Reklama

Reklama

Potlach

všechny plakáty
Československo, 1965, 25 min

Obsahy(1)

Tak začali nazývat čeští trampové v první polovině 20. století své srazy v osadách na Sázavě, na Berounce a jinde. V češtině se pak název obvykle vykládal lidovou etymologií jako odvozenina slovesa „tlachat". Název potlach se používá pro trampské srazy dodnes. (oficiální text distributora)

Recenze (8)

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o českých trampech v šedesátých letech. Sice trošku zidealizovaný pohled, ale celkově přínosné jak pro pamětníky, tak pro současné či perspektivní trampy. Ve filmu zazněly krásné písničky. Zvukově je ovšem film nevyvážený, protože se nepovedlo dobře namíchat nahrávky z tábořišť s ostatním materiálem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zaplaťpánbůh, že to vzniklo. Přes amatérismus tak zůstal zachován doklad o části zlatého věku poválečného trampingu, byť všechno zůstalo na povrchu a bez skutečného společenského přesahu. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro zainteresované má ten (poněkud amatérský) film asi svoje kouzlo, ale pro mě coby člověka "zvenčí" a ještě k tomu z r. 2021 je to jen defilé více či méně nudných záběrů na lidi, o kterých jsem se toho moc nedozvěděl, kteří dnes už budou v důchodovém věku a kteří se tenkrát bavili (pravděpodobně neškodným) způsobem, pro který nacházím něco mezi lehce blazeovaným údivem a cynickou přezíravostí - zvlášť mě tam zarazil ten - z mého pohledu "na dnešní dobu" - nečekaně silný kolektivní duch, v němž se jednotlivé individuální rozdíly mezi lidmi jakoby rozpouštěly (člověk se při úvahách o tom filmu samozřejmě nemůže vyhnout riziku, že bude hodnotit fenomén trampingu jako takový, namísto dokumentu samotného). Asi jsem prostě (naivně) doufal/čekal, že to téma bude pojato více sociologicky a s odstupem - což je tvůrčí přístup, který bych k tomu zaujal já - takže když jsem dostal něco zcela jiného, nenašel jsem si k tomu cestu. K tomu mě ještě napadá, že podobná očekávání jsem měl vlastně před lety i od filmu Amerika, který mě podobným způsobem minul/zklamal. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nikdo jim neřekl: "Jděte a zapalte ohně!". Šli sami. Jen oni ví, že kouř pro ně voní víc než pro ostatní, že věci jsou na omak jiné než pro obyčejníky. A když přišli, všichni se na ně mračili. Velice hodnotný dokument nejen díky trampské tematice, ale i díky silné atmosféře sweet sixties. S odstupem času takřka monument. 90%. ()

dewil21 

všechny recenze uživatele

V ošoupané khaki bundě po mámě a s usárnou na zádech občas jedu vlakem, kam se mi zrovna zachce. Většinou sama, už potkávám málo těch, co o víkendu vyrazí do lesa. Zato je víc a víc těch, co se nás dívají udiveně, někdy i pohoršeně, jako by přemýšleli, jestli je chceme osvobodit a nebo okupovat. Dokument z doby, kdy v pátek byla všechna nádraží plná trampů a všechny cesty vedly ke svobodě. 4* nostalgie ()

Zajímavosti (1)

  • Režisér Brezina vzpomíná, že se musel trampům půl roku přibližovat a získávat si postupně jejich důvěru, než mohl začít natáčet film. (sator)

Reklama

Reklama