Reklama

Reklama

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

  • USA The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2015, 137 min

V poslední kapitole nepůjde jen o přežití, ale bude se bojovat o budoucnost obyvatel celého Panemu. Konečné zúčtování s nenáviděným prezidentem Snowem (Donald Sutherland) se blíží. Reprodrozd Katniss spolu se skupinou nejbližších přátel, včetně Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peety (Josh Hutcherson), povede rebely v jejich boji za svobodou. Jednotka z 13. kraje se vydává na misi, jejímž cílem je zničit prezidenta a skoncovat s jeho tyranií. Na Katniss však tentokrát čeká mnohem nebezpečnější nepřítel, než ten s jakým se dosud setkala v aréně Hladových her. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (737)

kulyk odpad!

všechny recenze uživatele

A máme zde historicky první finále soutěže ,,Co bude větší píčovina"! Z filmů, vilně se povalujících po ploše a chytajících lelky, prach a filcky od složky s krycím názvem P-rn- jsem si dovolil nominovat následující hity, které delší čas prokrastinuji: Hladový gejs - Mocinkygej, díl druhý (síla vzorů) a Vlak do Buzanu Pusanu. Pročpak že jsem po nich nesáhl ihned po zakoupení, ptáte se? Mám své důvody, mám. Zhůvěřilostí o blbečce či blbečkovi, co ve svém pubescentním zápalu a ukrutné neschopnosti zachraňují svět mám již tak trošku plné klektáky, a vlaky nesnáším, jsou pro pitomce. Ovšem vše krásné musí jednou skončit a dnes skončilo i období blažené nevědomosti. Už jsem to viděl. Ajvaj ajvaj. Tak tedy: V prvním kole se proti sobě staví Kaknis, vyzbrojená lukem, šípem, kozama, stále odulejší tlamou a tou svou silou vzdoru, oproti ní se s výrazem čerstvě penetrovaného štěněte do ringu šteluje devítiletá So-ja Kim, vlastnící jen plachý pohled ve svých očkách mongoloidní laně. Gong, obecenstvo ztichlo, samou nervozitou si hryže prsty až u samé prdele. Zbytečně, protože hrdinka z filmů o Hrách vo život se sama poutá do morálních dilemat a malé děcko, taková ta tabula rasa, v klidu vítězí kontumačně. Nevadí, snad se situace vystříbří v mači následujícím. Pýta kontra EE-septik Kim. Očekává se hladký průběh, hebkomodrý klaďas (byť tedy těžce retardovaný) zajisté smete pouhým pohledem záporníka z nejzápornějších, takového, co kolem krku nosí provaz z pupečních šňůr, osázený sušenými bulvičkami albínských novorozenců. A ejhle. Pýta nám zmatečně bloudí po bojišti, našlapuje do provazů, pláče a z levé trencle vypouští nažloutlou tekutinu. EE-Kim, který díky tomu již ví, kde soupeř ponáší nádobíčko, jej v poklidu a férově zezadu poltí požárnickou sekerou. No nebudeme to natahovat - takto končí prakticky každý souboj, a to i tehdy, když proti sobě vystrčím (jindy vcelku schopnou) Můrovou a toho posledního, nejpomalejšího zombíčka s vylámaným chrupem a ujetými chodidly. Je to tristní. Buď stárnu a mé povadající libido již nedokáže reagovat na rozpuklé cecky Lawrencový, jak by mělo, nebo se to celé zvrátilo v naprosto slaboduchou zábavu pro lobotomizované.... jistě to první, nebudu si fandit. Zato korejská reklama na prostředek veřejné popravy vysloveně nadchla. A to jsem se toho bál setsakra více, než oproti hodnocenému výměšku. Tak tedy - tímto jsem spláchl dva komenty najednou a mějte mě rádi! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Ako divák neznalý knižnej predlohy sa určite neubránim čiastočnému pocitu sklamania, predsa len som od záverečného dielu série čakal veľkolepé finále, v ktorom Katniss Everdeen na čele rebelov konečne porazí Kapitol a postará sa o prezidenta Snowa, čo som vlastne nedostal, ale predsa len je to stále Hunger games, teda jedna z minima súčasných značiek, ktoré v kinách zaručujú pomerne vysokú kvalitu a tak ma to bavilo aj v tomto prevedení. Občas je to síce trochu zdĺhavejšie, ale keďže som si väčšinu postáv obľúbil už v predchádzajúcich dieloch, nemal som s tým problém a bavili ma aj tie pasívnejšie časti, len jednoducho ma po celý čas mrzelo, že sa dianie zámerne vyhýba tomu najdôležitejšiemu, teda skutočnému boju o Kapitol a sledovanie posledného odporu a definitívnej skázy Snowa a film ponúkol vlastne inú dejovú líniu, ale predsa len je to stále zaujímavé a po celý čas si to udržuje vysokú kvalitu. No najviac musím pochváliť celú záverečnú fázu po vojne, ktorá mi len definitívne potvrdila, že táto séria necháva výraznú väčšinu súčasných blockbusterov s prehľadom za sebou, keďže na rozdiel od nich tu aspoň dobre vidno, že sa to nikdy nedá ukončiť tak čiernobielo a jednoducho, ako to spočiatku vyzerá. No trochu ma sklamalo ukončenie romantickej línie, v tejto sérii je síce u mňa najmenej zaujímavá, takže ma to určite nijak zvlášť netrápi, ale predsa len som si pre Katniss skôr prial druhého partnera. Čo sa akcie týka, zo skutočných bojov toho vino minimum a navyše ani potenciál pascí sa zase tak moc nevyužil, ale aj tak film ponúkne tri výrazné akčné sekvencie, ktoré sú rozmanité a v rámci svojej kategórie veľmi dobre zvládnuté. A obzvlášť tá jediná, ktorá sa týka skutočného boja mi len potvrdila, že keby sa v takomto štýle niesol celý film, nemohol by som mať najmenších výhrad. Herecké obsadenie sa očakávane moc nezmenilo a prakticky všetkým dôležitým postavám v rámci série tu nemôžem nič vytknúť, Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Julianne Moore, Elizabeth Banks, Philip Seymour Hoffman alebo Donald Sutherland sú stále výborní, len tá hlavná vojenská jednotka mohla byť zložená aj o niečo zaujímavejšie a navyše väčšina z jej členov umrie dosť neprehľadne, takže som niekedy ani nevedel, o koho práve prišli. No a režijne a technicky je to prvotriedne zvládnuté, vizuálna stránka, efekty, lokácie sú bez najmenších výhrad a dokonca aj tie emócie občas fungujú. Takže keby sa film skutočne venoval tomu najdôležitejšiemu, nepochybujem o tom, že by sa jednalo o najlepší diel série, ale aj takto sa mi to páčilo a síce sa nevyrovnal dvojke, ktorú považujem z celej série za najlepšiu, ale sérii aj tak hanbu nerobí a druhý krát mi to sadne možno ešte viac, keďže už nebudem mať žiadne prehnané očakávania. 77% ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že film byl hodně drahý a výpravný, hudba dynamicky burácí, herci se snaží, režie je řemeslně zručná, atd. Nic z toho ale nedokáže zakrýt ten fakt, že z hlediska příběhu se prostě ve filmu skoro nic zajímavého neděje, a to, co zajímavé být mohlo, je nesmyslně okleštěno na minimum. Po předchozím utahaném dílu jsem se těšil na avizovanou občanskou válku a grandiózní finále, ničeho takového jsem se ale nedočkal, a místo toho mi byla naservírována další nálož té samé nudy. Většina filmu má dost loudavé tempo a trpí plytkými dialogy, které víceméně opakují to samé, co bylo řečeno již dříve. Během 135 minut dojde pouze ke dvěma slušnějším akčním scénám, přičemž z té nejzásadnější, tedy z útoku povstalců na Kapitol, uvidíme jen kratičký zlomek. Delší recenze ZDE. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ách, Dagmar je hella smutná, jak se to finále rozpadlo. (A tím mám na mysli celý film, ne jeho konec.) A to zvlášť proto, že předchozí Mockingjay mi přirostl k srdci, abych tak řekla. Dobře vystavěné jsou tady dvě scény, ticho před bouří v kanále a závěrečný plot twist. Celková struktura je zoufale nefilmová, nebo mi možná jenom vadí, že scénářově silné momenty se mě svým zpracováním nedotkly a zůstaly papírově nedomrlé? Když tak nad tím přemýšlím, tak je velká nevýhoda, že Katniss nemá skoro žádné (rozuměj pořádné) společné scény se svými oponenty a vůbec tak nějak všechny vedlejší postavy odpadávají jako hrušky a všechny emocionální vazby budované i skrz několik filmů se řeší jedním obejmutím a nebo vůbec, jmenovitě mě štve přirozeně nevyužití PSH, ale s tím asi nemohli nic víc udělat, Jeny Malone, Natalie Dormer, ale i Willow Shields a Julianne Moore. Místo toho se věnuje nesmyslně velký prostor rozhodování mezi týmy Peeta a Gale, což film o dost přibližuje kategorii "fotoromán z Bravíčka", místo k sebe-reflektivní guilty pleasure, kterou měl potenciál být. Ani hudba, kterou mám na prvních třech filmech ze všeho nejraději, na mě neudělala žádný dojem, a závěrečná sentimentální a nabubřelá ukolébavka jen dál pokračovala v rozmělňování jakýchkoli emocí. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Lionsgate // Počet premietajúcich kín v USA: 4,175 // Otvárací Víkend v USA: $ // Filmu ako takému nemám čo vytknúť, kvalitovo sa chytá na druhy diel, ktorý je podľa mňa najkvalitnejší z celej série. Dej filmu je jednoduchý a priamočiary, tak sa nedivte, keď vás ničím neprekvapí. O klišé nemá zmysel rozprávať, pretože je ho tam na mraky, avšak akcia, deštrukcia a umieranie vo filme nechýba, takže je sa načo pozerať. V konečnom dôsledku som veľmi spokojný a film hodnotím tak na 80%..... ()

Galerie (220)

Zajímavosti (27)

  • Liam Hemsworth (Gale Hawthorne) si při natáčení poranil kotník. Protože mu bylo doporučeno několik dní odpočinku, jeho zranění mírně narušilo natáčení. (Weasley)
  • Natáčení filmu probíhalo především v Atlantě (Georgia, USA). Velká část venkovních scén, odehrávajících se v Kapitolu a na jeho předměstí, pak vznikla v Paříži a v Berlíně. V Paříži štáb natáčel i ve známém komplexu Espaces d'Abraxas ve čtvrti Noisy-le-Grand, tedy na stejném místě, kde kdysi vznikly záběry pro film Terryho Gilliama Brazil (1985), který také patří k předním exemplářům dystopických sci-fi. (willy1)

Související novinky

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Spider-Man a čtení myšlenek

Spider-Man a čtení myšlenek

01.12.2016

Hunger Games skončily, Divergence se přesouvá do televize a Labyrint má před sebou poslední díl. Hollywood tak hledá další velkou "náctiletou" ságu a je slušná šance, že jí nastartuje Hlas nože.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama