. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch úplně nejznámějších Funésovek. Už úvodní titulky vyvolají pocit hladu a první polovina z restaurace je snad šestihvězdičková, francouzský mistr zde doslova exceluje a bránice diváka dostává zabrat v pravidelných intervalech. Bohužel, ve druhé části film trochu ztratí tempo a šmrnc a příběh se stává dosti nezáživným. Ale i tak mám Grand restaurant moc rád a výborně se u něho bavím. P.S. Skvělá je především scéna, ve které Funés paroduje Hitlera a líbí se mi i jeho monolog u zrcadla na začátku filmu či trénink číšníků, kde se všichni nechají hudbou strhnout k zběsilému tanci. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Snad nezkušenost režiséra či měsíc v úplňku, způsobila že má film dvě nesourodé části. Automobilová honička v Alpách následuje po první polovině odehrávající se v restauraci, kde Fufu předvádí svá parádní čísla. Vrcholem je recept na bramborové suflé, to je snad nejlepší parodická komediální scéna co kdy byla natočena a celé to graduje tanečním číslem začínajícím jako nenápadný balet s talíři a končící jako divoký kozácký tanec. Funes se podílel na scénáři a pravděpodobně i na režii a postavil si latˇku v první části tak vysoko, že v té druhé už nebylo možné ji překonat ani udržet, takže nakonec nezbylo nic jiného, než že filmaři museli v druhé části tuto latˇku podlézt. Výsledek: první půlka filmu geniální a druhou prostě dokoukáte, poněvadž špatná není. 90%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dokud se čerpá servilita Rogérka, aby mohla být předána hostům, provádějí se inspekce na bázi provokace a tempo pianisty mění šikanózní výcvik personálu na bakchanálie, je dění v Septimově vývařovně na čtyři michelinské. Jenže jak se začne obíhat novinový stánek a přejede se do zasněžených hor na jakousi kombinaci Fantomase a bondovky s Moorem, je to už na udání Státní zemědělské a potravinářské inspekci, protože se přestalo vařit s čerstvých surovin. De Funès s upgradem FF je ovšem skvostný. Užil jsem si i drobnosti, jako třeba jeho vyděšený výraz, když divizní komisař vypráví recept s dušením ve vlastní šťávě či tradiční celoobličejové opocení v krizových situacích.. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Louis de Funès je jedinečný herec, který dokáže film okořenit svými peprnými výrazy, pohyby - a skvělý dabing Filipovského tomu ještě napomáhá. Scénky z nacvičování servírování skutečně pobaví (jen mi vrtá hlavou odkud ta znělka je a co mi to připomíná), skutečně se člověk nemůže nesmát. Nesmírně a hned ze začátku pobaví vyprávení o specialitě bramborové kaši po ,,hitlerovsku" (objeví se Septimovi stín na obličeji, když mluví německy - stín skvěle doladí chybějící rysy a je z něho Hitler), jeho neustále komentáře a pokyny.. Ano, velký to muž gastronomie pan Septime.. ,,Musí to být pi-pi-pi, ne pa-pa-pa!" Je to můj asi dvaadvacátý film s Louisem a zkrátka se ho nemůžu nabažit, ten nikdy neomrzí :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vhodným citátem by zřejmě bylo: "Rogérek vám to předvede...", ale to by nebylo přesné. Ve skutečnosti nám to totiž předvádí neopakovatelný Louis de Funès v brilantní roli pana restauratéra Septima, skutečného prvního muže francouzské gastronomie. Všechny scény odehrávající se na jeho výsostném území jsou k popukání, kdo by zapomněl na památné: "Ale ne papapapapa, ale pipipipipi...":) Co naplat, že druhá, "detektivní" polovina filmu je something completely different, úchvatný výstup Mistra komedie to shodit nemůže. 90% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (16)

  • Při jízdě ve francouzských Alpách si všimněte stříbrného Chevroletu Bel Air 1957. Střídavě má a nemá promáčklý blatník. (slatkac)
  • V taneční scéně nácviku chůze s nádobím dojde při zrychlení tance k rozbití nádobí o podlahu. Při celkovém záběru ale na podlaze není střep ani jeden. (xyran)
  • Červenobílá Simca Vedette Régence, do které nasedne Septim (Louis de Funès) a sekretářka, se převrátí a sjíždí po střeše ze zasněžené stráně. Během celé jízdy je vidět, že maketa postrádá jakýkoliv náznak diferenciálu původní přední nápravy a v některých záběrech na voze nejsou ani pneumatiky, nýbrž jen jejich atrapy spojené tyčí. (slatkac)

Reklama

Reklama