Reklama

Reklama

Zelňačka

  • Francie La Soupe aux choux (více)
Trailer

Dva venkovští staříci, přátelé Glaude a Ciciss (Louis de Funès a Jean Carmet) tráví většinu času popíjením vína a drobnými hádkami. Jejich staré barabizny, kde si chtějí pokojně užít podzim života, se ale mají bourat a na jejich místě se má vystavět zábavní park. Jedné noci přistane v okolí mimozemšťan z planety Ox (Jacques Villeret), ochutná jejich zelnou polévku a dá jim lákavou nabídku... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (238)

kingik 

všechny recenze uživatele

Primitivně vystavěná komedie s prvky scifi, kterou shazuje tentokrát i pověstný francouzský šarmantní humor. Pochopitelně chyba není v hercích. Legendární, a pro mnohé diváky nesmrtelný de Funes těžko něco pokazí, ale ani on tentokrát nehraje nijak mimořádně a řekl bych spíše pod svoje možnosti. Situační humor ve filmu nemá zpětnou odezvu. Někdo něco řekne, většinou je to celkově nevtipně uhozené, a čeká se, jak se zachová nějaká jiná postava, ke které ta první postava pronese repliku. Mně přišlo, jak kdyby kolikrát hercům vypadl text a pověstné "nahod" nepomáhá, nejsme na divadle. Ale když už jsem u té divadelnosti, film po celou dobu bojuje s divadelním minimalismem, ale zabředává do úděsné roztahanosti, která by se dala smrsknout na půl hodiny, protože zápletka s mimozemským návštěvníkem baví asi tak čtvrt hodiny, než dojdou počáteční vtipy vyplývající především z neznalosti prostředí (u mimozemšťana) a setkání dvou francouzských rolníků s návštěvníkem z jiné planety. Když se ještě dá zasmát v počátečních fázích filmu, je to skoro výhra, ale když už po hodině máte pocit, že film by mohl dávno skončit, je to prohra. A kromě toho, vtipy jsou z hodně primitivního soudku a skoro se mně nechce psát, že je to komedie. U komedie se přece bavím, ale tady jsem byl rád, za všechna americká scifi, která alespoň zabavit umí. S úctou k francouzské klasice nehodnotím odpadem, i když by byl namístě. 20% ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Luis už je tady starej páprda. Chutná mu víno a zelňačka. Mezi náma...hned bych na ten francouzskej venkov vyrazil. Dabing pana Lábuse je jiný ale má svou vlastní polohu nekopírující ani Františka Filipovského ani nikoho jiného. A to je moc dobře a filmu to pomáhá. Kde mám tu flašku červenýho ... jdu koupit zelí:-D ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Nemám důvod dát méně než pět hvězdiček. Louis zde vytvořil roli úměrnou svému věku a svému zdravotnímu stavu. Už zde není tak agresivní, jako jsme tomu byli zvyklí v jeho největších hitovkách, ..právě naopak, film se zde opírá o lásku k ženě, kterou kdysi hlavní hrdina miloval, kterou si po letech zidealizoval a zjistil, že nejlepší věc, kterou pro ni může udělat po jejím návratu do života je nechat ji žít nový život. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

slabé 3* kvůli tomu, že film jde oproti knižní předloze dost po povrchu. Ani není divu, když tam hrál Funes. Přesto to zase tak hrozné není a neznalí se můžou jakž takž bavit - ale raděj doporučuji knihu - určitě nezklame. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia mali naštudované surrealistické princípy konkrétnej iracionality, voľného prúdu asociácií a čistý psychický automatizmus bez akejkoľvek rozumovej kontroly a ohľadov morálnych či estetických. Alebo nie? Budem teda uvažovať triezvejšie. Film, v ktorom sa je, pije a prdí tak často ako v nijakom inom môže byť parafrázou na okrídlený termín carpe diem. Lenže nemám žiadne indície, že je tomu naozaj tak. V závere sa dá uvažovať o sociálno-kritickom tóne a pietnom rozjímaní nad pominuteľnosťou tradičného spôsobu života, indícií je na to dosť. Ale pre také vzletné idey je forma, ktorá bola zvolená, tak strašne hlúpa, až ma to znovu privádza k prvej vete. Vidieť Majstra v takej donebavolajúcej trápnosti je tak tristné... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Stejně jako předchozí Funesuv (Claude Ratinier) film Lakomec (1980), i tento v kinech propadl a nedočkal se úspěchu. Louis z toho byl velice smutný a zklamaně se vrátil na svůj zámek. (Pierre)

Reklama

Reklama