Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pocit, vyvoláváný tímto velmi průměrným filmem, je v mnoha ohledech dán kontrastem atraktivního námětu a jeho šedého, bezvýrazného scénáristického zvládnutí. Zdá se, že film nepřekonává hranice doby svého vzniku a že čas, který uplynul od jeho vzniku, jen zvýrazňuje jeho zřetelné slabiny. Poměrně atraktivní herecké obsazení působí díky tomu samoúčelně a zmarněně. Jako obal, který marně sobě i jiným předstírá vábivý a kvalitní obsah. Slibné, zdánlivě snadno zvládnutelné potenciality tak zůstaly ztracenou příležitostí. Škoda. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný československý sci-fi film. Vzhledem ke stáří filmu mě dost překvapil svým zpracováním a zajímavou zápletkou. Jelikož ve filmu je použito minimum efektů, tak se ani nezdá, že se jedná o více jak 40 let starý film. Jen snad podle herců a také podle kvality filmového pásu. Jak už jsem psal zápletka docela dobrá, jedná se o mimozemskou návštěvu, která se na naší planetě snaží najít zázračný lék jednoho indiánského kmene, ale to není tak jednoduché jak se zdá a když se do toho zapletou další lidé a taky tajná služba jedná se o solidní akci. Mě tento film velmi bavil a myslím si, že by i v konkurenci dnešních filmů hravě obstál. Hodnocení: 77/100. ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele

Zatímco v dobách minulých jsme tenhle film žrali, dnes je pro mne spíš úsměvnou vzpomínkou. Krásná Turzonovová, majorozemanovský Matyáš, Ševčík se svou báječnou němčinou a spousta "odborných" nesmyslů na poli biologickém. "Bororo pak ne život, bororo pak nic." Mimochodem, snímek provází jeden z nejlepších soundtracků, co znám, Hapka se předvedl na jedničku. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Stále nejsem přesvědčený o spojeni Československo a sci-fi. Má to sice zajímavý styl vypravování a oceňuju, že se natočilo v té době i něco jiného jak pohádka a hořká komedie, ale u mě bohužel téměř bez výsledku. Ona je vlastně už jen představa Krampola či Brodského ve vážném filmu o mimozemšťanech poněkud vtipná. 50% ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, ale dost zbodaný zpracováním. Si pamatuji, že jsem tehdy šel na ten film jen kvůli A. V. Fričovi, který tehdy byl (a vlastně stále je)můj nejoblíbenější český hrdina, a byl jsem tudíž nakrknut, když se vyjevilo, že se tam nevyskytuje, takže mne už tehdy tento snímek zklamal. Po letech ani kouzlo nostalgie nepomohlo. Paní Turzonová je sličná a hraje dobře, ale celý film zachránit nemůže. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Když Dr. Burger (Vlastimil Brodský) ukazuje Zuzaně Plejády, děj se má odehrávat na Slovensku (evidentně na Lomnickém Štítě, odkud Burger mává přilétajícímu letadlu). Dalekohled, kterým Plejády pozorují, je však na observatoři ČSAV v Ondřejově u Prahy a má průměr 2m, zatímco na LŠ se nachází koronografy a nikdy tam 2m dalokohled nebyl. Ondřejovský dalekohled vždy byl a dosud je největší v ČR i ČSSR. (pjotri)
  • Když jsou Ori-Ana (Božidara Turzonovová) a Seturi (Antonín Brtoun) při plavbě v Brazílii zastaveni vojáky, tak následně obeplouvají mrtvolu plovoucí na hladině. Z prostřihu na Ori-Anu je však zřejmé, že se Ori-Ana nepohybuje. (pjotri)
  • Úbohosť dostupných trikov si tvorcovia uvedomovali a režisér Otakar Fuka hovoril, že sa pristátia lietajúceho taniera zámerne bránil pre prípad nechceného komického efektu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama