Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzský film Adresát neznámý" vypráví příběh mladé ženy Terezy Ravenazové, která přijela do Paříže hledat novináře Pierra Forrestiera, otce svého malého synka. Průvodcem po její bezvýsledné pouti Paříží se stal taxikář Emil Gauthier, jehož ženě se právě v tu noc narodila dcerka. Téměř celou noc hledala Tereza na různých adresách svého přítele, až na poslední z nich zjistila, že je již ženat a že má většího chlapce. Emil radil Tereze, aby se vrátila domů a opustil ji na nádraží. Brzy si však uvědomil, v jakém rozpoložení Terezu zanechal a když zjistil, že odešla z čekárny nádraží, vydal se ji spolu s několika svými kolegy taxikáři hledat. Tereza na pokraji zoufalství chtěla spáchat sebevraždu, byla však zadržena od tohoto kroku pláčem chlapce, kterého odložila na lavičce. Emil Gauthier se jí znovu ujal a jeho žena rozřešila situaci tak, že nabídla Tereze i jejímu synáčkovi nový domov. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

ripo

všechny recenze uživatele

G. Sadoul o filmu a jeho tvůrci: Jean Paul le Chanois, původně filmový kritik, natáčel jako asistent s Jeanem Renoirem film „Život patří nám" , určený k propagaci komunistické strany před volbami v r. 1936. Film měl vliv na francouzské kinematografické umění před r. 1939. Jean Paul le Chanois, který byl též asistentem Jeana Renoira při natáčení filmu „Marseillaise", začal natáčet jako samostatný režisér filmy umělecké i dokumentární. Filmy byly vyrobeny za těžkých podmínek, protože obhajovaly myšlenky pokroku, jako na příklad „Život člověka" a „Čas třešní". Jean Paul le Chanois organisoval za okupace s Výborem za osvobození filmu reportáže z podzemí, které tvořily jádro k jeho velkému montážnímu filmu „Uprostřed bouře" (Au coeur de l'orage), povzbuzujícímu k ozbrojenému boji francouzský národ a odhalujícímu zradu, spáchanou Anglosasy a de Gaullem v době nejprudších bojů. V současné době pracuje Jean Paul le Chanois jako scénárista a režisér uměleckých filmů. Po několika pokusech dosáhl úspěchu svým filmem „Škola nezbedníků". Jeho poslední film „Adresát neznámý" je zajímavý pro svou tendenci a přijetí, jehož se mu dostalo od francouzského obecenstva. Není pochyby o tom, že režisér a scénárista se musel říditi výrobními podmínkami kapitalistickými a vybrati námět, který není přímo námětem bojovým, a který se může zdáti někomu anekdotickým. Avšak pod rouškou této humornosti Jean Paul le Chanois zvolil si jako hlavní námět svého filmu francouzský lid, ztělesněný velkým hercem Bernardem Blierem v osobě jednoho pařížského taxikáře. Film „Adresát neznámý" ukazuje názorně různé tváře Paříže během jednoho dne. Velmi dobře odhaluje kontrast, který je mezi prohnilou buržoasií: noviny, novináři, existencialistické bary v Saint Germain a zdravými lidovými silami, organisovanými na pr. v odborovém hnutí taxikářů. Obecenstvo, široké francouzské obecenstvo, přijalo film s nadšením. Bojkotuje čím dál, tím více hollywoodské filmy, vyrobené ať už v Americe nebo ve Francii, libující si v kosmopolitismu, v sadismu, ve smrti, ve válce. Široké vrstvy francouzského obyvatelstva tleskaly tomuto filmu proto, že v něm nalezly vyjádření optimismu, založeného na důvěře v síly lidu. S ohledem na censuru, ať již oficiální nebo neoficiální, toto poselství, které je poselstvím míru, nemohlo ovšem dojíti přímého vyjádření. (Z projevu na VI. MFF.) Filmový přehled 21/1952 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fantocci u mna nema pravdu, tieto starinky pozeram kvoli starym hercom a kvalitnym hereckym vykonom - tu hrala hlavne moja oblubeny Simone Signoret, kulisy Pariza 50. rokv na urovni, pribeh ma aj po 70 rokoch stale hodne do seba : 77 % ()

Zajímavosti (1)

  • V roce 1951 získalrežisér (Jean-Paul Le CHanois) cenu za nejlepší režii na MFF v Karlových Varech. (M.B)

Reklama

Reklama