Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (188)

Falko 

všechny recenze uživatele

Uz dlho som nevidel tak kruty film, ktory by vo mne zanechal niekolko hodin po filme skutocne zly alebo neprijemny pocit z toho, ze toto sa naozaj deje a podobne kruty sposob zivota preziva aj v tejto chvili vela ludi. Reziser Lukas Moodyson natocil skvelu dramu presne vystihujucu kruty zivot bez nadeje, bez ziadnej sance do buducnosti a aj hudba Nathana Larsona to vystihla velmi dobre. Oksana Akinshina, ktora si zahrala Lilju je tiez velmi talentovana herecka a v mensej ulohe sa objavila aj v akcnom BOURNOVOM MYTUSE (2004). Nemam tomuto filmu co vytknut, vobec som nepoznal scenar, takze nevedel som, co sa bude diat a nevadili mi ani tie anjelske kridla. Tym chcel reziser ukazat, ze prave ten maly chlapec bol jediny clovek na svete, ktory ju mal rad, inac nemala nikoho. Skvely film... 19.09.2009 ____ Oksana Akinshina - (Lilja) +++ Artyom Bogucharsky - (Voloďa) +++ Lyubov Agapova - (Liljina matka) +++ Liliya Shinkaryova - (Teta Anna) +++ Elina Benenson - (Nataša) +++ Pavel Ponomaryov - (Andrei) +++ Tomasz Neuman - (Witek) +++ Hudba: Nathan Larson +++ ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Další surové drama, které člověku nechává rozum stát. Když 16-ti letou Lilyu opustí její vlastní matka a odjede si se svým přítelem do USA, bezmocná a zlomená Lilya je tedy zanechána osudu bez domova, peněz a rodiny v ulicích sídliště. Nezbívá jí tedy nic jiného, než se potloukat ulicema a přespávat v opuštěných budovách. Naději na lepší život nachází až když pozná Andreje. Ten jí slíbí lepší budoucnost ve švédsku. Když ale dorazí do vysněného kapitalistického světa, přichází na to, že ji Andrej podvedl a že je ve skutečnosti zapojený do obchodu s bílým masem. No a jak to asi pokračuje dál si člověk může jen domyslet. Nevím jestli říct, zda je tento film dobrý nebo špatný, protože asi jak se to vezme. Když se na to podíváme z hlediska filmu, je to skvělý film. Když se na to podíváme z hlediska pravdivého příběhu, je to hnus. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi opravdu znamenitě zkazil náladu. Myslím tím, že v dobrém. Ukazuje nám opravdu drsný život ruské chudiny. Opravdu bych nechtěl nikdy žít v Rusku, u nás je taky bordel, ale tam...Hlavní představitelka je krásná neznámá herečka. A velmi dobrá herečka. Hlavně výkony protagonistů film vyzdvihují hodně vysoko nad průměr. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky s výhradami... Bezútěšná realita postkomunistického Ruska je vykreslena solidně, ze všeho dýchá patřičná šeď a deprese, stěží najdete důvod k úsměvu a hned od začátku je naprosto jasné, že 16-letou Lilju a jejího o pár let mladšího kamaráda nečeká žádný happyend. Po herecké stránce není co vytknout, zvláště děvče v hlavní roli se vytáhlo sympatickým, věrohodným výkonem. Přesto mi něco chybělo, snad mohl jít scénář hlouběji pod kůži, snad se z tématu dalo vytřískat víc, snad mi chování spousty osob přišlo až nereálné (ikdyž - co já vím o Rusech...). Film stojí za shlédnutí a jistě nejednomu divákovi utkví v hlavě, ale potenciál byl zkrátka větší:-/. 72% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, naozaj, no je to jeden z tých, pri ktorom sa vôbec nečudujem, keď dá niekto aj dve hviezdičky a ich reakcie úplne chápem. Mne však v momente, keď som ho videl perfektne zapasoval. Dlho som totiž nevidel poriadnu drámu, ktorá odráža krutosť a zlo ulice, najmä v okrajových častiach spoločnosti. Navyše je to poriadne moderné, s dosť dobrými mladými predstaviteľmi a s ničím sa nemaznajúcim scenárom. Tu musím však naozaj vytknúť tie anjelske krídla, na film to pôsobí ako výsmech a potom ešte hudbu. Tá je na niektorých miestach dobre sa hodiaca, no keď zrazu strihnú Rammstein a ódou pre umierajúcich, to moc dokopy nejde. Takže pre tieto dve veci nemôžem dať plné. 80%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Město, ve kterém Lilja žije se ve skutečnosti jmenuje Paldiski, leží v Estonsku a není daleko od hlavního města Tallinu. (pUnck)
  • Oksana Akinshina (představitelka hlavní role) se musela s režisérem Lukasem Moodyssonem během natáčení filmu domlouvat přes tlumočníka, protože neuměla anglicky ani švédsky. (pUnck)
  • Některé scény byly natáčeny v Paldinsku, ale větší část v Tallinu. (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama