Reklama

Reklama

Si Paris nous était conté

  • Francie Si Paris nous était conté (více)
všechny plakáty
Francie, 1956, 130 min

Režie:

Sacha Guitry

Scénář:

Sacha Guitry

Hrají:

Françoise Arnoul, Jeanne Boitel, Sophie Desmarets, Sacha Guitry, Odette Joyeux, Robert Lamoureux, Jean Marais, Michèle Morgan, Giselle Pascal (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Setkání krále Karla VII. s jeho milenkou Agnès Sorelovou, Louvre v časech Františka I., krádež Mony Lisy, Bartolomějská noc, vražda Jindřicha III., milostné eskapády Jindřicha IV., epizody ze života slavného filozofa Voltaira, poprava Ludvíka XVI., soudní proces s Marií Antoinettou, Pařížská komuna, Dreyfusova aféra a Pasteurovo objevení vakcíny proti vzteklině, to jsou události z dějin Paříže, které do svého historického velkofilmu KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955) začlenil slavný režisér Sacha Guitry. Touto velkorysou historickou podívanou navázal Guitry na svůj o dva roky starší film KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m'était conté, 1954). Zatímco v případě Versailles byl omezen kratším historickým úsekem, dějiny Paříže mu nabídly širší možnosti, což se týká i pestrosti postav. I v tomto případě je film především neuvěřitelnou přehlídkou významných hereckých osobností té doby, někteří herci hráli v obou titulech stejné role (například Guitryho manželka Lana Marconi v úloze Marie Antoinetty nebo Philippe Richard v postavě krále Ludvíka Filipa), sám Guitry si přisoudil roli krále Ludvíka XI. Ve srovnání s Versailles se tu nově objevily i další hvězdy jako Danielle Darrieux nebo Michèle Morgan, v jedné z menších rolí se mihnul i Louis de Funès. Film se natáčel od srpna do listopadu 1955 a premiéru měl 10. února 1956. V porovnání s filmem o Versailles měla ale Paříž o poznání menší divácký ohlas. I když bezmála tři milióny diváků nelze vydávat za neúspěch, nutno dodat, že film KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY navštívalo v kinech sedm miliónů diváků. Stejně jako většina Guitryho filmů byl i tento počin v nedávné době vydán na DVD. (argenson)

(více)

Recenze (3)

Flego 

všechny recenze uživatele

Sacha Guitry bol významný francúzsky umelec, okrem iných smerov vynikol aj vo filme, čoho sú svedkom jeho historické eposy hlavne z 50-tych rokov. V tomto prípade umne skombinoval umelecký vklad svojich minipríbehov s historickými udalosťami Paríža naprieč storočiami. Dokázal vložiť do príbehov všetok talent, um, ale aj dôvtip. Angažoval mnoho vtedajších hviezd a podobne ako v podobnom predchádzajúcom filme ( Si Versailles m'était conté, 1954 ) aj tu vytvoril atraktívnu veľkolepú historickú fresku. Prvý komentár. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Prehľad parížskych a vlastne aj francúzskych dejín. Škoda, že je značne neucelený, na môj vkus príliš komediálny a preskakuje v čase dopredu a dozadu, ako sa mu zachce. V množstve mien a udalostí som sa ako slabý znalec francúzskych dejín často strácal a to nehovorím o množstve vaty, ktorá bola v podobe dialógov vypovedaná a pre samotný dej filmu nevýznamná. Zbytočné boli aj muzikálové vložky. Na druhej strane, satira, ktorá doprevádzala väčšinu historických momentov, bol trefná, námet veľkolepý a divák sa aspoň sčasti niečo dozvedel, aj keď pri danej téme to mohlo byť podstane viac. Škoda, že sa do toho neoprel niekto iný a nepoňal tému viac vážne a kontinuálne. Medzi obrovským množstvom hercov som si všimol i dve známejšie tváre - Jean Marais a Louis de Funes, obe v kratučkých roliach. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, málokdy se vidí film se skoro pětiminutovými titulky na začátku. Jde o snímek historický a není to podáno nijak zvlášť zajímavě, takže se divák může občas drobátko nudit. Mně se to stalo jen při zdlouhavém dialogu, ale jinak jsem jen čubrněl, jak je to zpracováno. Super film k učení dějepravy. K zábavě však asi moc sloužit nebude. Pan Funés měl jen miniroli vězně a ze svého umění nepředvedl skoro nic, ale ono seto ani nedalo očekávat. Já za sebe dávám sedmdesát. ()

Reklama

Reklama