Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Americká kinematografie se leckdy snaží o naprostou upřímnost, ale nakonec z toho vychází dosti falešně. Narozdíl od ní ta evropská se netváří nijak, přesto vypadá naprosto skutečně. A to je právě příklad tohohle skvělého filmu. Téma dospívání, teenagerovského věku se dá spláchnout pubertální komedií, dá se vložit do komorního dramatu, ale snad prvně jsem ho viděl z tak otevřeného, dalo by se říct až skoro dokumentárního pohledu. Švédský styl, ta severská chladnost je příběhu vlastní. Nic není zabalováno do třpytivého pozlátka tak, aby divák bral vše s rezervou. Život taky nikdo do ničeho nebalí, takže tady máte upřímný pohled do duší dospívajících dětí, pohled na cestu po které kráčí a občas si na rozcestích nevědí rady. Herecké výkony jsou naprosto reálné, jak u hlavních hrdinů, tak i u rodičů, učitelů i u toho malého chlapce, jenž mamince jedné z hlavních hrdinek položí takovou zvláštní otázku. Další devizou je skvělá hudba, taková co k filmu naprosto pasuje. Myslím, že symfonická skladba by v nastínění světa mladých asi zabrala stejně, jako krasobruslařka v brance hokejového týmu. Punkové a rockové melodie pro tuhle generaci sedí mnohem víc. A hlavně, pocity, skutečná hra pocitů, nevyumělkované lidské stavy, které má divák tu možnost na obrazovce sledovat. Těch 5ti hvězdiček nelituju. I když film má pár slabších míst, absolutně je válcují ta ostatní. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, přímočará, nenásilně vtipná a sympaticky upřímná skica světa teenagerských problémů a "problémů", samozřejmě s důrazem na pokusy o vyřešení vlastní sexuality. Dospíval jsem ve stejné době a teď už jsem ve fotrovském věku, takže jsem si za a) hezky připomněl několik důvěrně známých situací a za b) dospěl k závěru, že být můj vlastní rodič, asi bych se fackoval každý druhý den. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

akysi Moodysonov "nadcasovy" pribeh /mno podla mnohych uzivatelov evidentne jo/ zasadeny do kulis svedskeho mestecka Amal - srdce jednej holky sa plni laskou, bolestou a tuzbou, prvymi citovymi zachvevmi ..... a podobnymi bla, bla, bla, kecami , ktorych tu miestni uzivatelia napisali viac nez dost..... kecy v kleci. Ja som silne homofobny - zbuznelu homoromantiku mam v prdeli, teda pardon, to mi zase uslo, chcel som napisat ze v ignore liste . 25 % ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se k tomuto filmu dostal zcela náhodou - aniž bych o něm za ty roky od premiéry byť jedinkrát slyšel - o to příjemnější překvapení mi připravil. Rok vzniku nezmiňuji náhodou - k filmu jsem se skutečně dostal jako slepý k houslím, a během řekněme první půlhodinky jsem vůbec neměl tušení, v jakém roce to bylo natočeno, a měl jsem pocit, že je to film ze současnosti; pak mi ale byly podezřelé všechny ty zmínky o Spice Girls a Backstreet Boys, a tak mi to nedalo, a nakoukl jsem na ČSFD, abych užasl, že se ten film je už 16 let starý! Jako by na mě najednou dýchly staré dobré devadesátky, a hned mi ten ten film byl ještě bližší. Protože zatímco o teenegerech a jejich složitém dospívání platí, že je všechno stále při starém, nelze totéž říct o kontextu okolo, který se proměnil brutálně. A uvědomit si to lze právě v konfrontaci s podobným filmem, který je relativně mladý, ale v jistých ohledech působí téměř předpotopním dojmem - hlavní hrdinka poslouchá klasická cédéčka, při psaní deníčku do počítače kouká do obřího CRT monitoru, internet v podstatě neexistuje, a mobilní telefony si teprve nesměle razí cestu. Bože, bezprostředně po dokoukání tohoto filmu člověk nestačí žasnout, jak se náš svět za tak krátkou dobu změnil (teď ponechme stranou, zda k lepšímu, či horšímu). Ale zpět k mému dojmu z filmu - vtáhnul mě do děje od první chvíle, a sympatické hrdinky si mě zcela podmanily - člověk těm roztomilým pusinkám pochopitelně nemůže než fandit, aby z dospívání v zapadlé díře a z objevování vlastní sexuality vyvázly se zdravou kůží a celé to ustály, protože to vážně nemají jednoduché. Film je plný výborných civilních dialogů - jako úžasnou jsem vyhodnotil kupříkladu scénu, v níž otec sděluje své dceři, ať se povznese nad současnost, protože za 25 let na třídním srazu uvidí, že vše bude zcela jinak, na což mu ona kontruje, že ji nezajímá, co bude za 25 let, protože chce být šťastná už teď. Při sledování jsem si vzpomněl na celou řadu filmů podobného ražení, které jsem v posledních letech viděl - namátkou SMRT PANEN; PUSINKY; KLIP; VŠICHNI UMŘOU, JEN JÁ NE; ALBÍN JMÉNEM NOI, ad. - abych překvapeně seznal, že tento se mi z nich líbil skoro nejvíc. Ať už je to skandinávským původem filmu - marná sláva, na severu prostě točit umí - skvostným obsazením či atraktivním námětem, za sebe nemám problém napsat, že se mi tento film strašně líbil, a že si myslím, že by mohl pomoci mnoha dívkám, které prožívají něco podobného. Za mě zasloužené 4 hvězdy - i díky přihlédnutí k tomu, že jsem od režiséra viděl i jeho novější film MAMUT, který se mi rovněž velmi líbil - ten chlapík s nezapamatovatelným jménem bude velmi schopný filmař, zdá se. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Tam, kde by sa „normálny“ film po prvých 20tich minútach začal rozbiehať, tento po 80tich minútach končí. Lukas Moodysson spolieha na jednoduchosť, úprimnosť a důveryhodnosť emocionálnych situácií. A tiež na obe herečky, ktoré excelujú. V sedemnástich by som sa s tak citlivo zobrazenými teenagerskými problémami stotožnil a film by ma dostal. Dnes som ho zhliadol bez väčšieho emocionálneho výkyvu. Azda len spontánnosť scény bozku v aute (chytro zosilnený soundtrack) ma naozaj potešila. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Agnes (Rebecka Liljeberg) si podřeže žíly, avšak v dalších scénách nejsou rány vidět. (ICTS)
  • Lukas Moodysson napsal devět návrhů scénáře. (Kulmon)
  • Pôvodný názov filmu, Fucking Åmål, odkazuje na pocity dievčat z ich malého mesta. V kľúčovej scéne Elin (Alexandra Dahlström) zúfalo kričí "Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål?", teda niečo ako: "Prečo musíme žiť v zasranej, sk*rvenej riti ako je Åmål?" (Arsenal83)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama