Reklama

Reklama

Rozhovor

(festivalový název)
všechny plakáty
Drama / Krátkometrážní
Švédsko, 1997, 14 min

Obsahy(1)

Birger (Sten Ljunggren) ztratil práci, kontakt s lidmi a navíc žije sám. Hledá někoho s kým by mohl popovídat a zabít čas. (5150)

Recenze (12)

dwi 

všechny recenze uživatele

Lukas Moodysson povětšinou rád tlačí na divákovy emoce a klade si prostor pro sugestivní a jímavé pointy. Příkladem budiž právě snímek Talk, který i přes svoji krátkometrážní formu ukazuje nápaditost spojenou s profesionalitou. Postarší Birger je propuštěn z práce, přičemž ani výpověď mu nebrání v tom, aby ji dennodenně navštěvoval. Sužován samotou totiž touží alespoň po minimálním kontaktu s lidmi, po pochopení této svízelné situace. Doma náhodně volí čísla z telefoního seznamu a pokouší se zapříst debatu s neznámými lidmi. Překvapení se skrývá v tom momentě, kdy u jeho dveří zazvoní členka z Hare Kršny propagovat Bhagavadgitu, knihu, která jí změnila život. Vzájemná konverzace ovšem záhy přechází do nečekané gradace. Talk je důkazem toho, že i za nepatrné peníze se dá natočit unikátní snímek (tedy pokud jsou vloženy do správných rukou). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Filmová miniatúra o strate prirodzených inštinktov vplyvom náboženskej posadnutosti. Rovnaká motivácia - snaha o rozšírenie sociálnych kontaktov - sa spája s jej dvomi rozdielnymi interpretáciami. Šírenie slova vznešených duchovných guruov medzi zatiaľ nevedomých versus túžba nestratiť osobný kontakt s náhle sa zjaviacim stvorením prejaviacim záujem o samotára. Jednu stranu tak predstavuje osamelý postarší a neveľmi pohľadný nezamestnaný, hľadajúci aspoň minimálne sociálne kontakty oživujúce otupelú stojatú samotu obydlia. No a na druhej strane je šíriteľka viery - oddaná harekrišňáčka, nekriticky podľahnúca sektárskemu výkladu pochybných guruov jednej z častí (inak úchvatného) eposu Mahábharáta - Bahavadghíty (Spevu vznešeného). Chodieva po barákoch a propaguje princípy svojej asketickej náboženskej spoločnosti Hare Krišna (ktorej popularizácii na Západe mimochodom veľmi dopomohol gitarista kapely Beatles George Harrison s neskorším prispením celej kapely). Zvoní na bytovky až sa dozvoní k tomuto sociálne izolovanému pánovi. Vedená vyšším dobrom, ktoré ju prirodzene chráni prijme pozvanie do bytu. Nasleduje neveselé, no vo svojej smutnej podstate logické vyústenie. Stručné a trefné. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Sympatický počin, který však v ranku krátkých filmů zůstal ve stínu Jeunetových FOUTAISES a Svěrákových ROPÁKŮ. Ty byly přeci jen nápaditější a samozřejmě nesrovnatelně zábavnější..)) Festival krátkých filmů 2007 ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Dobře vystavěný příběh vysloužilého chlapa, kterému chybí sociální kontakt .... a jaké má následky jeho snaha o takové malé popovídání. Nenápadně kruté, přesto přesvědčivé a uvěřitelné. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Realistické záběry vás donutí popřemýšlet nad tím, jestli je celý film pouhá fikce či realita. Hudba prolínající příběhem je živá, a ještě víc diváka přilne k sledování. Hudba od God is an astronaut. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Vetsina kratkych filmu ma vadu, ze jsou moc dlouhe. A tenhle je navic schematicky. Mistr Moodysson ma jiste vykyvy... ()

Reklama

Reklama