Reklama

Reklama

Vikingové - Série 1

(série)
Irsko / Kanada, 2013, 6 h 45 min (Minutáž: 44–47 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, John Kavanagh, David Pearse, Nathan O'Toole, Ruby O'Leary (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Aby si získal přízeň svého lidu a sebral Jarlu Haraldsonovi moc, vypravuje se ambiciózní válečník Ragnar Lothbrok na nebezpečnou misi. (Netflix)

Recenze (60)

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"The great sea is held in place by Jormungand, the Serpent, whose giant body encircles it and who keeps his tail in his mouth to complete the circle and stop the waves breaking loose. But one day, the God Thor, son of earth, was fishing in the sea for the Serpent, using a bull's head for bait. Jormungand reared up and the waves pummeled the shore as he twisted and writhed in a fury. They were well matched, Serpent and God, in that furious fight. The seas boiled around them, but then the hook became dislodged, and the Serpent slithered free and sank again, so quickly, beneath the waves. And soon, the sea was calm once more, as if nothing had disturbed it." ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vikingovia sú, aspoň v prvej sérii, nadhodnotený seriál. Je pravdou, že kostýmy, dobová atmosféra či niektoré bojové scény ozaj splnili očakávania, avšak na druhej strane aby sa pred tromi bárkami Ragnara s 30 mužmi na palube triaslo celé Anglicko a pri vyslovení jeho mena išli do kolien všetci ostatný jarlovia je trochu prehnané. A neskrývaná nenávisť ku kresťanom v tomto seriáli je za hranou únosnosti a ich vyobrazenie na bojovom poli...Už by dávno neexistovali a zgustli by si na nich ešte aj domorodci z Kambodže s cukrovou trstinou v ruke. Ak za jednu z najlepšie zvládnutých bojových scén z histórie považujeme boj Rimanov s Germánmi v úvode filmu Gladiátor tak seriál Vikingovia nie je ani z polovice tak dobrý a preto to u mňa má prvá séria za 60%. Už iba fakt, že 5 sérii Batesovho motela som pozrel v priebehu jedného mesiaca a prvá séria Vikingov mi zabrala mesiace tri svedčí o tom, že sú podstatne lepšie seriály akým sú práve oni. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další seriál, kde mi unikly už dvě epizody z další série a já tedy hodnotím opožděně. Inu, nevadí. Vikingy jsem začal sledovat náhodně, prostě běželi od začátku v televizi, tak jsem jim dal šanci. A kupodivu, on je to zajímavý a chytlavý seriál. Nehraje na hrdiny a protivníky. Sami seveřané v čele s Ragnarem jsou ti, kteří nejednají hrdinsky - prostě hledají nová území (respektive spíše poklady a cennosti) na západě, plení, zabíjí, znásilňují, ale přitom mají svou vlastní kulturu, víru a vše s tím spojené. Jsou to jak barbaři, tak i běžní lidé oné doby s taktéž běžnými problémy. Hlavní postavy jsou dostatečně výrazné a charismatické. Ať už vezmeme v potaz Ragnara (který by jen nemusel mít neustálý úsměv na tváři a tudíž omezené grimasy), jeho dost komplikovaného bratra Rola, fanatického Flokiho, či uneseného kněze, který prochází charakterovou (a náboženskou) proměnou. Všichni tito a ostatní nezmínění mi jen během těch pár dílů přirostli i přes svou krutou (a občas bezcitnou) podstatu k srdci. Děj první série je ze začátku dost jednoduchý, ale baví, nenudí ani chvilku. A s tím, jak pak přechází s vervou do druhé série... no, to si nechám až na zhodnocení jí. Mohu prozradit, že jsem v tuto chvíli nadšen. Prozatím jednoznačný seriálový favorit, ke kterému o nedělích velice rád usednu a napjatě budu očekávat, co dalšího „hrdiny“ na jejich cestě životem čeká. 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi velmi velmi dlouho mi trvalo, než jsem si zvyknul na hlavního hrdinu. Velmi dlouho jsem si zvykal na samotný seriál. Hledal jsem něco podobného, jako nepřekonatelnou Game of Thrones. Vikings tomuto seriálu nesahají ani po kotníky. Nicméně, asi po 4 dílech jsem si k seriálu našel cestu a 2. sérii jistě nevynechám. Seriál si mě získal svoji syrovostí. Životy a tradice vikingů jsou skutečně kouzelné. Konfrontace pohanství a křesťanství je vskutku působivá. A konečně to nejdůležitější, souboje jsou více než povedené, přihlédneme-li k tomu, že se jedná o seriál. Škoda, že děj je lehoulince o ničem. p.s. Úvodní píseň je kouzelná. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně vypadající (přestože nikterak velkolepé) přiblížení vikinské doby, nátury, obyčejů, rodiny, společnosti, úkladů, víry, výprav, života. Skvěle obsazené i zahrané, ale že by mi postavy nějak přirostly k srdci, to se říct nedá. Občas strhující, občas s odcizujícími skoky v čase. Rozjíždí se pozvolna a kvalita jednotlivých epizod kolísá, nad průměrem TV produkce se však drží neustále. 80% ()

Galerie (254)

Zajímavosti (7)

  • Při návratu do domovského přístavu vikingů je přehozen přes palubu mrtvý zajatý mnich, který je spoutaný provazy na rukou. Následně při jeho klesání přes palubu jsou však jeho ruce rozvázané. (dandislav1991)
  • Eric Trygvasson (Conor Madden) je popraven za vraždu. Vikingové však ve skutečnosti místo trestu smrti posílali kriminálníky do vyhnanství. (Hem.m)
  • V epizodě je několikrát zmiňován severský bůh Thór. Pochází ze slavné severské mytologie, z písně "Edda". Některým může Thór též připomínat postavu z knihy "Hobit" od J.R.R. Tolkiena. Tolkien se totiž jmény často inspiroval v "Eddě". (ricky4)

Reklama

Reklama