Reklama

Reklama

V roce 1721 skončil na popravišti na náměstí de Greve v Paříži život proslulého zbojníka Cartouche. Bouřlivý život legendárního krále pařížského podsvětí, který zbožňoval bohatství a krásné ženy, kradl a rozdával, byl miláčkem chudiny a obávaným odpůrcem šlechty, inspiroval režiséra Philippa de Brocu. Ten převyprávěl Cartouchův příběh s notnou dávkou fantazie, ironie, ale i poezie s excelentním obsazením Jean-Paula Belmonda a Claudií Cardinaleovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ak si chcem pozrieť zbojnícku romancu, tak jednoznačne uprednostňujem slovenského Jánošíka, ktorý je akčnejší i emočnejší. Samozrejme s výnimkou poľského blábolu z roku 2009 Jánošík- Pravdivá história. Tu napriek hviezdnemu obsadeniu nevidím nič, čím by sa film vynímal z klasickej pásovej výroby historických filmov vo Francúzsku v šesťdesiatych rokoch. Belmondo je dozaista skvelý, ale jeho rola, jeho postava, mne pripadá málo hrdinská, romantická i sympatická. Ženské obsadenie je vynikajúce, hoci mladučká Cardinale nedostala toho priestoru veľmi veľa, je to pastva pre oči. Odile Versois tu herecky vyhráva. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Absolutně nepřipouštím o svém hodnocení žádnou polemiku. Film obsahuje spousty životních prioirit každýho správnýho kluka: 1. V životě jde hlavně o ženy. 2. Život je zábava a jedno velký dobrodružství. 3. Když přijde problém? No a ...zase odejde . 4. Před nikým není třeba se hrbit ! 5. I ten největší frajer se dokáže zamilovat. Philippe de Broca má dobrodružství v krvi. A herci ? Proti Jean-Paul Belmondovi jsme všichni jen bezvýznamný sračky. Claudia Cardinale by zase mohla ve filmu třeba jen stát a ja bych jí dal snad všechny herecký ceny, pro ten její pohled, pro ty její krásný hnědý oči a když se usměje a ještě zatančí, tak z ledů v Antarktidě je jen teploučka vodička. Jedno z nejkrásnějších a nejzábavnějších dobrodužství, které se mě navždy uložilo do srdce. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nastanou nám chladné noci. Něco ještě podnikneme a pak skončíme, jak určí osud... Těchto francouzských historických velkofilmů, z nichž se řada těšila obrovské oblibě i u nás, jsem neviděl dosud mnoho a tak neumím posoudit, nakolik může Cartouche spomezi nich vyčnívat, zda byl v něčem přelomový nebo naopak v mnoha směrech (jak tady píšou někteří) spíše jen kopíroval dřívější úspěšné kostýmní veselohry. Pro mě je důležité, že jsem viděl podmanivý film s bohatou výpravou a výborným hereckým obsazením, který mě od začátku dokázal vedle toho upoutávat hlavní postavou neochvejně rázného zbojníka, přesto ctícího morální čest, stejně tak znamenitou porcí dobrodružství, napětí a humoru. Také vím, že mi v druhé polovině Cartouche začal již chvílemi připadat mírně vleklý a že jsem po dvounásobně silném vyvrcholení s působivou temnější atmosférou naopak trochu zalitoval náhlého konce a toho, že se Philippe de Broca se svým tvůrčím týmem neodhodlal pokračovat v příběhu Cartouche dál a navzdory odlehčenému stylu nezakončil svůj film přeci jen dle vzoru antické tragedie onou popravou... i když chápu, že v roce 1962 diváci na něco podobného nemuseli být v komedii připraveni. Přesto jsem velmi rád tuto klasiku s mladým živelným Belmondem a krásnou Claudií zhlédl a po uzemňujícím závěrečném dovětku se přikláním ve svém hodnocení k 4. hvězdičce. [70%] ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí historická podívaná, jaké kdysi uměli točit ve Francii, o banditovi, co bohatým bral a... dělal všechny ty obvyklé věci. Jean-Paul Belmondo s Claudií Cardinale tvoří krásný pár, jakkoli mám Belmonda radši ve starším vydání. A sympatický Jean Rochefort v roli jeho pobočníka si zaslouží samostatnou hvězdičku. („Tvůj táta je arcibiskup?“) ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Cartouche já můžu vždy a všude. Pro mě je to tutovka. Akorát nevím, jestli jsem s distributorem sledoval stejný film. Co se tady píše v obsahu, je docela mimo. Robin Hood jako vzor hlavního hrdiny - kde to vzali? Stává se vůdcem pařížských zlodějů s pomocí své milenky Venuše - to je nesmysl, vůdcem se stává sám. Má to být navíc v předvečer francouzské revoluce - to by musel být pěkně dlouhý předvečer. Lidové povstání? Kde? A šlechtična ho přece do pasti nevlákala. Hrůza. V Cartouchovi najdeme vše, co máme na historických dobrodružných filmech té doby rádi, ale narozdíl od přece jen poněkud staromódního a škrobeného Jeana Maraise, je nám to předloženo v modernějším, dynamičtějším balení. Inu, Belmondo. A navíc v bezchybném spojení s Claudií Cardinale. A ten smutný konec jinak veselého filmu nám může být líto, ale na druhou stranu cítíme, že to film zase o něco zvedlo. Vynikající původní dabing pak korunuje celkový zážitek. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení filmu probíhalo v městě Pézenas, kde Belmondo absolvoval zrychlené kurzy jízdy na koni a šermu a díky tomu mohl ve filmu hrát všechny kaskadérské kousky. (raininface)
  • Po slavnostní premiéře filmu se Belmondo zase jednou vyřádil. Nejdřív spolu s Claudií Cardinale bombardovali přítomné hosty knedlíčky z krupice, později si na tiskové konferenci sundal pásek od kalhot, které mu spadly ke kotníkům, a na dotazy novinářů odpovídal ve slipech. Ale režisér de Broca ho ještě trumfnul, přišel na konferenci i bez těch slipů. (raininface)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama