Reklama

Reklama

Americké Německo

(TV film)
  • Německo American Germany (více)
Německo, 2010, 45 min

Hrají:

Axel Thielmann

Obsahy(1)

Totální válka, kterou nacisté v závěrečné fázi světového konfliktu deklarovali, skončila pro Třetí říši totální porážkou. Miliony lidí zahynuly na frontě, při bombardování a útěku z východních území. Průmyslové objekty a velká města byly zničeny, státní správa a kdysi dokonalá infrastuktura nefungovaly. Velká část obyvatelstva procitla z velkéh nacionálně socialistického snu. Otázkou bylo, co dál. Vítězové si Německo rozdělily do čtyř zón a obnovu mírového života si každá z velmocí představovala poněkud jinak. Dalším, subjektivním aspektem byla konfrontace okupačních vojáků s realitou všedního dne poražené země a s jejími obyvateli. Zpočátku v nich viděli záludné nepřátele, ale časem pochopili, že to jsou lidé s problémy a radostmi jako jinde na světě. Němečtí dokumentaristé shromáždili řadu archivních materiálů z tohoto období a zachytili svědectví těch, kteří to vše prožívali na vlastní kůži v americké okupační zóně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Celkem netradiční dokument z pohledu několika amerických vojáků a německých dívek, kteří se setkali v troskách nacistického Německa na konci války. Jsou zde unikátní barevné archívy a výpovědi samotných zúčastněných. Člověk tak celkem realisticky pocítí život v době, kdy se začalo v Německu od začátku. A právě těmto lidem se vděčí zato, jak dobře to Němci tenkrát zvládli. Bohužel nikdo tenkrát netušil, jaká bude situace za 70 let, kdy Německo nebude německé, ale bude babylonem pro uprchlíky. A nejhorší na tom je, že samotné Německo je hlavním podporovatelem. Vím, že to nemá s dokumentem nic společného, ale napsat jsem to musel. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

O povojnovom osude Nemecka sa rokovalo 4. až 11. februára na tzv. Jaltskej konferencii. Tu Churchill, Stalin a Roosevelt sa v otázkach Nemecka dohodli na jeho rozdelení na štyri okupačné zóny. Americká sa rozkladala na území modernej spolkovej krajiny Hesenska, Brém, takmer celého Bavorska a severnej časti Bádenska-Württemberska. Na severe susedila s Britskou okupačnou zónou , na západe s Francúzskou a na severe so Sovietskou okupačnou zónou Nemecka. Dokument v podobe hovoriacich hláv nás informuje o problémoch v prípade zmiešaných vzťahov a manželstiev a málo sa zaoberá skutočným poslaním amerického kontingentu v obsadenom území. Nedozvedeli sme sa o pomoci v hospodárstve, poľnohospodárstve v bytovej otázke a o zavedení poriadku v americkej zóne, kladom je že sme sa dozvedeli o nemecko – americkom zblížení z pohľadu vojakov a žien ()

Reklama

Bohemák 

všechny recenze uživatele

I kdyby tento dokument, silně prošpikovaný klasickými "mluvícími hlavami", jiný přínost neměl, tak stojí za ocenění určitě popis ztráty předsudků vůči určitému národu. Američané, kteří se podíleli na správě poraženého Německa, se museli vypořádat s úlohou nepřátel, ale ve většině případů zdravý rozum a slušnost nakonec zvítězily. Velice zajímavou kapitolou byla manželství mezi německými dívkami a americkými vojáky, kteří museli mít připraveno hodně trpělivost na překonání překážek od úřadů na obou stranách. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama