Reklama

Reklama

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříč sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokonce i v sudu. Tohle bude VELKÝ FLÁM! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (388)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že Francouzi se velice dobře baví na podobných komediích. Jak jinak si vysvětlit úspěch Sedmé roty, Stepující stonožky či seriálu Haló haló?! I v této taškařici jde o to, jak proklouznout Němcům pod nosem, je tu záměna uniforem, žertíky s jídlem ... prostě všechno, co k tomuto žánru patří. Myslím si, že film má tak vysoké hodnocení, protože je první v řadě, jinak jde spíše o průměrnou zábavu s dobrým obsazením. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Odpusť mi to Bože!" Od Velkého flámu jsem si vzhledem ke zdejšímu hodnocení sliboval celkem hodně, a i když snímek úplně nanaplnil má očekávání, rozhodně se jedná o povedený kousek, u něhož by vedle komedie a válečného filmu mohl být v kolonce i dobrodružný film. Sice jsem se neřezal smíchy jako u jiných de Funèsových komedií, i tak ale snímek nabízí nejednu nezapomenutelnou humornou scénu - od oslavy narozenin, přes výměnu pokojů, až k neustálému pošťuchování mezi de Funèsem a Bourvilem. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, když Gérard Oúry vzpomínal, že Velký flám byl původně o dvou sestrách, z nichž jedna prožila válku v odboji a druhá jako štětka. :o) Trochu mi to připomíná genezi crazy komedie Pane, vy jste vdova!, která byla v prvopočátcích nemocničním horrorem o krádežích krevních konzerv. Z partyzánky a lehké děvy se tedy vyvinuli Bourvil a Louis DeFunés. Pro prvního to byl IMHO vrchol, jakému se jinde nevyrovnal, pro druhého možná jistá satisfakce. Po četníku Cruchotovi a komisaři Juveovi totiž "Herr Kapfelmeister" ukázal, že rtuťovitá karikatura cholerika vůbec nemusí být v rozporu s ceněným hereckým understatementem. I pan kapelník se nádherně rozčiluje, i on péruje své okolí, je ješitný, sobecký atd. Ale když jede na loďce kanalizační rourou a odhazuje do stoky svou paruku a taktovku, není vůbec směšný. Není ani lacině dojemný. V tom rezignovaném pohledu, který si může dovolit jen když se ostatní nedívají, je víc, než bych tady chtěl a měl psát. Jen se podívejte. Stejně tak v situaci, kdy Bourvilovi, kterého předtím i potom ustavičně komanduje, jen tak instinktivně zachrání život. Udělá to, ale aby se snad nezačalo mluvit o nějaké jeho citlivosti, okamžitě odvede pozornost nespokojeným prskáním nad něčím jiným. Jsou to takové drobnosti, ale vystihují to, čeho si vážím jak na Louisovi, tak na Oúrym. Že potenciálním kritikům vyrážejí zbraně z rukou tím, že říkají "uměli bychom točit i vážný film, ale nechceme". Ze zásady, z přesvědčení, z furiantství točili srandu. A skvěle. 100% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Určitě je to jeden z nejlepších Funesových filmů. Jenomže i tak ho hodnotím jako průměr. určitě bych přidal taky jednu nebo dvě hvězdičky kdybych k němu cítil nostalgické vzpomínky. Ty ale nemám. Tak hodnotím jako průměr. Herecké výkony jsou velice sympatické, bohužel jsem se u toho moc nenasmál. A to je u komedie přece to nejdůležitější. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní satyra s hereckým ansáblem, který snad ani lepší být nemohl. Takový humor už se dneska nedělá a ani by to již nebylo možné, v tom je asi největší síla Velkého flámu, strašně vypovídá o náladě v době, kdy byl natočen, vyrovnat se s hrůzami války s humorem a se ctí, to se mi na Francouzech líbí. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (36)

  • Ve scéně, kdy jede sestra s Angličany v sudech od vína na německé velitelství, jsou naloženy 4 sudy. V prvních dvou blíže k řízení jsou Angličané, ve zbylých dvou je víno. Když ale dojede vůz na velitelství a Němci sundávají sudy, Angličané se objevují v sudech, ve kterých by mělo být víno. (ForGump)
  • Bourvil (Augustin Bouvet) byl v době natáčení vážně nemocen. (M.B)
  • Skladba, ktorú Louis de Funés (Lefort) diriguje v opere, je „Maďarský pochod“ z opery Hectora Berlioza „Prekliatie Fausta“. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno