Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

laepus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl jen jednou a má pro mě dost slabých míst (proto "jen" čtyři hvězdy), na druhou stranu má ale dost a dost scén hodně povedených, u kterých člověk padá smíchy na zem. Občas mě tam taky trochu rozhodilo pár momentů, kdy si tenhle film občas zahraje na něco, čím by vlastně ani nechtěl (neměl) být. Pokud tedy od filmu budete čekat salvu belmondovského herectví, té se vám každopádně dostane vrchovatě. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na tento film je třeba mít dobrou náladu, zato pak si člověk opravdu užije a od srdce se zasměje. Zábava je to vskutku náramná, tento pohled na svět i mezilidské vztahy je jeden z "nejrozumnějších" a nejzábavnějších. Obdivuju Francouze, že se dokáží sami sobě smát, jejich hrdina v pohodě kolaboruje s německým důstojníkem za účelem mrzké loupeže zlata, a ideály francouzské republiky jsou mu zcela ukradené. Francouzi jdou na film do kina a ještě za to Belmonda milují. To je panečku přístup k věci! V tomhle filmu jsou totiž hajzlové úplně všichni. Nadmíru povedená záležitost. 90% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My skrejeme zlato Francie, aby ho nevzal nepřítel. Copak neslyšíš ten kus vlastenectví, co v tom je?" Já ho tam slyším, seržante Augagneure. A jsem ochoten s Vámi zachránit francouzské zlato pro naše osobní potřeby. Budu s Vámi vykrádat banky, řídit německé tanky, souložit proradné manželky bankéřů i měnit zlaté cihly za 68.000 dolarů, termosku čaje a tři loupáčky. Na mě se můžete spolehnout, protože mě to s Vámi dost bavilo. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Belmondo jako řízek z francouzské cizinecké legie nakopává zadek Němcům, Tunisanům a taky i Francouzům. Tvůrci měli smysl pro mírnou nadsázku a humor (ale ten hlavně dodal dokonalý Jean Paul Belmondo) a přišlo-li na vážnou strunu, ani chvíli to nevypadalo nepatřičně nebo komicky. Výborná tragikomedie, kdy se stírají rozdíly mezi vojáky a lupiči. Film využívá podobného příběhu jako americká taškařice Kellyho hrdinové, která se už bere pramálo vážně. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek z druhé světové války. Belmondo je tu celkem tichí až je to místy nezvyklé. Ze začátku je to čistě válečný film plný střelby a mrtvých ,ale pozdějš se jedná o vyloupení banky a v klidu si žít ,ale jak už to bývá ,když se jedná o zlato tak se ani pár jedinců neschodne. A tak jeden po druhém padají až zůstane sám Belmondo v něměckém tanku. Jenže nastává poněkud divný konec filmu ,který jako by skončil tak nák bez konce. ps: kdo chce moc nemívá nic. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • Ve filmu je použit kulomet BREN (původem z Československa). (Winster)

Reklama

Reklama