Reklama

Reklama

Když jsem tě spatřil

Palestina / Jordánsko / Řecko / Spojené arabské emiráty, 2012, 93 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jordánsko, 1967. Ve světě probíhá řada změn: přítomná energie dává novou naději, vznikají nové hudební styly. V Jordánsku však probíhají úplně jiné změny. Desítky tisíc uprchlíků překračují hranice z Palestiny. Tarek, 11, byl během válečného chaosu odtržen od svého otce. Se svojí matkou Ghaydou se nacházejí v jedné z vln uprchlíků. Jsou umístěny do "dočasných" uprchlických táborů se stany a prefabrikovanými domy. Dokud se nebudou moct vrátit, musí počkat, jako generace, která dorazila před nimi v roce 1948. Těžce se přizpůsobují životu v táboře Harir. Tarek touží, aby se opět setkal s otcem, a hledá způsob, jak se dostat ven. Časem získává novou naději. Jeho povaha a zvědavost ho přivede ke skupině lidí na cestě, která změní jejich život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na svůj první Palestinský film. Přišlo mi ale, že celé to vyprávění bylo přidušeno, aby neurazilo a zároveň nikoho nepohoršilo. Téma je to více než závažné a proto jsem byl zvědavý, jak se s tím tvůrci poperou. Ve výsledku jsem se dočkal tichého filmu, což by nebylo od věci, s kolikrát překrásnými záběry, což dokonce i kolikrát potěšilo, s ale dosud stále nezodpovězenými otázkami, čímž jsem skončil po shlédnutí filmu tam, kde jsem byl na začátku. Náhled do tohoto prostředí to byl ale postačující a kolikrát těžko pochopitelný. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do života Palestinců v uprchlickém táboře. 1) Citlivou ženskou rukou tvarovaný poetický druhý celovečerní film 38leté Annemarie Jacirové (režie, scénář, střih, produkce) mi připomněl knížku Jana Mareše Práče (http://www.csfd.cz/film/4972-prace/), kde se malý kluk se dostane k vojenské jednotce, se kterou pak prochází válkou. I v Lamma Shoftak sleduje divák události pohledem a vnímáním jedenáctiletého chlapce. Příběh tak po většinu času působí spíše jako klukovské dobrodružství než cokoli jiného a presentuje situaci výhradně pohledem palestinských uprchlíků. Soudcem jsou dějiny. Tvarovací hmotou naší práce je mládež. 2) Režisérka - rodačka z Betlému žila do svých 16 let v Rijádu, posléze vystudovala v USA a pak se vrátila na Přední východ, aby se stala první palestinskou režisérkou celovečerního filmu vůbec (nicméně bydlí v Ammánu). 2) Přesvědčivý 13letý Palestinec Mahmoud Asfa (hlavní role - Tarek) skutečně žije se svou rodinou v uprchlickém táboře v Irbidu. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je dost těžký najít si cestu k Palestině, když její minulej velvyslanec si z naší země dělal zbrojní skladiště a ten současnej sympatizuje s vrahama izraelskejch sportovců na OH v Mnichově. Ale co už jinýho než filmové umění mě může ukázat Palestinskou duši a tak jsem si do pokoje pustil svůj první palestinský film. Nebylo to úplně špatný setkání, zejména technický složky jako kamera a hudba se pohybovali v nadprůměru. Mám trošičku problém s příběhem přišlo mě jako kdyby si Palestinci nevěděli rady s emocema. Film, prostě tak nějak plyne, plyne a i když ve svý podstatě je jeho pointa velmi silná nezasáhne s nějak výraznou silou. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama