Reklama

Reklama

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříč sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokonce i v sudu. Tohle bude VELKÝ FLÁM! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (387)

kingik 

všechny recenze uživatele

Na tuhle komedii je dobré být po velkém flámu. Vůbec nejlepší je mít zornice v takovém nepořádném stavu, v jakém je má Michel Modo, vtipný představitel jednoho z německých vojáků a současně jeden z členů četnictva v Saint Tropez. Jistě pak takový neseštelovaný zrak nezaregistruje četné užití zadní projekce a hodně tristní zvládnutí veškeré akční složky. Zrak by se patrně vrátil do normálu s přistáním sličné blondýnky Marie Dubois v rozložité dobové posteli. Spojení humoru s válečnou tematikou je to nejvděčnější propojení, z kterého zanícený historik roní hysterické slzy, humorista se pak kroutí a vyluzuje ze sebe povinné zřetelné skřeky a do prostoru hází škleby, aby okolí poznalo, že se náležitě humorně baví. Řeknu vám, prostinký humor, jakým se prezentuje tenhle proslulý film, má už notně obroušené dikobrazí ostny a dalo mně zatracenou práci ušklíbnout se tak, aby to alespoň v surrealistické hantýrce představovalo úsměv, načež jsem si povislé a nehybné koutky úst musel domalovat rtěnkou směrem nahoru, takže z protilehlého okna na mě mávali, jelikož jsem v jistém úhlu a příslušném nasvícení připomínal Jokera. Ne, opravdu po mně nechtějte, abych se chichotal nad silně vyčpělým a v podstatě nijakým druhem humoru, který prezentoval Bourvil, jinak naprosto nezajímavý komik. Louis de Funes ho energicky smetl, by jsem velice rád, že jeho účinkování mělo svoji (humornou) váhu i své opodstatnění. A i zbytek herců se činil, představitelé nacistů byli patřičně prohnaní a noblesně imbecilní zároveň, pronásledovaní angličtí piloti do vzniklé hmoty propašovali i svůj pověstný"suchý" anglický humor. Dvě pečlivě natahované hodiny způsobily, že si další spojení Bourvil-de Funes hned tak nedám, ovšem milovníci poctivého (situačního) humoru francouzské značky se pobaví výsostně a film jim tak zdlouhavě a obyčejně nebude připadat. 5/10 ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Prostě a jednoduše mne to bavilo. Jednoduchý humor, spočívající v převlecích, záměně postav atp. mne tu - narozdíl od nedávného Četníka - bavil, čemuž vévodí samozřejmě de Funés, který prostě nemá chybu. Také random němčina, spočívající v "Ja, vorwärts, herein, natürlich, führer" atd. mne rozsekávala. Immer wieder... 90% ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Odpusť mi to Bože!" Od Velkého flámu jsem si vzhledem ke zdejšímu hodnocení sliboval celkem hodně, a i když snímek úplně nanaplnil má očekávání, rozhodně se jedná o povedený kousek, u něhož by vedle komedie a válečného filmu mohl být v kolonce i dobrodružný film. Sice jsem se neřezal smíchy jako u jiných de Funèsových komedií, i tak ale snímek nabízí nejednu nezapomenutelnou humornou scénu - od oslavy narozenin, přes výměnu pokojů, až k neustálému pošťuchování mezi de Funèsem a Bourvilem. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Banda okolo Funése je naprosto dokonalá, frantíci jsou na tyto staré komedie opravdu experti, dlouho jsem se tak nenasmál a nebylo tam zapotřebí ani trapných gagů nebo litrů tělních tekutin apod. jak už je to u těch dnešních komedií made by USA zvykem. Naprosto originální film o záchraně britských pilotů. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

I po více než padesáti letech překvapivě svěží film, který navzdory své délce výborně odsýpá, je neskutečně vtipný a zároveň mile civilní. Duo Bourvil - Funés je naprosto bezchybné a i ostatní herci hrají jak o život. Velký flám tak hodnotím výš než například "Fantomase" či "četníky", u nichž se humor místy stává poněkud násilným. Sympatická je i snaha pracovat pokud možno s historickými reáliemi, byť právě v téhle věci lze i leccos vytknout. Především, útěk do vichistické Francie rozhodně neznamenal svobodu, neboť šlo o podobný vazalský stát, jakým bylo například tehdejší klerofašistické Slovensko. Ve skutečnosti by nacistům nemohlo nic zabránit v tom, aby v pronásledování bez uzardění pokračovali... Celkový dojem: 85% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (36)

  • Při scéně, kdy Augustin Bouvet (Bourvil) zachrání Leforta (Louis de Funès) tím, že jej strhne z jízdního kola, aby nespadl do spárů německé hlídky, nařídil režisér Funèsovi mimo scénář poděkovat Bourvilovi za záchranu života. Funès se zdráhal, protože nechtěl do své role vnášet vážné prvky. Nakonec však souhlasil. (Jizni Tlapa)
  • Režisér Gérard Oury přiznal, že když Louis de Funès (Lefort) během natáčení improvizoval mimo původní plán, musel smíchy odcházet po čtyřech mimo umístění kamery a dekorací, aby svým smíchem nenarušil vynikající záběry. (Jizni Tlapa)
  • Snímek byl v polovině 80. let znovu zakoupen do československé distribuce, stejně jako další Funésovy komedie. Tehdejší Ústřední půjčovna filmů k němu tehdy vyrobila a rozeslala nové plakáty, ale své obnovené premiéry v kinech se tento film z neznámých důvodů nedočkal. (charles3)

Reklama

Reklama