Reklama

Reklama

Recenze (7)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Škola v plamenech je emocionálně vypjatou a nelítostnou společenskou kritikou zjevně vycházející z postupů (Druhé) Hongkongské nové vlny, která je namíchaná s výraznými exploatačními prvky. K exploataci lze ostatně zařadit i závěr, který divákovi dopřává krvavou satisfakci za veškerou skandální nespravedlnost, které do té doby musel přihlížet. Jak už to v Lamových filmech bývá, násilí zde není v pozici atrakce, na kterou těšíme, ale zdůrazňuje dlouho bublající konflikty mezi postavami. Podobně jako ve Vězení v plamenech zde má navíc násilí podobu drsných, nicméně chaotických a realisticky neohrabaných rvaček, nikoli precizně secvičeného kung-fu či atraktivně snímaných přestřelek.____P.S: Viděl jsem fanouškovský edit, do něhož jsou dostříhané některé násilné záběry, které se objevily jen na VHS. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ringo Lam nebol len tvorca akčných filmov. Svojho času robil veľmi vypäté drámy s dramatickým presahom. A či už sa jednalo o väzenie alebo školu, robil to parádne. Jeho School on fire je hlbokou sondou do života mladých ľudí, ktorých spoločnosť krivý a mení. Šikana voči učiteľom, spolužiakom, rodičom, kedy gangstri vychovávajú viac, ako rodičia a tí sú na druhú stranu úplne bezradný s tým čokoľvek spraviť, má šialené tempo, vypäté scény a 30 minútové fantastické finále. Omnoho trefnejšie a bezútešnejšie, než by sa v dobe svojho vzniku mohlo zdať. Výborná akcia. A je tam množstvo scén, kedy som mal chuť prísť a niektoré postavy riadne prefackať. Skvelá hra emócií v ktorej dominuje neschopnosť so situáciou niečo spraviť. V zásade pre mňa rovnako vyhrotené ako Vintenbergov Hon, hoci z úplne iných dôvodov. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Drsná sonda do života triád, ktoré operujú už na stredných školách odkiaľ naberajú svojich regrútov. Príbeh sledujeme z pohľadu školáčky, ktorá sa stane svedkom bitky pri ktorej zahynie jeden jej spolužiak, ale spravodlivosti sa nedovolá. Polícia sa snaží len korigovať činnosť jednotlivých triád, aby nerozpútali príliš veľké nepokoje a nikto ďalší z civilistov zo strachu dievčaťu nepomôže a len odvracia oči. Dokonca aj tradičná postava tohto žánru, ktorý sa venuje gangom na školách, odvážny učiteľ, tu nemá žiadne funkčné riešenie a je len jednou z mnohých bezradných obetí. Atmosféra filmu je dosť nekompromisná, bezradnosť postáv sa stupňuje, takže to celé vyústi v tragické krvavé finále. Herecké obsadenie hlavných postáv tvoria väčšinou neznámi herci, čo asi malo pomôcť divákovi zblížiť sa s postavami, ale práve to bol u mňa najväčší problém. Aj keď zažívali hnusné veci, tak mi na nich príliš nezáležalo. Boli príliš nevýrazní a žiadny extra výkon nepredviedli. Zachraňujú to teda herecké veteráni vo vedľajších úlohách. A to hlavne Roy Cheung ako extra slizký miestny šéf triády, ktorý si to nakoniec neskutočne brutálne odskáče. Akonáhle dôjde na nejaké bitky, tak Lam ide až na dreň a tentoraz to nie sú divácky atraktívne kung-fu mlátičky, ale syrové mlátenie sa hlava nehlava s mačetami pri snahe zachrániť si život. Záver s titulkami o osude jednotlivých postáv naznačuje, že to nie je bohužiaľ fikcia, ale smutná realita HK tej doby. Snáď sa to tam posunulo trochu k lepšiemu. 7/10. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Lamův deziluzující pohled na triády se místo heroických zloduchů s dobrým srdcem, jak tomu u gangsterských filmů bývá typické, zabývá ponurým příběhem školačky, která se proti své vůli zaplete se zloduchy neheroickými a bez srdce. Film je nevybíravou sociální kritikou mířící krom zločineckého podsvětí i na hongkongský školní systém. Není tedy příliš překvapivé, že cenzoři si na tomto snímku pořádně smlsli. Atmosféra je těžká a akce, dojde-li na ni, velmi šťavnatá. Všehovšudy jde ale spíš o syrové drama, než tradiční HK akční film. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu je cítit hodně zoufání si nad poměry lze vytušit konfuciánský moralizující podtext: vztahy, které jsou osou celé společnosti jsou v disharmonii, zde konkrétně vztah mezi učitelem a žákem a mezi dítětem a rodičem. Ne že by tento film byl příliš tezovitý, je v něm i dost motivů typický pro žánr - neohrožený policajt, který se musí držet v mezích zákona, arogantní gangser, který má policii zmáklou, "underdog", který se snaži prosadit v podsvětí apod., jenom tu sociální kritika má podle mého trochu čínské ráz. Možná že tento film je tak trochu předchůdce filmů stavějící gangstery do negativního světla jako je Made in Hong Kong či Holywood-Hongkong, já alespoň o podobných filmech z 80 let nebo starších nevím. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Další z řady triádnických gangsterek, která tentokrát vychází z části ze školního prostředí. Popisuje osudy dívky, která se nechtěně zaplete z triádami, které operují ve škole a to se jí přenese i do života mimo školu a to začne ovlivňovat i její okolí. Film je pravděpodobně míněn jako kritika HK školního systému a pravděpodobně vychází ze skutečných událostí (nikde jsem to tam neviděl napsané, ale je to možné - vzhledem k závěrečnému doplnění osudů postav). SOF se z rámce podobných filmů příliš neodlišuje, ale pokud dojde na násilí... tak to umí Ringo Lam podat opravdu sugestivně. Spíše preferuji Lamovi City on Fire nebo Prison on Fire 1, 2. 70% ()

Reklama

Reklama