Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Filmový majstrštyk a masterpiece či jak by řekli Nigeřané fitacciyar ! Stará francouzská škola šlape od začátku do konce jako dobře namazaný stroj, nikde nic nepřebývá ani nechybí. Za největší zážitek považuju Trintignantova Buissona, famózního psychopata a asociála, a krásné oči Claudine Auger, byť její role byla menšího rozsahu, budu si ji pamatovat. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost dobrou kriminálku, v níž si nikdo moc nedělal hlavu s psychologií postav (tihle jsou dobří, tihle zlí a hotovo) poněkud shodil závěr, kdy byl dlouho těžko polapitelný zločinec chycen tak jednoduše. Scénáristické pero se asi nějak unavilo. Bohužel jsem měl tu smůlu, že jsem film viděl dabovaný a Josef Abrhám se k Delonovi absolutně nehodí. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Vynikající Alain Delon jako policejní inspektor Roger Borniche unavený a otřískaný prací u policie a FANTASTICKÝ Jean - Louis Trintignant jako chladnokrevný zabiják Emile Buisson. Žádná velká rozmáchlá gesta, stačí jeho minimalistické hraní, stačí jeden pohled do jeho tváře a člověku hned přeběhne mráz po zádech. Staré dobré poctivé krimi s parádní atmosférou, tak jak to mám rád. p.s. také se přidávám k zástupu oslavující český dabing - Abrahám x Vinklář excelují a snímek ( pro nás ) posouvají možná ještě o stupínek výše. To říkam prosím při plném vědomí, jako zapřísáhlý odpůrce dabingu :o) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Borniche kontra Buisson. První musí dopadnout toho druhého, jinak brunátnému nadřízenému rupne cévka (krásné klišé kriminálek) a pošle ho na venkov chytat zloděje slepic. Nelze se pak divit, že Delonova postava vypaluje jednu za druhou (až dehet prostupuje skrz obrazovku) a bezohledně směrem k uklízečce típá vajgly na podlaze kanceláře. Je to totiž stres chytnout někoho jako je Trintignantův psychopat (záporák z rodu Schneiderů a L´Epervierů), protože už jen jeho pohled naznačuje, jak by si náramně užil, kdyby vás mohl rozřezat pilkou.. Klasické francouzské krimi o mravenčí práci Sureté, která se převážně skládá z mačkání práskačů a informátorů, dokud z nějakého nekápne božská. Nutno pochválit nezvyklý Abrhámův dabing a to nejen proto, že když měl Delon v hubě žváro, on ho měl ušislyšně taky.. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Povedená detektivka, která diváka snadno pohltí a je korunována výborným a navíc i inteligentním závěrem, který se bezesporu řadí mezi ta nejlepší kriminální vyvrcholení vůbec. Delon ani Trintignant nemají chybu, ale přeze všechnu chválu nemám pocit, že by to bylo na plné hodnocení. Možná tam chyběl nějaký větší ajfr, ale možná by zkazil tu hutnou atmosféru. Těžko říct... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení probíhalo ve Francii a Itálii. Točit se začalo 3. února 1975. (Terva)
  • Roger Borniche (Alain Delon) zemřel 16. června 2020 ve věku 101 let. (miz.)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné autobiografie, kterou napsal francouzský policejní detektiv Roger Borniche. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama