Reklama

Reklama

Pearl Harbor: Záhada prvního výstřelu

  • Německo Angriff auf Pearl Harbor (více)
Německo, 2011, 50 min

Scénář:

Annette Baumeister

Hrají:

Till C. Hagen (vypravěč)

Obsahy(1)

7. prosince 1941, 6 hodin 30 minut: Americká námořní hlídka vyhlašuje na Havaji poplach. Z vody se vynořil periskop neobvykle malé ponorky, americký torpédoborec USS Ward ponorku pronásleduje, poté zahájí palbu. Americké námořnictvo odesílá na velitelství americké námořní základny v Pearl Harboru šifrovanou zprávu o potopení nepřátelské ponorky, toto hlášení však nikdo nebere vážně. O hodinu a půl později se v Pearl Harboru rozpoutá peklo... Terry Kerby, který se specializuje na výzkum podmořských sopek a vraků lodí, už léta pátrá po mysteriózní japonské miniponorce z 2. sv. války, důkazy o potopení této ponorky však stále chybí. Terry používá ke svému výzkumu dvě malé ponorky, vyrobené v Evropě, které vybavil potřebnou technikou. Do každé ponorky se vejdou pouze dva piloti a jeden videooperátor. Ponořit se mohou až do hloubky 2 km, což je pro průzkum mořského dna v okolí Pearl Harboru dostačující. Najdou badatelé vrak malé ponorky, která dosvědčí, že americké námořnictvo varování před útokem na Paerl Harbor ignorovalo? Pearl Harbor, hledání důkazů o tom, že americké námořnictvo ignorovalo varování po potopení japonské miniponorky. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zase jednou první ! Zajímavý dokument, který se netýká jen leteckého úderu na základnu v Pearl Harboru ale málo známého útoku japonských miniponorek se sebvražednými osádkami během úderu. Jednu z nich několik hodin před náletem zahlédl americký hlídkový člun a zaslal tuto informaci hlídkujícícmu torpédoborci USS. Ward (DD 139). Ten chvilku poté na miniponorku vypálil ze svých děl a posádka přísahala, že po přímém zásahu do věže miniponorka klesla ke dnu. Informaci však nikdo z velení základny nebral vážně ani to, že na potopení ponorky přísahala skoro celá posádka torpédoborce. Pár hodin poté se díky japonskému císařskému letectvu startujícícmu z letadlových lodí stala tichomořská flotila minulostí i hrobem tisíců námořníků... Informace o miniponorkách zaujala výzkumníky a začali po věci pátrat. Zjistilo se, že jednu z pononerek krátce po náletu vyvrhlo moře. Jeden člen osádky byl zajat, druhý stihl spáchat harakiri. Druhá údajně potopená Wardem ještě někde čekala na dně moře. Výzkumníci propátrali sonarem velkou část dna u zálivu až konečně skutečně nalezli vrak japonské miniponorky. Ve věži měla velkou díru, přesně od ráže palubního děla Wardu. Nalezení ponorky bylo velkou satisfakcí dosud žijícím námořníkům z torpédoborce i americké cti. První výstřel totiž padl ze strany USA... Dnes můžeme rozvíjet spiklenecké teorie coby bylo kdyby... Stihl by být po informaci z Wardu vyhlášen poplach a evakuováno loďstvo? Odborníci tvrdí, že nikoliv a uvedení flotily do pohybu by zabralo několik hodin.. tou dobou už by tam byla Zera a Valy. Je ale jisté, že by osazenstvo nenachytal nálet v postelích, na mších a na plážích... Letci mohli čekat ve svých P40 a každý kdo měl ruce a nohy mohl sednout k AAA nebo zkrátka vzít do ruky jakoukoliv zbraň. Moment překvapení by byl ten tam. * * * ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

První výstřel 2. světové války v Pacifiku padl 7.12.1941 v 6:30, když USS Ward potopil japonskou miniponorku v Pearl Harboru. Informaci v americkém veleni nebral nikdo vážně, a tak v 7:55 zahajili Japonci svůj hlavní útok. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama