Reklama

Reklama

Pašeráci knih

(TV film)
  • Irsko Book Smugglers
Irsko / Litva, 2007, 53 min

Obsahy(1)

Za starých časů bylo pašování nefalšovaným dobrodružstvím a jeho hospodářské důsledky byly ve srovnání s dneškem mizivé. Nepašovalo se zfalšované značkové oblečení či cigarety, ale „poctivý“ alkohol, potraviny, ba i knihy. A právě posledně jmenované komoditě se věnuje litevsko-irský dokument, hledající paralely mezi životem v Litvě, patřící pod carské Rusko, a Irsku, patřícím impériu britskému, v době před sto padesáti lety. Irský filmař Gearoid a litevský divadelní režisér Albertas se vydávají po stopách dávno zapomenutých hrdinů, kteří v době litevského temna nasazovali životy, aby lidu nucenému (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Češi, Slováci, Poláci, Řekové, Irové a mnozí další v 19. století prožívali těžké časy. Že se tak dělo i v Litvě tedy nepovažuju za nějak šokující zjištění. Sliboval jsem si hlavně od paralel s Irskem, ale ani tam jsem nakonec nebyl spokojen, pojali to dost povrchně. V závěru sice autoři nadhodili pár znepokojivých otázek [národ=jazyk?(=identita či břímě?)], ale to vidím jako chabý výsledek bezmála hodinového snažení. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, sledovat, jak se někdo živil pašováním knih, což je dneska v době elektronických čteček zcela někde jinde. ()

Reklama

MeGab odpad!

všechny recenze uživatele

Zhovadilá poetická slátanina, rozhodně ne dokument. Informací poskrovnu, zato filosofie a veršovaných říkanek přehršle. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama