Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o obyčejných dnech jedné obyčejné rodiny Novákových, o zmatcích kolem shánění a klikaté cestě zmoudření... (oficiální text distributora)

Recenze (104)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Pátek působí násobně úmorně - nahlédnutím do normalizačního pinožení, kostrbatým pokusem skloubit tepání dobových nešvarů a ujištění, že to vlastně není tak zlé. Neadekvátním kolotočářským veselím Petra Hapky. A bolestným dokumentováním skutečnosti, že se toho v základu tolik nezměnilo. Rádoby veselá epizoda 'maminka na masáži', kdy se ne zcela podporující manželka-maminka Jorgy Kotrbové nechává za fošny čtyři a půl na třicet bezmála prstit 'masérem' Josefem Vinklářem, skoro bolí. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vtipná komunální satirická komedie, se zdařilými hereckými výkony téměř ve všech rolích. Rodina Novákových Karel, Eva a jejich dětí Mirka s Jarkou (dobře ztvárněné herci Kostkou, Kotrbovou, Reifovou a Bicíkovou) stejně jako tisíce jiných se neustále honí za pomyslným štěstím toho, co všechno oni sehnali, a na co se jejich známí nezmohli. Vyptávají se, běhají, shání, zařizují, organizují, improvizují, domlouvají, smlouvají, jen aby získali víc než ti ostatní. Ani si vtom shonu nestáčí všimnout, jak jim ten krátký život doslova utíká pod rukama. Typická socialistická humorná komedie, která se ještě dočkala pokračování ve filmu "V podstatě jsme normální", zhruba tak na stejné úrovni. Hezká byla i hudba od Petra Hapky a všeobecně překvapivá a svěží atmosféra která tady na nás zdravě dýchala od samého začátku až po samotný konec..Lepší průměr v období normalizační komedie to byl určitě. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodová komedie, která je dívatelná i po letech, ale přesto není vůbec v ničem výjimečná. Herci hrají dobře, ale třeba režijně by to chtělo trochu vylepšit, ale vtipných okamžiků je zde celkem dost. Občas je to trapné, hlavně ve chvílích, když tehdejší poměry srovnáme s dneškem a s tím, jak se hodnoty od té doby změnily, ale pokud se na to tolik nehledí, dá se u toho pobavit celkem dobře. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Velmi nadčasová komedie o lidech, co se pořád za něčím honí, aby byli podle místních měřítek víc IN než jejich známí, sousedé a příbuzní. Všichni je známe, někteří máme to štěstí je mít v rodině:-) Dřív se honili za chalupou, podpultovými kostýmky (což je zde moc pěkně podáno), sháněli játra, která jim nechutnala, fošny apod. Dneska se trumfují, kdo má větší auto, kdo jede dál na dovolenou, kdo má dražší kuchyň, přestože už nemá čas si v ní uvařit, kdo má větší úhlopříčku, mladší milenku atd. Je to pořád stejné. Život přitom utíká mezi prsty, jedna holka se Vám toulá s teletem Kabíčkem a druhá má ze všeho srandu. Někdo se zavčas probere, jako Novákovi (až do druhého dílu), někdo ne. Už jsem někde psala, že vcelku slabé společenské komedie za totáče zachraňovali herci, v tomto případě uštvaný řetezový kuřák Petr Kostka a napřesdržku Jorga Kotrbová. Dneska už by asi nebylo s kým točit. Boleček Polívka a Simona Stašová nemůžou být přece všude:-) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film sice není na dnešní poměry celkem vzato komedie, ale zato velmi vzorně ilustruje atmosféru socialismu let osmdesátých. Zoufalé pinožení za věcmi, které jsou luxusní, chaty, auta, vyšší příjem atd. Neuspokojené ambice, touha vyčnívat a být lepší než ostatní, systém tomu ale bránil, tak se kradlo, šulilo a podvádělo. Nikomu to už ani nepřišlo divné a tak se o tom začaly točit komedie. Když bylo něco potřeba na chatu, už vlastně nezáleželo na tom, kde to člověk vzal. Tohle je dobré si občas připomenout, abychom věděli, na jaké startovní čáře jsme vlastně v roce 1989 stáli. 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • Novákovi (Petr Kostka, Jorga Kotrbová) bydlí na adrese Novodvorská 169, Praha-Braník. Chatu mají na adrese Dědkův mlýn ev. č. 360, Unhošť. Novák pracuje na adrese Sazečská 8, Praha-Malešice; škola je ZŠ, Jílovská 1100/16, Praha-Braník; sauna je na Slovanském ostrově 1. Točilo se také v Hanavském pavilonu a Obecním domě na Novém Světě v Praze. (sator)
  • Název filmu vyplývá z tehdejší kampaně proti pracovníkům, kteří v pátek práci lajdali nebo dokonce z ní mizeli dříve, než měli. (sator)
  • V roce 1979, kdy byl film natočen, byl skutečně 18. května pátek. (artcha)

Reklama

Reklama