Reklama

Reklama

Strach nad městem

  • Francie Peur sur la ville (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

V pařížských ulicích řádí vrah, který si své oběti pečlivě vybírá. Říká si Minos, podle postavy z Dantovy Božské komedie, a svými zločiny chce očistit společnost od bahna, které představují ženy žijící amorálním způsobem. Nejdříve jim vyhrožuje po telefonu a pak udeří. Vyšetřování vede inspektor Le Tellier, který je znám svými poněkud netradičními způsoby a především svou buldočí povahou, s níž se honí za „svými“ zločinci. V tomto případu nemá Le Tellier příliš času, neboť Minos stále uniká a nechává za sebou oběti doslova inspektorovi pod nosem... Strach nad městem byl již šestou spoluprací režiséra Henriho Verneuile a Jean-Paula Belmonda. I zde je Belmondo šarmantní, svůdný a neúprosný. Jeho kaskadérské kousky ho v tomto filmu málem stály život. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (239)

zette 

všechny recenze uživatele

Ano, ten vrtulnik opravdu bije do oci. A jinych nelogickych scen by se naslo vice. U Belmondovych filmu ale tyto vady na krase rad prehlednu ( ostatne, je to takovy lidovejsi Bond:-) ).Duo kriminalistu me bavilo svymi praktikami u vyslechu. Scenar take neni spatny a clovek se nemusi bat, ze se za dve hodiny promitani bude nudit. Nektere akcni sceny uz jsou prehnane ( metro ), ale behani po strechach a mezi figurinama ma sve kouzlo. Dobry je i hlavni zaporak a oko divaka urcite zaujme nejeden zajimavy pohled na Pariz. Urcite nadprumerna evropska kriminalka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Typická akční kriminálka s charismatickým komisařem Jeanem Letellierem (opět velký sportovní výkon předvádějící Jean-Paul Belmondo), tentokrát s pravou rukou, inspektorem Moissacem (Charles Denner). Jeho hlavním rivalem je pokryteckou výchovou psychický schizofrenik Pierre Valdeck (Adalberto Maria Merli), kterého těšila moc, kterou měl nad svýma ženskýma oběťma, které vraždil ze své pokřivené morálky o cudném chování. Je tak sebejistý, že se pokouší si s Letellierem hrát, ale pýcha předchází pád. Ale Letellier mezitím stihne zatknout drogového překupníka Juliena Dallase (Jean-Francois Balmer), či dostane velkého lumpa Marcucciho (Giovanni Cianfriglia). Je to napínavé s automobilovýma honičkama, běháním na soupravě metra, různé pobíhání a lezení přes střechy a římsy a velká dávka střílení. To vše zvládá Letellier s velkou elegancí. A ještě je nám nabídnuto několik úchvatných pohledů na Paříž. Napínavé, zajímavé, ale nevybočující ze svého žánru. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Samoúčelná Belmondova kaskaderská exhibice. Scéna v metru je provedena perfekcionisticky, jenže je absolutně nelogická. Když v jejím závěru strojvedoucí otevře dveře jedoucí soustavy plné lidí, jen aby vrah policajta efektně vypadl před protijedoucí vlak, měl jsem chuť zastřelit scénáristu (mimochodem, jeho jméno je dnes velice slavné). V poslední půlhodině, kde se explicitně vysvětluje vrahovo jednání, jsem si opakoval Vodňanského říkanku: Freude, Freude, vždycky na tě dojde. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem nemusela příliš krotit nadšení z francouzské kinematografie let sedmdesátých - kaskadérské předváděčky bez hudebního podkreslení měly přednost před rozvíjením napětí, děj byl předvídatelný, skleněné padouchovo oko děsivé (v maskérském slova smyslu) a Letellierův kolega podivně statický. Všechnu tíhu musela nést Belmondova široká ramena a je štěstím, že se díky nehodám při nebezpečných scénách nestal zrovna tento film jeho posledním, to by si JPB nezasloužil. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skrytý pôvab takýchto filmov dnes už ocení málokto, pretože nie každý si vezme do súvislosti podmienky a technologické vymoženosti za akých sa filmy točia. Krásny klasický akčný film trošku brzdí celkovo slabší príbeh, ktorý chce byť zároveň akousi krimidrámou, ale Belmondovej charizme to jednoducho nesadlo. Ten by celý film najradšej skákal zo strechy na strechu. Ale inak celkom príjemné rozptýlenie. 75%. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Kvalita Verneuilim režírované filmové honičky byla potvrzena, když ji v roce 2012 doslovně a přiznaně okopírovala americká továrna na sny v akčním snímku Safe (2012). (Brtniik)
  • Při jízdě komisaře Jeana Letelliera (Belmondo) s inspektorem Moissacem (Denner) v autě je předjíždí Škodovka. (tomas.sulc.7)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama