Reklama

Reklama

Taxi, maringotka a korida

  • Francie Taxi, roulotte et corrida (více)
Trailer 1

Louis de Funès jako svérázný pařížský taxikář Maurice se nechá přesvědčit, aby řemeslo na chvíli pověsil na hřebík, naloží rodinku do obstarožního karavanu, a společně odjíždějí na vytouženou dovolenou do Španělska. Lze ovšem tušit, že to nebude žádná letní idylka. Už na celnici si ho vyhlédla parta pašeráků a krásná Myriam mu do kapsy podstrčila kradené diamanty v naději, že je nevědomky převeze přes hranice. Pak se ovšem marně snaží získat kontraband zpět, což vzbudí podezření Mauricovy ženy Germaine, která těžce nese, že se kolem jejího manžela věčně točí nějaká cizí ženská. Neustálé hádky a konflikty, velká nedorozumění, dokonce vězení…, zkrátka dovolená za všechny prachy! Ale divák tu plejádu komických situací i nevšední zápletku příběhu jistě náležitě vychutná. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (31)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že se Louis de Funés před rokem 1964 zásadně neprosadil a neproslavil. Jeho způsob herectví, jež už tehdy nestavil na dialogu, ale na expresivitě/výrazu s jedinou (navíc dost otravnou) grimasou, je velmi málo. Scénář psaný na koleni, který je víceméně sledem na sebe více či méně navazujících scének a skečů zastřešuje až přespříliš fádní a jednoduchá zápletka. Chápu, že se v té době ve Francii točilo velké množství podobných nízkorozpočtových taškařic, tahle ale sotva vystupuje z šedého průměru. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Rtuťovitý taxikář odbaví posledního zákazníka a spěchá s početnou rodinou na prázdniny do Španělska. Stane se všechno, co se tak obvykle stává - rodinka zdržuje odjezd, dojde k demolici části nákladu, obklíčí je stádo krav, musejí projít celní prohlídkou atd. Právě na celnici neznámá blondýna vloží do kapsy taxikářova saka bez jeho vědomí pašovaný diamant a po zbytek filmu se ho snaží získat zpět. Jenže na prázdninách člověk sako obvykle nenosí, přílišné osahávání cizího muže se nemusí líbit jeho manželce a jeho syn si zase záminky, proč se blondýna tolik druží s jeho rodinou, vyloží jako zájem o svou osobu... Nemohl bych říct, že je to špatný film. Nejde o ten případ, kdy se film snaží o něco, na co jeho tvůrci a herci nemají. Potíž je spíš v tom, že si klade až zbytečně malé cíle. Plní je tak mechanicky a nepřekvapivě, že nebýt ve středu dění Louis de Funés, nestál by za zmínku. Někdy se divíme, proč se prosadil tak pozdě, po tolika filmech, kde se mu to nepodařilo. Za sebe říkám, že kdybych ten film viděl v roce 1958, bez vědomí, co přišlo po něm, nepředvídal bych, že ten bodrý mužík s tímtéž režisérem později natočí něco tak ikonického, osobitého a srandovního jako je Fantomas. Louis byl vždycky silný ve fyzickém humoru a spíš jako sólista nebo partner někoho, kdo znal své místo v dané scéně a přijal pasivní roli adresáta nebo oběti jeho extempore. Taxi, korida a maringotka je kolektivní film, členové rodiny i pašeráci mají rovnocenný prostor a Louis hraje expresivněji, než jaká je nadsázka filmu. Ostatní tím zjevně nakazil a to je škoda. Navíc v té době měl jeden otravný zlozvyk. Kdykoli je to možné, předsune spodní čelist tak, aby se mu knírek napnul ve vodorovnou čáru. Dělá to neustále. Ať se taxikář usmívá, zlobí, je napjatý, má na tváři pořád tutéž grimasu. Je neuvěřitelné, že komik, který později proslul výstižnými zkratkami té nejširší emocionální škály a přesným odhadem, kdy jaké gesto nebo výraz použít a kdy ne, tehdy věřil v komiku něčeho tak naivního. Pokud stejně jako já sledujete Louise se zvýšeným zájmem i ve filmech, které byste jinak odzívali, samozřejmě se podívejte. Ostatním vzkazuji, že o nic nepřijdou. 50% ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Funes s četnictvem, Fantomasem a různými vtipnými figurkami, které jsou dnes jedny z nejkultovnějších ve světové kinematografii, bavil až v podobě barevné, a dle přečteného životopisu jeho sláva byla započata Oskarem. Je obrovská škoda, že tento film je tak starý a tím pádem ne tak dokonalý zpracováním. Každopádně po shlédnutí tohoto dílka jsem byl neskutečně nadšen, vtipnost, míchaná s akcí, je zde hlavním prvkem. Mimořádný film a pro milovníky Funesovi ztřeštěnosti rozhodně doporučuji. Trošku nadhodnocuji, ale myslím, že zaslouženě. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ze starších černobílých Funèsových filmů, co se k nám v poslední době dostaly na DVD, je tenhle pro mě nejzábavnější. Svým pojetím, bláznivými gagy, klikatejma silnicema a lehce kriminální zápletkou předchází podobným filmům ze šedesátých let, i když trpí řadou nedostatků. Nestojí to celé jenom na Funesovi a my tak máme možnost seznámit se například s kdysi populární manželskou dvojicí Raymond Bussières-Annette Poivre. Scénka s veselou krávou nebo rvačka v kabaretu jsou vážně vtipné, smířil jsem se i s nedotaženým koncem. A dabing Václava Faltuse jsem už přestal řešit, člověk si časem zvykne. ()

faana21 

všechny recenze uživatele

3,5. Prostě taková velice nadsázková simple sranda o tom, jak dvě rodinky povedených Pařížanů vyjedou na dovolenou do Andalusie a cestou se potkají se zlodějkou (...) diamantů či spíš diamantu. Ten po decentní peripetii končí v kabátě pana Pařížana, aniž by o tom věděl a začíná bláznivá jízda, kterak ho dostat zpět. Film odsejpá a místy je to skutečně legrace! ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama