Reklama

Reklama

Když jde o peníze, můžeme se snad všichni domluvit... Mezi oblíbené francouzské komedie osmdesátých let patří snímek režiséra Edouarda Molinara Prachy v prachu, příběh dvou nezaměstnaných mladíků, kteří svou tíživou finanční situaci chtějí řešit vyloupením banky. Protože jsou v tomto směru úplnými amatéry, pečlivě se na přepadení připravují a každý krok promyšleně nacvičují. Ale když přijde na věc, a mají sehrát roli profesionálních gangsterů, chybičky se přece jen vloudí. Ještě, že zajmou tak chápavá a vstřícná rukojmí... Prachy v prachu natočené podle divadelní hry Didiera Kaminky jsou především velice vtipnou šarmantní kriminální komedií, v níž dominují herecké výkony Daniela Auteuile, který v současné době patří mezi francouzské herecké špičky, Gérarda Jugnota a výraznou komediální herečkou Anémone. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

V podstatě takový předchůdce Belmondovy Bezva finty. V době, kdy to k nám přišlo, to pro mě byla naprostá špička. Když jsem to teď po letech (vlastně spíš pod desítkách let) znovu viděl, tak jsem byl opět spokojen. Sice už mi to nepřišlo tak extrémně zábavné jako dřív, ale pořád je to svižná komedie s řadou povedených hlášek, před kterou musí spousta dnešních komedií blednout závistí. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Auteuil a Jugnot jako dva nezaměstnaní zoufalci, kteří naplánují , natrénují a pak provedou rozverné přepadení banky, kde ze všech rukojmí udělají své komplice. Vstupem do peněžního ústavu se z toho stane taková neagresivní pohotová zábavná konverzačka ve stylu divadelní hry, ale to ocení každý, kdo vyrostl na klasických francouzských veselohrách. Těm ostatním to bude připadat moc profesorsky obstarožní a zapamatují si spíš Elisu Servier, která tam polovinu času běhá nahá jako přítelkyně hlavního hrdiny, ale po vstupu do banky se na ní úplně zapomene. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Možné Spoilery. Lehce nadprůměrná komedie (3-4*, to debilní rozhraní, kdy se nikdy nedokážu rozhodnout, kam se přiklonit) s vtípky, které pobaví. Ty paradoxy tam mě dostávaly... aneb do bankovní loupeže se zapojí i sami rukojmí a všichni včetně policejního komisaře z toho vyjdou s prachama a otevřou si hotel na Kanárských ostrovech... luxus... takovou loupež kdybych uměla naplánovat a policie byla tak mimo, tak bych do toho šla:D Ale rukojmí, která jim řekne, co všeckomají dělat, aby to bylo co nejrychleji a nejvíc z toho dostali je nejlepší. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu postavy jen bezradně tápou ode zdi ke zdi a nic zajímavého ani zvlášť zábavného se neděje (i když pánové to asi uvidí jinak ;). Ale ve chvíli, kdy Sam s Paulem ukují mazaný plán na velkou bankovní loupež, se začnete smát, a nepřestanete ani po titulcích. Lupiči-amatéři sice zločinnou akci pečlivě nacvičí („Žádnou paniku!“ „Proč žádnou paniku?!“) a v po zuby se (v hračkářství) vyzbrojí, záměr sbalit prachy a vypadnout se ale nakonec vyvine hodně překvapivě. Vedle Daniela Auteuila se mi líbil François Perrot v charakteristické roli uhlazeného ředitele a především a hlavně Georges Géret jako maniakální komisař Bouvard s rozkošnou zálibou střílet na všechno, co se hýbe. :) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ono by se řeklo, že na téma přepadení banky bylo natočeno spousty filmů (i komedií) a že nic originálního již na tomto poli nelze vymyslet, pak vězte, že "Prachy v prachu" jdou jinou cestou. I když pointa (nebudu prozrazovat) je nejspíš na filmu to nejoriginálnější, nejvíce jsem se řezal smíchy při nácviku přepadení na chodbě. A Daniela Auteila s Gérardem Jugnotem jsem si zamiloval. 85%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Édouard Molinaro si ve filmu, jak je jeho zvykem, střihl cameo – můžeme ho zahlédnout coby prodavače novin. (Komiks)
  • Jeden z policejních odstřelovačů při přepadení banky nemá v odstřelovací pušce zásobník. (JohnSmith)

Reklama

Reklama