Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roger Sartet má za sebou bohatou kriminální minulost. Osudnou se mu stala poslední loupež v klenotnictví, po které byl brzy odhalen a po přestřelce dopaden. Po ukončení předběžného vyšetřování převáží policie Rogera do jiného vězení. Během transportu jim však vězeň za pomoci Sicilského klanu uteče. Klan tvoří rodina Manalesových, v čele s otcem Vittoriem. Společně plánují další velkou loupež, protože Roger ve vězení vytáhl ze svého spoluvězně plán zabezpečovacího zařízení, které instaloval ve vile Borghese. Tam se právě koná výstava šperků v hodnotě padesáti milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (212)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající gangsterka, kterou jsem viděl kdysi dávno v mládí a zapomněl na ni až po včerejší oživení v tv. I po letech nic neztratila na působivosti a rozhodně se mě líbí víc než tolik vychvalovaný Kmotr. Výborné herecké trio s působivou hudbou Ennia Morricone dávají filmu další plus. Stále vidím kamenné tváře Gabina a Delona v pilotní kabině při průletem nad Manhatanem a následném přistání na dálnici. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Výborná francúzska gangsterka, ktorá vyťahuje z kabáta všetku tú dobovú eleganciu a zápletkové vyšperkovanie udalostí. Výborne rozčlenené, dej je mimoriadne napínavý aj bez skvelého Morriconeho, aj bez dialógov, skrátka reč tela zúčastnených je fantastická. Nápaditosť, dynamika, scenár. Aj medzi postavami možno nájsť rozdielne špecifiká. Zatiaľčo Ventura je inteligentný a charizmatický "policajt", Gabin corleonsky kamenný otec klanu, Delon naproti tomu improvizujúci vorkoholik, ktorý tým, že vykonáva potrebnú špinavú robotu, je zároveň i najviac ohrozeným spomedzi kriminálnikov. Ako sme sa postupne dopracovali k prepadnutiu lietadla, neraz som si spomenul, aké béčka s touto tematikou vznikali (a vznikajú) a ako ich Sicílsky klan v pohode strčí do vrecka. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Chladnou poctivou francouzskou krimi Sicilský klan režíroval Henri Verneuil (Melodie podzemí, Zbraně pro San Sebastian, Strach nad městem). Šedovlasý Gabin se svým mlčenlivým herectvím je zde úžasný jako hlava sicilské zločinecké rodiny, Delon zase přesvědčivý jako playboy-zabiják na útěku a Lino Venturovi toho komisaře odvykajícího cigaretám taky musí každý věřit. Krádež šperků probíhá i přes překážky nad očekávání dobře, ale vždy se najde nějaký ten lidský faktor, aby věci zkomplikoval. Siciliáni mají přece svoji čest (i když, řečeno s Tony Scottem, jsou to poloviční negři:-))... Trailer (s Morriconeho hudbou): http://www.youtube.com/watch?v=tvPt1neKyXs&feature=related ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy o mafiánech a gangstrech nikdy nestály v centru mého zájmu, obvykle mne nebaví. Ale chtěl jsem se postupně podívat na všechny dostupné filmy s Jeanem Gabinem, stejně jako s Linem Venturou (i když ten zde coby komisař hraje třetí housle) a kultovní film s posledním setkáním mých oblíbených filmových hvězd na plátně jsem nemohl vynechat. Sicilský klan určitě není tradičním mafiánským filmem, svou atmosférou se nese spíše na vlně klasických francouzských kriminálek, přesto se mi u něj vynořily vzpomínky na legendárního Kmotra, u kterého jsem kdysi místy podobně trpěl. Film měl spoustu pozoruhodných momentů, z nichž bych samostatně vypichl napínavý útěk vězně na začátku (s hodně minimalsitickým zpracováním připomínajícím styl JP. Melvilla), užil jsem si i toho Gabina coby vůdčího mafiánského klanu, ale dohromady to (alespoň pro mne) pozoruhodný film zas tolik nevytvářelo. Na můj vkus až příliš hodně rozehraných motivů a zápletek, které sice časem našly vyústění v uspokojivém konci... ale mne u toho bylo zcela jedno, kdo a jakým způsobem koho dopadne a kdo na koho dřív naposled vystřelí. Ještěže vůdce klanu zůstal takovým gentlemanem, úplné zakončení patří nakonec určitě k nezapomenutelným. Henri Verneuil umí natočit kvalitní žánrovou podívanou, několik jeho filmů ze 60. let na čele s Opicemi v zimě a 25. hodinou jsem hodnotil plným počtem, tentokrát jsme se úplně nepotkali. Snad příště zase budu odměněn pro změnu velkým zážitkem. 60% ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Neviem čím to je, že je toľko ľudí týmto filmom unesených, ja snímku považujem za priemer dokonca nudný. Trojica Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura je jediné, čo film drží ako tak nad vodou. Scéna úteku z väzenského transportu v štýle agenta 007 ma rozosmiala a ukázala svoju naivitu, ktorá sa prepletá celým filmom. Žiaľ snímka je takmer bez napätia, dopozeral som ju len z úcty k hereckým legendám. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Lino Ventura vyžadoval, aby Gabinovo jméno bylo uvedeno na plakátě nejvýše. Což je dokazující fakt toho, že mezi třemi hlavními představiteli panovaly při natáčení velmi přívětivé vztahy. (Pierre)
  • Film zaznamenal nevídaný úspěch. V Paříži se na něj prodalo 800 000 vstupenek a celkový výtěžek ve Francii činil 5 milionů francouzských franků. Žádný další Gabinův snímek z 60. a 70. let se takového kasovního úspěchu nedočkal. (Pierre)
  • Spolek pro ochranu zvířat obvinil filmový štáb, že ve scéně odehrávající se na pláži „zabil pan Delon rybu velice brutálním způsobem". Režisér Henri Verneuill však vyvrátil jejich tvrzení tím, že ryba byla koupena na trhu již mrtvá. (Terva)

Reklama

Reklama