Reklama

Reklama

Batman

  • USA The Batman (více)
Trailer 1

Dva roky slídění po ulicích jako Batman, který nahání strach zločincům, zavedly Bruce Waynea hluboko do stínů Gotham City. Mezi zkorumpovanou sítí městských úředníků a vysoce postavených osobností má osamělý mstitel jen několik důvěryhodných spojenců - Alfreda Pennywortha a poručíka Jamese Gordona - a mezi svými spoluobčany se stal jediným ztělesněním pomsty. Když se vrah sérií sadistických machinací zaměří na gothamskou smetánku, stopa záhadných indicií pošle Největšího detektiva světa na vyšetřování do podsvětí, kde se setká s postavami jako Oswald Cobblepot, Edward Nashton, Carmine Falcone a Selina Kyleová. Jakmile důkazy začnou vést blíže k domovu a začne být jasný rozsah pachatelových plánů, musí Batman navázat nové vztahy a odhalit pachatele, aby se stal symbolem naděje Gotham City. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 253)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Mému náctileté já, poslouchající Nirvanu (ok, víc NIN) a čtoucí Nietzscheho, by se THE BATMAN zamlouval o poznání víc. Mé dospělé já by kdykoliv před tímto neonoirem, který je subtilní stejně, jako je v titulcích vyveden jeho název (přes celé plátno), dalo přednost kterémukoliv z dost zjevných inspiračních zdrojů. Fincherovy, Polanského anebo Scottovy filmy mají něco, co ten Reevesův postrádá: znepokojují svou nejednoznačností. Nesměřují od tmy ke světlu s postavou žijící ve stínu (práci s nasvícením odvisle od tématu a vývoje protagonisty ale cením, wtz), nemají potřebu svou symboliku (světlo-tma-stín, modrá a červená barva odvislá od policejních světel) explicitně osvětlovat. A komplexní problematiku zkorumpovanosti a provázanosti jednotlivých institucí (policie, soudy, politika, média) nemají potřebu simplifikovat, protože nejsou omezeny mantinely komiksového originu a norem velkorozpočtové podívané. Zatímco Nolanovi zmiňované normy sloužily jako záminka k experimentování s výstavbou a montáží a Burtonovi k zabydlení vrstevnatého světa příběhu, obývaného jimi favorizovanými vyvrheli, Reeves po Opicích zase blafuje hloubku a brakuje lepší snímky a konvence. Ve velmi dobrém až výborném neonoiru, který po dvou hodinách z necelých tří definitivně přepne do šestákového melodramatu a komiksového sešitku, musí být paralelismy v životních osudech postav i v řešení předkamerového prostoru (Batman X Catwoman X Riddler), musí se v díle kladoucím důraz na prvky motivované s ohledem na skutečnost a prvky strhávající pozornost na sebe a médium objevovat nejomšelejší žánrové věci z omšelých (předvídatelná rodinná tajemství, záchrany na poslední chvíli atd.). Oceňuji koncept, oceňuji jeho uchopení (více styl než neobratné vyprávění s proměnlivým počtem ústředních postav: delší záběry, nízká hloubka ostrosti, spoléhání se na zdroje světla z předkamerového prostoru, provázání skrz výbornou hudbu chytře pracující s vývojem leitmotivů jednotlivých postav, vnitrozáběrová montáž mnohdy prostřednictvím nějakého prostředku oddělující postavy žijící ve vlastním omezeném mentálním vesmíru, neostrost odpovídající míře neinformovanosti jednotlivých aktérů atd.). Neoceňuji Reevesovu potřebu - spolu s Amadeem řečeno - srát mramor. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Batman Matta Reevesa je noirovo temný, pripomínajúci atmosféru žánroviek z 40. a 50. rokov, miešaných s poctivou komixovosťou zošitových predlôh. Režisér a kameraman predviedli neskutočný cit pre záber - obrazovo film vo väčšine stopáže evokuje najsilnejšie momenty súčastníka, Denisa Villeneuvea. Prepojenie obrazu so zvukom a sountrackom je tiež majstrovské. Superlatívi ale pre mňa končia u spomenutých estetických a formálnych aspektoch. Nový Batman je príbehovo nekonzistentný, dramaturgicky veľmi prapodivne vystavaný, bez ťahu na bránku. Ešte sa mi u žiadneho filmu o Batmanovi nestalo, že by som viacnásobne kontroloval svoje hodinky, do kedy to ešte asi potrvá. S takto plytkým scenárom sa v mojich očiach filmu nepodarilo utiahnuť maratónsku stopáž. Každopádne si veľmi cením veľmi osobitý prístup a originalitu celého projektu. O niečom asi ale vypovedá, že momentálne mám pocit, že to už nepotrebujem vidieť opakovane... ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi zvolený tón pulpová detektivka + deštivý noir + serial killer story a Gotham plný neštěstí a korupce. Jak jsem od začátku držkoval na obsazení Pattinsona, tak teď uznám, že sem jako "kurtcobainovský" emo Bruce Wayne sedí. Plus i za záporácký tým. Nelíbí se mi PG-13 rating, neboť víc násilí a krve by tady tomu pojetí jednoznačně prospělo a zesílilo temný dojem. Výsledek není dokonale úderný a působivý, ale ty 3 hodiny vtahují, cením tvůrčí ambice, rozhodně slibný úvod do další batmanovské série. ♪♫ ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $200miliónov║ Tržby USA $369,345,583║ Tržby Celosvetovo $772,245,583▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA $13,422,272║ Tržby za predaj DVD v USA $3,780,350║ A máme tu nový tip Batmana výzorovo ide na hranu toho vysneného ponurého Temného Rytiera na určitú hranu únosnosti pre svet komiksu. Úvod dosť brutal ponurá momentka, sa nečudujem že táto úvodná depka môže detúrence a ľahšie povahy dosť odradiť. Celý film sa nesie v temných farbách, ide skôr o psycho dramatickú rozvrátenosť hlavných hrdinov, či lepšie povedané kriminálnikov. Máme tu najviac poľudšteného zraniteľnejšieho Batmana čo bol doteraz vypustený na plátny kín. Schitáva to a riadne ale ide si za svojim držiac sa svojich zásad. Na akčných scénach sa tu moc nestavia, tie sú len taký vedľajší efekt, ktorý tu má ale svoje miesto. Asi najviac zaujme diaľničná nahánačka. Výborná ikonická kamera, ponurá hudba a výzor a dusná atmosféra ako keby sa Batman čelne zrazil s filmom Se7en. Je zreteľné že Matt Reeves sa inšpiruje dosť v podobne ľadených filmov. Možno nie je najoriginálnejší režisér ale dokázal sa dostať na určitú úroveň, ktorá berie a za posledné dva roky(2020,2021) filmových suchôt nám ponúka riadnu dramatickú komksovú depku.   /videl v kine: 90%/ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Všechny minulé, aktuální i budoucí marvelovky prominou, ale prostě wow: takovýhle koule holt Disneymu nikdy nenarostou, aby nechal v poslední půlhodině své postavy vláčet tím nejhorším bahnem. Nechápu, že DC střídá totálně průměrné fláky s podobně pohlcujícími filmy, poslední Batman je drsná detektivka jako víno! [HBOmax] ()

Galerie (83)

Zajímavosti (55)

  • Matta Reevese při tvorbě noirového vizuálu filmu inspiroval italský kreslíř Francesco Francavilla, který kreslil batmanovskou sérii „Detective Comics“ v roce 2011. Detaily Batmanova obleku, konkrétně jeho kápě a tvar netopýřího loga na hrudi, zase vychází z příběhu „Gotham By Gaslight“ ze série „Elseworlds“, který v roce 1989 podle scénáře Briana Augustyna nakreslil autor Hellboye Mike Mignola. Příběh Gotham By Gaslight se dočkal vlastního animovaného zpracování v roce 2018. (DavePave)
  • Catwoman (Zoë Kravitz) sa vo filme vozí na motocykli BMW R nineT Highway Fighter z roku 2021 od Cherry's Company. Penguin (Colin Farrel) na aute Maserati Quattroporte VI z roku 2013. (MikaelSVK)
  • Světle zelený přípravek, který si Batman (Robert Pattinson) v nouzi aplikuje, je upravené sérum jedu, který používá Bane. (UncleMorty)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama