Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Námořník Daniel (Daniel Moosmann) prožívá krátký, zato intenzivní románek se svojí mladou sekretářkou Geneviève (Geneviève Thénier).
V menších rolích se ve filmu také objeví Romy Schneider a Alain Delon (hrající sami sebe), kteří svojí účastí chtěli podpořit režisérský debut svého přítele Guye Gillese. (Roman Albach)

Recenze (3)

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Letní Filmová Škola 2019, film 28: Roztomilá, ale naivní a hloupoučká Genevieve čeká na návrat svého kluka z vojny. Ten se mezitím kurví s místní milfkou, a prohlašuje, jaký je hrozný chudinka. Pravděpodobně nejlepší částí filmu je pak zhruba desetiminutový flashback v polovině filmu, kdy kamarád hlavního hrdiny vypráví o svém vyrůstání v Paříži. Naneštěstí se pak vracíme k našemu páru hrdliček a tak to doklepeme až do konce. Ač se Genevieve snaží sebevíc, a pohledem do těch jejích velkých očí musel propadnout nejeden frantík, a ač její boyfriend ke konci zkouší film nějak úhledně ukončit, na víc než průměr se nevyškrábou. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Experimentální, v němž reálné dějové části jsou černobílé a střídají se s barevnými vzpomínkami, ilustrací dopisů ap. Hrdinou je mladý muž, který se nechal naverbovat na pět let k námořnictvu, vrací se z Alžíru přes Brest a Paříž, v Deauville se pozná a spojí s milou, romantickou pařížskou sekretářkou, ta je mu dlouho věrná, zatímco on jí ne. Mezitím si dopisují, nakonec se s ní rozchází, cítí, že ji nemiluje a nebyla by s ním šťastná. On chce poznávat svět, jak ve filmu několikrát zazní, nárokuje si právo mít možnost volby, změny, být odlišný a přece sám sebou.....Film získal Cenu kritiky v Locarnu...Z kritiky Oliviera Bitouna na DVD Classik.com (IMDb): L'AMOUR A LA MER je úžasný film, který dýchá, který žije, z něhož cítíme atmosféru, pocity, rytmus města. Film, v němž klíčí tvorba G.Gillese...Za sebe dodávám, že jako většinou každý debut je to jeho film nejupřímnější. A domnívám se, že z celé filmařské kariéry G.Gillese se bude vzpomínat především na toto dílo.../Film byl krásně restaurován r.1994 v HD kvalitě a vynikl tak celý jeho neotřelý půvab/.  ()

Reklama

michmark 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to stářím filmu, ale klíčové postavy nepůsobí příliš autenticky. Introvert, který při každé příležitosti mluví jako existenciální filosof se jako součást hledání sebe sama nechá na pět let naverbovat do drilu a prázdnoty služby v námořnictvu... Genevieve na něj několik let osudově čeká, ačkoliv ji introvert v celou dobu poměrně ignoruje. Motiv zcela nepochopitelného čekání Genevieve na straně jedné a existenciálního tápání introvertova začne časem i nudit. Na filmu asi je nejhezčí jeho francouzská atmosféra a záběry na Paříž před 65 lety... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Snímek vznikal v podstatě ilegálně. Byl financován jako tři krátké filmy, neboť neznámému režisérovi nikdo nechtěl poskytnout finance na celovečerní snímek. Materiál získával u kolegů, když jim nějaký zbyl. Kameru si musel půjčovat a vůbec celá produkce byla závislá na svépomoci. Charizma Guye Gillese a víra v jeho talent byly velmi živé, což vedlo jeho přátele, aby se ve filmu objevili alespoň v epizodních rolích, proto se zde mihnou Alain Delon, Romy Schneiderová, Jean-Pierre Léaud nebo Juliette Gréco. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama