Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (819)

claudel 

všechny recenze uživatele

Nepatřím k rozběsněnému davu pranuřýjícího Sedláčka za mikinu, naopak vysoce hodnotím některé jeho filmy. Dědictví 2 ale nemělo být nikdy natočeno. Netvrdím, že se nemůže sáhnout po kultovním filmu a pokusit se o pokračování. Ale v tomhle případě jde opravdu v mnoha případech o opakovaný vtip, který není vtipem a doslovnou recyklací úspěšných a slavných scén z jedničky. Nezasmál jsem se ani jednou a bylo mi spíše smutno. Letos v českém podání potřetí na hranici odpadu, tohle hodnocení tuze nerad dávám a jelikož průser roku Hany byl ještě mnohem horší, jednu ušmouranou hvězdičku vlepím. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kult v podobe dvadsaťdva-ročnej výpovede dedinskej prostoduchosti a alkoholického megalománstva ostáva neprekonaný. Polívka, nech je to s fámami okolo dlhov a upísaniu sa týmto filmom diablovi akokoľvek, sa rozhodol o jeden z najodvážnejších krokov vo svojej kariére a nemožno mu to vyčítať. Počas rokov sa už niekoľkokrát objavili fámy o tom, že pokračovanie bude. Nakoniec je teda na svete a čuduj sa svete, nebolo to až také sklamanie ako naznačovali prvé (zaujaté) recenzie. Nemôžem si pomôcť, ale mám taký dojem, že celá atmosféra filmu akoby reflektovala Polívkove aktuálne životné obdobie. Trpká tragi-komédia je totiž to najvýstižnejšie slovné spojenie, čo ma v súvislosti s týmto filmom napadlo. Kým sa film rozbehol, bola to naozaj tragédia a mal som pocit, že to nedopadne dobre. Postupne a našťastie si ale tvorcovia uvedomili, že sentimentálnosť asi nebude správna cesta k divákovi a oživili Bohušovu postavu o charakterové črty, ktorými si získal sympatie takmer celého československého národa. Mnoho hlášok sú reprodukcie z originálu, ale tie sú nesmrteľné a stále fungujú. Komédia teda naberá na obrátkach počas celej druhej polovice filmu, niekedy jej úroveň poriadne kolíše (niektoré scény sú len bohapustá bezúčelná vata), na druhej strane sa na to veľmi dobre pozerá, Polívka je prirodzený a ostatní herci ani nehovoriac. Nie je z toho cítiť kŕč, ani gýč a to je predsa rozhodujúce. S úmevom na perách by som dal aj štvrtú hviezdu, ale objektívne (s prihliadnutím na originál) musím ostať pri 70%. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Strašné.. Kurva Sedláčku, netušil jsem že jsi taký hňup... Byl jsem varován, že je to slabé. Ale že to bude tak trapné a blbé jsem netušil. A vlastně, ono to celé bylo hlavně smutné. Jako by to nebyla komedie a volné pokračování dnes již legendárního filmu, ale spíše film o samotném Polívkovi... Nikde nebyl náznak po té původní ironii a narážkách na buranství a snobství... Nefungovalo tu na mne nic, Polívkovo huhňání, nádavky v dialektu, rádoby vtipné hlášky, prostě nic... Duch Dáši byl děsný, děsný byl komparz (že by si zahrála rodinka ve filmu?) , děsný byl všudypřítomný product placement, obtloustlá Čvančarová, náš božský hérec Kája Gott, prostě takhle mohu pokračovat dvě hodiny... Jen doufám, že po dobu co měl štáb vypůjčený ten záchranářský vrtulník, nebyl někde skutečně potřeba.. V případě úmrtí kohokoliv jen proto, že se nedostal včas do péče lékařů kvůli nátáčení této pičoviny, by to kurva byla neskutečně zbytečná smrt...... Celé to tak spíše byla jedna smutná one man reality show o klaunovi, který zestárl a začal pít. Jo a přání na závěr... Lucii Borhyovou už nikdy - opakuji - nikdy - nenechávejte v ničem hrát ! Jedna tableta antabusu je tak akorát. * ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podle očekávání, naprosto zbytečný, trapný až katastrofální snímek, který chce potěšit hlavně příznivce původního filmu, řadou nesouvislých narážek, ale díky scénáristické, režijní i herecké křeči, ztroskotává na všech frontách a řadí se do kolonky "to co očekáváte od nového českého filmu". P.S. původní Dědictví mám rád a řadu scén si rád pustím i dnes. ()

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

Svatá prostato! Humus aneb kurva co to bylo? Nechápu pana mistra Sedláčka, že dokázal zplodit tuto komerční, podivuhodnou a stupidní (no co, řeknu to na plnou hubu) sračku! Takhle rozhořčen jsem z filmu dlouho nebyl. Divím se i zvučným jménům českého, filmového průmyslu, že po přečtení scénáře přijali účast v tomto paskvilu. Čím se může toto pokračování staré české klasiky pochlubit? Ničím! Byla to přehlídka nemístného a trapného humoru, který musel iritovat snad i skalní fanoušky Babovřesek. Co se týče scénáře, netřeba slov, protože s předchozích vět je patrné, že dějově se v tomto filmu nic nedělo. Nemělo to žádný spád, žádnou myšlenku, žádnou alespoň primitivní pointu, z čehož vyplývá, že scénář je komerční výstřel do tmy. Největším libidem se podle produkce tohoto filmu měla stát výborná kamera, hlavně při úvodních a závěrečných titulcích, kde můžeme pozorovat krásy českých krajin, ovšem do kontextu této komedie se to moc nehodilo. Vrcholem všeho byla Dagmar Havlová v roli ducha nebožky manželky. Dále už netřeba slov si myslím. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • Dokončenie filmu bolo ohrozené kvôli alkoholu. Problém s ním však nemal Bolek Polívka, ale prekvapujúco režisér Robert Sedláček, kvôli ktorému sa natáčanie premenilo na peklo. „Vždycky večer po natáčení si Sedláček dal pár skleniček, sedl do auta a jezdil po okolí. Nikdo nevěděl, kde je. A ráno se pak několikrát hledal. Když se objevil, měl kocovinu, a byl na lidi ze štábu hnusný“, prezradil zdroj z natáčania. [Zdroj: ahaonline.cz] (kacer4)
  • Během filmu se Bohuš (Bolek Polívka) několikrát zmíní, že dlužnou částku cca 7,5 milionů Kč již předal JUDr. Ulrichovi (Miroslav Donutil) v hotovosti v obálce, a to v roce 2005. Již od 1. 7. 2004 však platí v ČR zákon omezující platby v hotovosti mezi fyzickými osobami v max. výši 350 000 Kč. Oba se tímto svým jednáním tudíž dopustili minimálně přestupku. (Zilin)
  • Prostitútka Irenka sa vo filme neobjavila preto, lebo jej predstaviteľka Šárka Vojtková sa odmietla zúčastniť nakrúcania. Ako dôvod uviedla, že sa jej nepáči scenár. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama