Reklama

Reklama

Životu nebezpečný ráj padělků

(TV film)
  • Francie Contrefacon : Attention Danger
Francie, 2011, 55 min

Obsahy(1)

Každý den se po světových mořích přepravuje na 400 milionů kontejnerů. V nich je zboží, přepravované z továren ke konečnému spotřebiteli. Jenže výrobky nejsou vždy takové, jaké bychom čekali. Objevuje se stále větší množství padělků, často neodhalitelných, které se podobají nám dobře známým předmětům každodenního života. Nebezpečné výrobky jsou někdy určené dokonce i dětem. Jde o zboží, ohrožující zdraví spotřebitelů a nerespektující bezpečnostní normy. Odkud se takové výrobky berou? Kde bychom je mohli nalézt? A jak je rozpoznat? Vydáme se na několikaměsíční sledovací akci, abychom se dostali až ke zločineckým organizacím, které ovládají světové trhy. V naprostém utajení budeme svědky největší operace v boji proti padělkům, kterou kdy Světová celní organizace uskutečnila. Nejprve zamíříme do Číny, kde vyšel na světlo skandál s falešnými pesticidy, jež pronikají až do Evropy. Dále se podíváme do Turecka, kde je národním sportem padělání náhradních dílů do automobilů. A na Ukrajině navštívíme největší otevřené tržiště s padělky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dokument ma zaujal a ani som si nevšimla, ako tých 55 minút uplynulo. Vzhľadom na to, že to bola tak trochu "reality šou" z toho medzinárodného záťahu (zabudla som označenie operácie), žiadalo by sa mi ešte väčšieho objemu informácií. Dozvedela som sa však aj nové veci, najmä o európskej byrokracii, ktorá ako vždy prevalcuje zdravý rozum (viac v komentári od Zecka) a podobne ako Zeck si myslím, že nebyť predražených originálov, nebol by taký dopyt po napodobeninách. Je to zložitá téma, ktorá sa v momentálom stave všetkých vecí jednoducho nedá vyriešiť. Je len na každom človeku, ako si ju v rámci vlastných možností vyrieši sám. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se dozvím tak trochu něco více, něco více globálního o světě podvrhů, respektive padělků. Ale tento dokument se do ničeho podrobného příliš nepouštěl. Spíše to hrálo celých 55 minut na výrazně francouzskou notu. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je dobrý tohle všechno vidět a mít aspoň představu o tom, jak to funguje. A ono to funguje v podstatě bez problémů! Týmy zasahující proti padělkům se sice snaží, ale je to boj s větrnýma mlýnama. Zabaví 5 kontejnerů se vším možným - padělaným, nekvalitním a nebezpečným - no a další týden jedou kontejnery další a další a ... Evidentně se tomu zabránit nedá, protože Čína si prostě vytvořila monopol na padělání. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Začarovaný kruh předražených západních výrobků kde je výrobní cena vynásobena třicetkrát, než se dostane ke koncovému zákazníkovi, versus šílené čínské zdravotně nebezpečné sračky za pakatel, kterým se cena zvýší "jen" 8x. Osobně je mi u prdele, že nějaká mafiánská automobilka podporující lov ohrožených druhů jako například japonská Mitsubishi, přichází o peníze díky padělkům, případně že Vietnamci obchodují s padělky firem, jejichž cena výrobků je tvořena z 95% jen značkou, jinak jsou rozdíly v kvalitě téměř nulové. Vysloveně mě ovšem sere, pokud se v Číně vyrobí chemický postřik polí, který dokáže zabíjet a celníci mocné EU ho pouští směle dál, protože na obalu nemá napsané žádné logo a není tedy padělkem. Celý tento systém hoven, který vždy odsere jen běžný člověk, může skončit pouze potom, co ve světě dojde ropa a celý systém globálního obchodování se zhroutí a stane se uzavřenou záležitostí jako před průmyslovou revolucí. Dokument mě osobně nebavil ačkoliv popisoval zajímavé téma. 60% ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama