Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (1 627)

POMO 

všechny recenze uživatele

Neobzerajme sa toľko dozadu. Klasika bude žiť večne, v “lonely perfection”, ako by jej miesto v histórii nazval David. A teraz, po tridsiatych rokoch, holt nastáva doba nového pojatia témy - prostoduchej ale efektnej, zábavnej na úrovni súčasných blockbusterov, nie prelomových žánrových diel. Alien: Covenant ma bavil, pretože je nabušeným sci-fi hororom s fantastickou estetikou obrazu, famóznymi lokáciami, hudbou ktorá (konečne) odkazuje na atmosférického Goldsmitha a Hornera. Bavil ma parádne gradujúcimi thrilling scénami (hneď prvá pasáž návratu na Lander, ktorá trvá snád desať mnút, patrí k tomu najlepšiemu v sérii) a v rámci žánrových pravidiel s dobrým rozmiestnením postáv do situácií, v ktorých sú likvidované. Než sa postavy dostanú z jednoho prúseru, už vie divák o ďalšom, ktorý im to ešte zhorší. Nehovoriac o poctivej dávke brutality a krvy. SPOILER ALERT: Scénár vysvetľuje pôvod Gigerovych kreatúr a mne sa toto sebadeštrukčné pojatie, že ultimátne zlo stvoril android, ktorého stvoril človek, pozdáva. Tematicky je to iná verzia Cameronovho Skynetu. Do toho konfrontácia androidov, ktorá dáva votrelčiemu vesmíru zaujímavý nový rozmer. A pesimistický záver, ktorý ponúka skvelé možnosti rozvinutia v ďalších dieloch. Teším sa! ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nechci působit jako zrovna tenhle chlápek, ale přišlo mi, že filmu by pomohlo kdyby hlavní hrdinka byla pěknější a sympatičtější. Jinak to fungovalo hezky, obzvláště Michael Fassbender byl výtečný v rolích robotů a také mne velice zaujala návaznost na přechozí díl i když ten byl ve výsledku lepší než pokračování. 3 hvězdy zasloužené (65%) ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Před premiérou jsem byl jasně smířený s tím, že jdu na Promethea 2 a laškovně jsem tento sequel, jehož název se v průběru preprodukce a produkce několikrát změnil (Paradise-lost asi příště), označoval. Viděl jsem všechny související snímky, fanoušek ovšem nejsem, ačkoliv jsem byl v obnovené premiéře v kinech na jedničce i dvojce. Před pěti lety jsem byl také poprvé v Imaxu na Prometheovi a byl to pro mě naprosto skvělý zážitek, později jsem sice oddělil zrno od plev, ale stále mám onen "návrat" k sérii poměrně rád. O to překvapivější pro mě bylo v kině zjištění, že "Alien: Covenant" není jen marketingová klička a už úvodní zelené poznámky dávaly tušit příklon k legendárnímu dílu, na který nejen pamětníci stále s láskou vzpomínají. Vzal jsem to hodně ze široka, ale takhle nějak jsem se v kině cítil. Úplný flashbackový začátek s "otcem" jsem nejprve úplně nechápal (pusťte si prolog, ty dvě minuty ve filmu citelně chybí), pak přišla atmosféra ála Vetřelec 1 a až pak se řešily události z minulého filmu. Je to jeden velký mišmaš, který velice pomalu přistupuje k nevyhnutelným událostem přislíbeným v trailerech, ovšem když už na ně dojde, tak je to velice brutální hororová přehlídka vetřelčích fragů, které jsme sice již vesměs viděli, ale dnes to přecejen vypadá mnohem lépe a nekompromisněji. Když říkám hororová, tak musím Riddleyho Scotta pochválit, jelikož takovou porci napětí a překvapení při lekačkách jsem už dlouho nezažil a dobře jsem se u nich bavil. Příběhově to ovšem opatrně přešlapuje na místě, abychom se náhodou omylem nedostali moc blízko k událostem prvního filmu, opakuje se zažitý koncept průzkumu neobydlené planety a taktéž se opět opatrně nastiňuje mytologie s Tvůrci a končí obrovským, ač téměř ihned předvídatelným, cliffhangerem. Foxové zatím nic dalšího neoznámili, jestli tohle bude propadák, tak tu máme snad nejzbytečnější a navíc nedokončenou sérii, které měla kdysi tak velké ambice..takhle je to jen fajn film, který si v dohledné době rozhodně znovu nepustím. PS : James Franco? Klidně místo něj mohl být kdejaký noname a ničemu by to nevadilo. Určitě jen vzali nějaké vystřižené záběry ze 127 hodin. :-D...7/10 ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Členovia vesmírnej výpravy Covenant narazia na nepreskúmanú planétu umožňujúcu prežitie. Keď však na planéte pristanú, zisťujú, že na planéte už určité tvory žijú. A tie ich neprivítajú s otvorenou náručou, ale s túžbou po krvi. - Pre mňa osobne to je jeden z najmenej vydarených áčkových hororov v posledných rokoch a dosť velkým sklamaním. Po väčšinu času sa tu nič zaujímavé nedeje, členovia posádky robia nesmierne hlúpe rozhodnutia a tá ich nerozvážnosť je až úsmevná, naviac sú herci absolútne nesympatickí a tie najzaujímavejšie postavy zomrú hneď na začiatku, Alienov je velmi málo, ale Javier Botet ako ich zobrazenie samozrejme dokonalý a teší ma, že sa zo španielskeho undergroundu dostal až do Hollywoodu. Určite sa tomuto projektu kvôli názvu dostane velkej pozornosti, ale ja by som bol radšej, keby sa tie milióny investovali niekam inam. + Javier Botet + herec z Eden Lake a Town Creek + herečka z Enter Nowhere + herec z Infini + herečka z The Purge: Anarchy + herečka z From Dusk Till Dawn: The Series a Blair Witch + herečka z You're Next, The Sacrament a Stranger Things + herec z Don't Be Afraid of the Dark ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na rozdil od ostatnich se mi Prometheus libil, takze jsem se tesil i na Covenanta, i pres slabsi ukazky a ve vysledku v tomhle pripade spis zklamani. Dej sice docela solidne navaze na predchozi dil a vsechno je to o poznani temnejsi, triky a celkove vizualni stranka jsou ocekavane bez chyby, ale tim klady vicemene konci. Samotnej dej je tezce tuctovej, velkej zaverecnej zvrat mi byl jasnej uz tak od dvou tretin filmu. Herci jsou banda nesympatickejch blbu, takze mi u vsech bylo naprosto ukradeny, kdy chcipnou (v pripade tohohle filmu skutecne spis kdy nez jestli, Ridley se s tim nemaze) a co se tyce androida, Fassbender hraje sice stejne dobre jak minule, ale tady mi uz lez lehce na nervy. No a poslednim hrebickem do rakve jsou samotny vetrelci, krome zaverecnyho frajera vypadaj vsichni dost prapodivne az usmevne, i kdyz chapu, ze jsme v prequelu, takze tu chtel asi Ridley ukazat jakejsi vyvoj. Celkove tak vlastne prumerny, hezky krvavy a vicemene nenudici sci-fi, ale od Ridleyho a potazmo cely fransizy Vetrelcu proste cekam vic. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (45)

  • První film vetřelčí série, který obsahuje nahotu. (griph)
  • Když si David (Michael Fassbender) po setkání s posádkou a Walterem odejde do jeskyně ostříhat vlasy, zpívá si píseň „The Man Who Broke the Bank at Monte Carlo“, kterou deformuje ozvěna v jeskyni. To je narážka na Davidův oblíbený film Lawrence z Arábie (1962), kde si stejnou píseň, doplněnou výraznou ozvěnou, prozpěvuje Lawrence (Peter O'Toole) při své první cestě pouští. (Rosselanor)

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama