Reklama

Reklama

Europa Jagellonica

(TV film)
Česko, 2012, 30 min

Režie:

Petr Ruttner

Obsahy(1)

Královské dvory a rezidence v jagellonské Evropě 1386–1572 ukazují historii rodu, který zanechal výraznou politickou a kulturní stopu na mapě středověké a raně novověké Evropy. Filmem se procházíme po evropských, historických architektonických skvostech dochovaných do současnosti, počínaje Trakai v Litvě – velkovévodským hradem rodu Gediminů, z něhož pocházel Jagiello, po němž dynastie získala jméno; roku 1386 se stal Wladislaw II. Jagiello polským králem. Pokračujeme polským Krakowem – Wawelem, královským renesančním zámkem vystavěným za Zikmunda I. Starého a jeho syna Zikmunda II. Augusta, katedrálou sv. Stanislava a Václava. Dále procházíme Českým královstvím, kde Jagellonce připomíná na Pražském hradě královský palác s Vladislavským sálem, katedrála sv. Víta, kaple sv. Václava s nástěnnými malbami. Končíme v Uherském království: v Budě (Budapešti) se Spišským hradem a v Ostřihomi se Spiškou kapitulou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Přehledně natočený dokument bez nějakých velkých detailů a zajímavostí. Od dvanácté minuty vidíme i Jagelonce v Čechách. Doporučují výbornou odbornou knížku Jagelonci v Čechách. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pro ty z nás, kdo se zajímají o historii a hlavně o architekturu, tak je Europa Jagellonica velmi dobrým dokumentárním počinem. ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama