Reklama

Reklama

Alexandrie: Město měst

  • Velká Británie Alexandria: The Greatest City
Velká Británie, 2010, 48 min

Obsahy(1)

Alexandrie, kdysi největší a nejvlivnější město planety, které založil Alexandr Veliký, domov Kleopatry, Archiméda a největší knihovny na světě. Jak mohl tuto oslnivou výspu civilizace a vědění potkat tradiční osud? V tomto dokumentu obsahujícím velkolepé vizualizace z historického dramatu Agora se uznávaná historička Bettany Hughesová zaměří na minulost a současnost Alexandrie, odkryje archeologické poklady a půjde po stopách Hypatie, poslední zdejší slavné filosofky a strážkyně slavné Alexandrijské knihovny, jejíž vražda zatáhla oponu nejen za tehdejší dobou, ale i za celým starověkým světem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

subic 

všechny recenze uživatele

Britská dokumentaristka a spisovatelka Bettany Hughes o Alexandrii, jaká byla a kde v ní hledat historii dnes. Dokument ze začátku nadchne, ale postupně tak jakoby ztrácí dech, až je z něj celkem průměrný dokument. Ale jsem rád, že je tu zmíněna učená Hypatie. ()

dmk 

všechny recenze uživatele

Mnoho dokumentů používá ukázky z filmů(které s nimi nijak zvlášť nesouvisí), neboť je to zároveň originální reklama na daný film i jednoduchý způsob jak ušetřit(nemusí natáčet vlastní rekonstrukce., poutavý podklad výkladu a mnohem víc, aniž by je to něco stálo). Tento dokument to dotáhl do dokonalosti. Vyjma průvodkyně dokumentem(mimochodem zde velmi povedená volba, dokonce i rozhovory jsou celkem umě provedené), jež nás provází městem a na chvíli se octne v Anglii, zde není téměř žádný nově natočený materiál. Záběry z filmu jsou použity tak, že opravdu máte nutkání se na film podívat a dokument tím vypadá jako špičkové drahé dílo, navíc když do reklamy na dokument dáte převážně záběry z filmu(což samozřejmě udělaly) přiláká to jistě mnoho diváků. Dokonce i po informativní stránce je dokument zdařilí, nicméně zanechá dojem, že nám toho řekl málo, jelikož se do této jedné necelé hodiny snaží nacpat celý příběh Alexandrie+zaměřit se na velmi zajímavý příběh Hypatie, který nejspíš nakousli hlavě kvůli již zmiňované reklamě na Agoru(samozřejmě je tu prvek toho, že zdejší významnou vědkyní byla žena, tehdy velmi neobvyklá věc). ()

Reklama

karnifex 

všechny recenze uživatele

Název je celkem zavádějící, protože dokument se ani tak nevěnuje městu Alexandrie, jako jeho obyvatelce Hypatii a to ne zrovna dobrým způsobem - sledovali jsme to s bratrem a postupem času jsme na jakoukoli zmínku o ní začínali být silně alergičtí, takže kvůli tomu teď ani film Agora určitě nemám v plánu shlédnout. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama