Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (156)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tohle nemohou zachránit ani takové tváře jako Belmondo a Delon. Asi ten film má své kvality, ale já jsem je nepoznal, protože jsem se v ději vůbec nevyznal. Od začátku do konce jsem v něm tápal a nechápal jsem, kdo proti komu, s kým a pro koho, proč ten udělal tohle a ten zas kdoví co... Prostě klasická gangsterka nebo dokonce boj mafií? Ohromná nuda - kdybych věděl, že je to něco na způsob Cosa Nostra, tak bych se na to nedíval, protože těmto filmům ani nefandím ani nerozumím. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nepokoušej jen jednu stranu mince. Stylové duo parádníků s osobitými přednostmi rozhazuje charisma po marseilleských "pláních," barech a plážích. Alain Delon - vážný, fešný, se slovy v očích modravých, podmanivou elegancí vynášenou samotným nebeským spřežením a Jean-Paul Belmondo - rošťácký, cool, mazaný švihák, mají v hrsti všechno nebo nic. Vybrušují a dekorují vintage módou a kloboučnickými orgiemi ducha doby a filmové estetiky. Vzájemně se vyvažují, přičemž nepřekračují a nepůjčují si z hereckého šatníku toho druhého. Klenotníci šarmu okoření jedinečnou ceremonii glamour hereckého charakteru. Elegantnost sama flámu gangsterského prší z každého detailu šibalských kratochvílí. Diskrétně, leč důrazně. "Avanti!" ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příběh, kterému nesvědčí venkovské povětří, poněvadž chce zůstat ve hře až do konce ... do JAKÉHOKOLIV konce. Místo složitě vykonstruované zápletky se téměř výhradně spoléhá na charisma a suverenitu svých hrdinů, což v tomhle případě vůbec není na závadu. Představitelé obou hlavních rolí utáhnou dějovou linii s frajerstvím, které má velice pevné základy - je jejich přirozenou a neoddělitelnou součástí, tudíž není hrané a lze mu lehce uvěřit ... popravdě - jiná alternativa se ani nenabízí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dvojica Belmondo-Deloin ihneď zvádza k porovnávaniu ďalšej slávnej lahôdkovej dvojice filmového plátna, Newmana s Redfordom. Vychádza to približne rovnako. Borsalino je ale na rozdiel od Podrazu, ktorý možno zvonka pripomína, drsná gangsterka a na um vám skôr príde pôvodný, ale aj novší Scarface. Je to gangsterka veľmi rýchlo ubiehajúca, pretože tie dve hodiny nie sú na takýto široký záber možno plne dostačujúce, na druhú stranu má vďaka skratke film tempo. Lenže ja mám menší problém so slovenským dabingom, pre mňa je Belmondo jednoducho Jirka Krampol a nič s tým neurobím. Snažil som sa. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na Borsalina (jako film) je radost se dívat - dobová atmosféra a stylovost jsou tu skutečně úchvatné. Nemůžu si ale pomoct, obsahově je film poněkud nerozhodný, jestli chce jít cestou vážnou nebo odlehčenější. Ano, Belmondo a Delon jsou tu skrznaskrz sympatičtí, byť hrají objektivně vzato normální kriminálníky s trochou cti a vzájemného přátelství, ale to na pořádnou gangsterku nestačí. Tedy alespoň mně ne. Jacques Deray natočil lepší kousky. Ne že by tohle bylo špatné, to ani omylem - ale už jsem viděl nejeden lepší film z téhle doby, a jedno podívání mi stačilo. Sedí to pohromadě líp než pokračování (Borsalino a spol.), ale ani "úvodní epizodě" nemůžu dát víc než 70%. Navíc se mi nedaří z hlavy vypudit jiný legendární tandem, a i když je přirovnání Borsalina k Podrazu vzhledem k naturelu obou filmů docela nesmyslné, faktem je, že Bebel s Delonem v kategorii "chemie" prohrávají souboj s "Butchem a Sundancem" o několik délek. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Borsalino je název klobouku s širokým lemem, který nosili ve 30. letech všichni marseillští gangsteři. (candy_daze)
  • Původní název filmu měl být "Carbone a Spirito". To se ovšem nezamlouvalo Carboneho rodině, která natáčení bojkotovala. Další z návrhů na název byl třeba "Marseille 1930" nebo "Capella a Siffredi". (candy_daze)
  • Film byl sice již čtvrtým snímkem, ve kterém se před kamerou setkávají dvě herecké hvězdy Delon a Belmondo, ale teprve prvním, kde spolu hrají dvě rovnocenné hlavní role. (hippyman)

Reklama

Reklama