Reklama

Reklama

Muž z Ria

  • Francie L'Homme de Rio (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neustále na prahu smrti, ve víru dobrodružství snaží se vyrvat svou snoubenku ze spárů únosců Jean-Paul Belmondo... Vojín základní služby Adrien Dufourquet přijel na týdenní dovolenou do Paříže za svou snoubenkou Agnes Villermosovou. Ta je však unesena tajemnými muži, kteří pátrají po třech soškách, jediných památkách na ztracenou civilizaci Maltéků, které jsou zároveň klíči k bájnému pokladu. Adrien je muž činu a proto se okamžitě vydá únosce pronásledovat. Jeho cesta vede z Paříže do Rio de Janeira, dále do hlavního města Brasilie, pak do hlubin brazilských pralesů a nakonec zpět do Paříže. To vše v příběhu, kde jedna událost střídá druhou, scenerie se mění zázračnou rychlostí a hrdina se neustále ocitá v nebezpečí života, z něhož se mu daří uniknout vždy na poslední chvíli, a to jen proto, aby se vzápětí ocitl v dalším ohrožení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (231)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dějově to je přímočará kravina o tom žádná a všechno je uzpůsobeno hlavně k tomu aby šílený kaskadéra zásadně nepoužívající Belmondo mohl předvádět svoje artistický kousky jako šplhání po římsách skoky a pády na všechny způsoby atd. Navíc si při všech těchto scénách dávají i záležet na tom aby mu bylo vidět do ksichtu s tím, že tohle fakt není žádnej dubl a pokud si tyhle kousky dokážete náležitě vychutnat tak se leccos dá odpustit. Čtvrtá hvězda definitivně za závěrečný finále ala předchůdce Indyho? No je opravdu možný, že v některých těch aspektech tu později ta inspirace byla. Takže netvrdím, že je pro mě tenhle film nějaká nepřekonatelná klasika, ale pobavil a nenudil jsem se a to si myslím, že by mělo bejt to hlavní.70% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladý vojín Adrien (Jean-Paul Belmondo) dostane na týden dovolenou, a netěší se na nic jiného, než že jej stráví v poklidu se svojí přítelkyní Agnes. Jenže ani se v Paříži nestihne rozkoukat, a jeho milou mu unesou neznámí muži. Adrien se okamžitě pouští po jejich stopě, a brzy sám sedí v letadlo do Ria de Janeira, kam únosci míří, aby zde našli zbývající ze tří tajemných sošek... Tento film jsem viděl nesčítelněkrát, ale čím jsem starší (a chytřejší :) ), tak se mi líbí míň a míň. Dřív na mne perfektně působily některé vtípky (čištění bílých bot černým krémem nebo auto s hvězdičkama) a Belmondovy akrobatické triky. Jenže dneska už si spíš všímám dlouhých (a docela nudných) scén o ničem nebo toho, jak Adrien dokáže v milionovém Riu bezpečně svoji lásku najít (a stejně tak i pozdějc v Brazílii). Trochu škoda toho, že poslední (Indian Jones inspired) scéně nebylo věnováno tolik času, kolik by si zasloužila ... ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Muž z Ria není o nic horší než Muž z Acapulca. Je jen jiný. Trochu vážnější možná. Ne tak ztřeštěný. Zároveň je to pro mě nestárnoucí klasika s okouzlujícím Bebelem. A jsou scény, které si pamatuji i po x letech... "Je to daleko? - Ne, ne, asi 1000 kilometrů. - Hmm, tak to budeme potřebovat auto. - A jakou chceš barvu? - Počkej to není jenom tak. - Růžové s hvězdičkama." ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladší, byl Muž z Ria mnohem lepší... ČÍm to asi bude, že? Dnes je z něj přespříliš dlouhý film, v němž se to nejlepší stane zhruba v poslední půlhodině (počínaje rvačkou v hospodě dojde na celkem zábavnou akci a Deleruova hudba začne být také zajímavější). Belmondo je samozřejmě velký sympaťák, ale napsat totéž o hysterické a naprosto nesnesitelné Françoise Dorléac, by chtělo velké sebezapření. I s těmi inspiracemi pro Indianu Jonese bych byl opatrnější. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takhle vypadala v 60. letech slušná komerce. Rozhodně ani tehdy nešlo o špičku, ale o příjemný nadprůměrný oddechový film. Dnes už Muž z Ria beznadějně vyčpěl. Pokud ho srovnáte s Mužem z Acapulca, který dodnes má co říct a stojí za vidění, spatříte výrazný kvalitativní rozdíl. Co zůstalo dodnes funkční, je výkon Jeana-Paula Belmonda, který si film prakticky ukradl sám pro sebe, a z jeho energických eskapád pochopíte, v čem spočívalo jeho kouzlo a proč se stal jednou z nejvýznamnějších francouzských hereckých hvězd 20. století. Za zmínku stojí ještě přítomnost tragicky zesnulé sestry Catherine Deneuve. Francoise Dorléac sice scénář nepředepisuje scénář nic jiného, než být rozverným diblíkem po boku hlavního hrdiny, ale i tak je poznat, že měla talent a mohla v kinematografii leccos dokázat. Scénář je ptákovina a logické díry vidíte, kam se podíváte, ale o to v téhle podívané opravdu nešlo. Jako komedie na mě Muž z Ria moc nefunguje, protože humor je, jak jen to říct, ne moc chytrý a tak se do paměti vryje opravdu jen to obsazení. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (29)

  • Tento film považuje Jean-Paul Belmondo za začátek svých kaskáderských variací. Nechybělo však mnoho a natáčení skončilo smrtí Belmonda. Ve scéně, kdy se přesouvá na laně mezi domy, spodní lano praská a Belmondo zůstává desítky minut viset na jediném, až do situace, kdy v rukou ztratil cit. Život mu zachránil slavný francouzský kaskadér Gil Delamare, který sám o dva roky později umírá při natáčení filmu. (sator)
  • Uklouznutí Adriena Dufourqueta (Jean-Paul Belmondo) ve scéně, kdy prchá z rozestavěné bytovky, bylo zcela náhodné. Herec podklouzl omylem a nahoru se dostal sám bez cizí pomoci. (jarjarbinx)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama