Reklama

Reklama

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

  • USA The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2015, 137 min

V poslední kapitole nepůjde jen o přežití, ale bude se bojovat o budoucnost obyvatel celého Panemu. Konečné zúčtování s nenáviděným prezidentem Snowem (Donald Sutherland) se blíží. Reprodrozd Katniss spolu se skupinou nejbližších přátel, včetně Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peety (Josh Hutcherson), povede rebely v jejich boji za svobodou. Jednotka z 13. kraje se vydává na misi, jejímž cílem je zničit prezidenta a skoncovat s jeho tyranií. Na Katniss však tentokrát čeká mnohem nebezpečnější nepřítel, než ten s jakým se dosud setkala v aréně Hladových her. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (737)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Ako divák neznalý knižnej predlohy sa určite neubránim čiastočnému pocitu sklamania, predsa len som od záverečného dielu série čakal veľkolepé finále, v ktorom Katniss Everdeen na čele rebelov konečne porazí Kapitol a postará sa o prezidenta Snowa, čo som vlastne nedostal, ale predsa len je to stále Hunger games, teda jedna z minima súčasných značiek, ktoré v kinách zaručujú pomerne vysokú kvalitu a tak ma to bavilo aj v tomto prevedení. Občas je to síce trochu zdĺhavejšie, ale keďže som si väčšinu postáv obľúbil už v predchádzajúcich dieloch, nemal som s tým problém a bavili ma aj tie pasívnejšie časti, len jednoducho ma po celý čas mrzelo, že sa dianie zámerne vyhýba tomu najdôležitejšiemu, teda skutočnému boju o Kapitol a sledovanie posledného odporu a definitívnej skázy Snowa a film ponúkol vlastne inú dejovú líniu, ale predsa len je to stále zaujímavé a po celý čas si to udržuje vysokú kvalitu. No najviac musím pochváliť celú záverečnú fázu po vojne, ktorá mi len definitívne potvrdila, že táto séria necháva výraznú väčšinu súčasných blockbusterov s prehľadom za sebou, keďže na rozdiel od nich tu aspoň dobre vidno, že sa to nikdy nedá ukončiť tak čiernobielo a jednoducho, ako to spočiatku vyzerá. No trochu ma sklamalo ukončenie romantickej línie, v tejto sérii je síce u mňa najmenej zaujímavá, takže ma to určite nijak zvlášť netrápi, ale predsa len som si pre Katniss skôr prial druhého partnera. Čo sa akcie týka, zo skutočných bojov toho vino minimum a navyše ani potenciál pascí sa zase tak moc nevyužil, ale aj tak film ponúkne tri výrazné akčné sekvencie, ktoré sú rozmanité a v rámci svojej kategórie veľmi dobre zvládnuté. A obzvlášť tá jediná, ktorá sa týka skutočného boja mi len potvrdila, že keby sa v takomto štýle niesol celý film, nemohol by som mať najmenších výhrad. Herecké obsadenie sa očakávane moc nezmenilo a prakticky všetkým dôležitým postavám v rámci série tu nemôžem nič vytknúť, Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Julianne Moore, Elizabeth Banks, Philip Seymour Hoffman alebo Donald Sutherland sú stále výborní, len tá hlavná vojenská jednotka mohla byť zložená aj o niečo zaujímavejšie a navyše väčšina z jej členov umrie dosť neprehľadne, takže som niekedy ani nevedel, o koho práve prišli. No a režijne a technicky je to prvotriedne zvládnuté, vizuálna stránka, efekty, lokácie sú bez najmenších výhrad a dokonca aj tie emócie občas fungujú. Takže keby sa film skutočne venoval tomu najdôležitejšiemu, nepochybujem o tom, že by sa jednalo o najlepší diel série, ale aj takto sa mi to páčilo a síce sa nevyrovnal dvojke, ktorú považujem z celej série za najlepšiu, ale sérii aj tak hanbu nerobí a druhý krát mi to sadne možno ešte viac, keďže už nebudem mať žiadne prehnané očakávania. 77% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poslední díl série vychází o něco lépe než předchozí výlet do světa Panemu jednoduše proto, že je míň ukecaný a přes dlouhou stopáž umí místy ukázat akci a hodit na plac nějakou tu atrakci v podobě útoku mutantů nebo rafinovaných pastí na tým rebelů. Bohužel je ale zároveň nejpřesvědčivějším důkazem, jak mizerně je ten svět vymyšlený a jak je vlastně (ne)funkční. V tom filmu vlasně nic nedává smysl. V třetím díle je vládnoucí režim na koni a je schopný zasazovat ničivé údery povstalcům, abychom se během neuvěřitelně krátké doby dostali do fáze "bitvy o Berlín", tedy závěrečné agónie, kdy se opory režimu hroutí jedna za druhou, aniž by bylo jasné, jak k tomu zázračnému obratu došlo. Prorežimní síly ztrácí energii a zbývající prostředky v nesmyslně překombinovaných pastech určených pro televizní kamery v době, kdy už to nedává ani tu nejmenší logiku. S vypnutým mozkem a s náklonností k Jennifer Lawrence se ale dá Síla vzdoru skousknout. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Už je to na dohled, už se to blíží. Konec tyranie a začátek něčeho nového. Dost bylo útisku a bezpráví, v dálce je vidět naději. Ale hlavně obrovskou touhu a odhodlání, to je přesně ve všech očích. Ještě pár obětí, pár bitev a můžem hledět směle do budoucna. Nerušeně, směle a hlavně svobodně.... Děkuji, slečno Everdeenová za důstojné zakončení téhle trilogie. Opravdu to stálo za to. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(13%) Tohle je čtvrtý díl co se týče téhle hladové série, finální kapitolou? No, jsem teda otřesen a silně indisponován touto nudou či snad FRAŠKOU – lépe to nazvat neumím. Sága Hunger Games pro mě znamená nově doplněné filmy, které mi tolik let tak unikaly. První mě až tak neoslovil, ale v podstatě nic výrazného jsem mu vytknout nemohl, takže slabší 4* a ten dobrý nadprůměr z toho shledávám. Dvojka – to už bylo jiné kafe, tam už k úplné dokonalosti chybělo minimum – téměř na těch 5* to bylo. Trojka už byla slabší, asi tak na úroveň jedničky, ale stále obstojná zábava. Ale tohle? Já nevím, co k tomu mám říci. Celkově to bylo dost utahané, scénářem usekané, že jsem u toho usínal. Akce se zde objevovala tak nějak sporadicky, ale to mě až tak nesralo. Tahle série není vyloženě o akci a nějakých efektech, v prvních dvou dílech si hrála především o dramatickou linii, která se opravdu povedla, zejména v dvojce. Nicméně, paradoxem je, že ta občasná akce, která se v tomto závěrečně nepovedeném finále HG objevovala, byla nejlepším kladem. Zbytek fakt absolutní hnůj. Ani ta J. Lawrence mě zde už nebavila. A nějaké vztahy mezi postavami? Divné, nudné, nečekané až zbytečné úmrtí postav? A poslední půlhodina tomu nasadila korunu. Takže vše o co šlo v třetím díle zde nakonec zapůsobilo vniveč! Změna postav v záporných na kladných a naopak. Některé scény byly i nedořešené… Hele víš co, já na to seru … víc to nebudu komentovat, to by bylo na 3 A4ky. Takhle odfláklý závěr filmové série se jen tak nevidí.. Seru na to… ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Z té teen vlny, kterou spustilo Twilight, my vlastně Hunger Games byly nejsympatičtější, i s ohledem na slabší první díl. Poté se režie chopil Francis Lawrence a rozdíl příštupu k látce byl obrovský, najednou fungovalo napětí, postavy už nebyly na facku, akce v rámci možností měla drive, atd... Ovšem vyvrcholení trilogie knížek mě na plátně zklamalo. Překvapivě unylé tempo na každém druhém kroku střídá nezájem o postavy, nemluvě o absenci větší porce akce. Řemeslo je to sice slušné, peníze jsou vidět, brutalita pořád trvá, ale na zasloužený závěr téhle série to nestačí. ()

Galerie (220)

Zajímavosti (27)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 160 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Spider-Man a čtení myšlenek

Spider-Man a čtení myšlenek

01.12.2016

Hunger Games skončily, Divergence se přesouvá do televize a Labyrint má před sebou poslední díl. Hollywood tak hledá další velkou "náctiletou" ságu a je slušná šance, že jí nastartuje Hlas nože.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama