Reklama

Reklama

Batman

  • USA The Batman (více)
Trailer 4

Dva roky slídění po ulicích jako Batman, který nahání strach zločincům, zavedly Bruce Waynea hluboko do stínů Gotham City. Mezi zkorumpovanou sítí městských úředníků a vysoce postavených osobností má osamělý mstitel jen několik důvěryhodných spojenců - Alfreda Pennywortha a poručíka Jamese Gordona - a mezi svými spoluobčany se stal jediným ztělesněním pomsty. Když se vrah sérií sadistických machinací zaměří na gothamskou smetánku, stopa záhadných indicií pošle Největšího detektiva světa na vyšetřování do podsvětí, kde se setká s postavami jako Oswald Cobblepot, Edward Nashton, Carmine Falcone a Selina Kyleová. Jakmile důkazy začnou vést blíže k domovu a začne být jasný rozsah pachatelových plánů, musí Batman navázat nové vztahy a odhalit pachatele, aby se stal symbolem naděje Gotham City. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 251)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Batman Matta Reevesa je noirovo temný, pripomínajúci atmosféru žánroviek z 40. a 50. rokov, miešaných s poctivou komixovosťou zošitových predlôh. Režisér a kameraman predviedli neskutočný cit pre záber - obrazovo film vo väčšine stopáže evokuje najsilnejšie momenty súčastníka, Denisa Villeneuvea. Prepojenie obrazu so zvukom a sountrackom je tiež majstrovské. Superlatívi ale pre mňa končia u spomenutých estetických a formálnych aspektoch. Nový Batman je príbehovo nekonzistentný, dramaturgicky veľmi prapodivne vystavaný, bez ťahu na bránku. Ešte sa mi u žiadneho filmu o Batmanovi nestalo, že by som viacnásobne kontroloval svoje hodinky, do kedy to ešte asi potrvá. S takto plytkým scenárom sa v mojich očiach filmu nepodarilo utiahnuť maratónsku stopáž. Každopádne si veľmi cením veľmi osobitý prístup a originalitu celého projektu. O niečom asi ale vypovedá, že momentálne mám pocit, že to už nepotrebujem vidieť opakovane... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nelze v tom nevidět sto a více zdrojů inspirace; od sedmdesátkového Lumeta přes thrillerového Finchera až po raného Proyase. To samé co se týče inspiračních zdrojů konkrétních komiksů, her a animáků s Temným rytířem. Přesto to je ryze Reevesova svébytná vize, která nejde po tradičním blockbusterovém pozlátku. Staví na atmosféře, špíně, korupci velkoměsta, stylu (již jen ta kamera a práce se světlem), podprahové tenzi a (ne)tempu. Gotham je tu více charakterem než většina ansámblu. Pattinson Batmana (u)hraje čistě skrze zaryté mlčení a pronikavé pohledy jako "voyeuristického nezkušeného podivína v kostýmu" místo tradičního (super)hrdiny. Co však Reeves neukočíroval je stopáž. Ne že by něco působilo vyloženě nepatřičně, a ne že by se to táhlo, ale hned několik témat a postav (pohříchu včetně civilního Bruce) je natolik na druhé až třetí koleji, že mohly (a měly) být až v případném pokračování. Ovšem jako "origin zemitého Batuniversa" to nemá chybu. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Odmyslite si kostýmy z maškarného, a dostanete klasickú kriminálku o skorumpovanom meste plnom "kokotov" na vyšších pozíciách, namočených do drog či iných maškŕt (proste také klasické Slovensko o politických zástupcoch dofetovanej "EsÁesky"). Výborná hudba a "tmavší" obraz robia svoje, čiže snaha o temné podanie sa uprieť rozhodne nedá, no poďme konštatovať. Je to iný Batman? To rozhodne. Je to mimoriadne kvalitný Batman? Tak to kurva ani omylom. Proti doslova "čaptavému" ksichtu Pattisona, ktorý bol pre mňa veľkým otáznikom, žiadna výtka! Toto na počudovanie pomerne slušne, nečakane zapadlo. Lenže čo ten príbeh, ktorých je na trilióny? Čo malo byť tým mimoriadnym impulzom pre diváka, ktorý by pripravil mimoriadny zážitok? Nie, z tohto pohľadu - NIČ. Takýchto filmov s obdobnou tematikou je viac než plné vrece. Ďalšia vec. Čo tie tri hodiny do svätej, nepoškvrnenej panenky Márie?! Na takúto stopáž majú nárok kultové filmy, ako "Krstný", Míľa, Vykúpenie z basy, Gladiátor či Goodfellas, nie takáto so všetkou úctou, ničím extra zaujímavá noir-kriminálka pre nenáročných. Hm, tak prečo 4 jagavé? Kurva lebo tá hudba, ten celkový nádych a záverečná tretina, ktorá odkryje identitu vraha (sériového - na ktorých mám skrátka slabosť), ma proste nútia voliť "vyššie", i keď nie všetko je v tomto filme po kostolnom poriadku. Slabší Batman, no presto všetko ľahší nadpriemer .. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Batmanovská varianta na Sedm, která by si zasloužila víc prostříhat (já prvních pár desítek minut v kině regulérně usínal!) a taky by někdo mohl štábu vysvětlit, že noirové dramatično se v první půl hodině nevytvoří tím, že se všichni tváří tajuplně a šeptají. Po slabším rozjezdu ale přijde celkem solidní kriminálka, které by to bohužel nejvíc slušelo, pokud by tam nebyl Batman. Není to problém Roberta Patisona, ten si své uhraje, ale  celý film je nakonec tak málo komiksový, že pokud by v něm nebylo známých postav, mohl by být výsledek mnohem stísněnější a dramatičtější, protože by tak neexistovali postavy, které to prostě nemohou schytat, protože proto (Batman, Komisař Gordon). Co se povedlo, to je výrazně ne-komiksový padouch, který svou maniakálností a zvráceností příjemně překvapil a je fajn vidět zas po čase tak neortodoxního komiksového antagonistu. Vymazat Batmana, prostříhat začátek a konec, bude z toho výtečný film, takhle je ale prostě jen fajn, byť se těším na případné pokračování, zkrátka temný origin.  PS: v tomto filmu se nevyskytuje žádná ovčí bytost s chapadly místo kopýtek. A je to asi škoda.   ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Nový Batman konečně po všech těch covidových odloženích a problémech s natáčením, přilétl do kin a s ním i pořádný nával syrovosti a hutné atmosféry. Celé je to vkusně doplněno několika epickými momenty s geniálním hudebním podkresem a nádherně artovou kamerou. K hereckému obsazení nemám žádné výhrady. Robert Pattinson je trochu toporný a jeho výraz je prakticky stále stejný ale k roli Batmana mi to sedlo a neměl jsem s tím v zásadě žádný problém. Zatím to zní jako film roku kdyby ovšem.... to nemělo 3 hodiny! V poslední době úplně nerozumím trendu, že čím delší filmová stopáž, tím je to "asi" lepší. Na obranu netopýra, nemůžu úplně říct, že bych se u snímku nudil, ale myslím si že i u sebedokonalejšího díla, začnete po nějakých dvou hodinách pokukovat po hodinkách, lehce nervózně se vrtět v křesle a trochu si začnete říkat, kdy už bude konec. Některé scény bych prostě vynechal, děj trochu zrychlil, dialogy lépe zacílil a kdyby to mělo znamenat zkrácení alespoň o půl hodiny, tak za mě značka ideál. V konečném důsledku je to škoda a trochu to kazí celkový dojem z filmu. I přesto, určitě doporučuji, pokud máte rádi komiksy a o to víc o černém netopýrovi, jděte na to! 85% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (55)

  • Režisér Matt Reeves uvedl jako svoji inspiraci komiksy „Batman: Ego“, „Batman: Year One“ a „Batman: Long Halloween“. (NiWi)
  • Představitel postavy Hádankaře (Paul Dano) byl jedním z adeptů na titulní roli ve filmu Joker (2019), dalšího z Batmanových protivníků. (raikonen16)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama